joi, 30 octombrie 2008

Lupta spirituala: care pe care? [6]

Strategia lui Satan

Este nevoie sa intelegem strategia lui Satan. Unul dintre obiectivele lui principale este acela de a-i orbi pe necredinciosi. 2 Corinteni 4: 3 - 4 spune: "Daca evanghelia noastra este ascunsa, e ascunsa pentru cei care pier, in al caror caz dumnezeul acestei lumi a orbit mintile celor necredinciosi, ca sa nu vada lumina evangheliei gloriei lui Cristos, care este imaginea lui Dumnezeu". "Dumnezeul acestei lumi" se refera la Satan. El doreste sa-i orbeasca pe necredinciosi prin nestiinta, necredinta, religie falsa, iubire pentru pacat, placere carnala - cu orice mijloc poate folosi in acest sens.

In al doilea rand, strategia lui este aceea de a-i ispiti pe credinciosi. Asa cum L-a ispitit pe Cristos de trei ori, el isi foloseste toate siretlicurile si ingeniozitatea pentru a-i ispiti pe cei alesi. Sa intelegem insa ca nu este neaparat lucrarea diavolului de fiecare data cand suntem ispititi. Iacob 1: 14 - 15 spune: "Fiecare este ispitit cand e antrenat si ademenit de propria lui pofta. Apoi, cand pofta a conceput, da nastere pacatului". Iacob 4: 1 - 2 spune: "Care este sursa certurilor si conflictelor intre voi?" Diavolul? Nu. "Oare nu este cea a placerilor voastre care se lupta in madularele voastre? Voi poftiti si nu aveti si astfel ucideti. Si sunteti invidiosi si nu puteti obtine, asa ca va luptati si va certati". Noi suntem perfect in stare sa cadem prada ispitei fara nici un ajutor de la diavol.

Totusi, Satan a introdus in insasi tesatura sistemului mondial toate modalitatile necesare pentru cele mai multe ispite. Ca "dumnezeu al acestei lumi", el orchestreaza lumea si-si tine activa masinaria sinistra. Oare el personal ii spiteste pe oameni? Da. Anania si Safira sunt exemple din Biserica Primara. Petru i-a spus lui Anania: "De ce ti-a umplut Satan inima ca sa-L minti pe Spiritul Sfant?" (Fapte 5: 3)

Satan foloseste tot ce este in lume: "pofta carnii, pofta ochilor si mandria laudaroasa a vietii" (1 Ioan 2: 16) ca unelte ale ispitirii facute de el. Intrucat noi nu suntem apostoli care sa primim revelatii divine cum a primit Petru, cum putem sti daca ispita este de la Satan insusi, daca o produce un demon, sau daca rezulta din propriile noastre pofte carnale? Nu putem. Dar oare conteaza cu adevarat? Nu. Reactia noastra este aceeasi in fiecare caz: impotrivire.

Strategia lui Satan include si acuzarea credinciosilor. Apocalipsa 12: 10 se refera la el ca la "acuzatorul fratilor" si spune ca "ii acuza zi si noapte inaintea Dumnezeului nostru". In viziunea lui Zaharia cu marele preot Iosua, Satan era "inaintea ingerului Domnului, si Satan stand la dreapta lui ca sa-l acuze" (Zah. 3: 1). Satan face tot ce poate ca sa-i ispiteasca pe credinciosi, apoi incearca sa-i acuze inaintea lui Dumnezeu.


[articol de John F. MacArthur, O reteta sigura pentru dezastru, Agape 2006, editia I 2007]

Niciun comentariu: