Sunt uimit de numarul crestinilor atrasi de aceasta miscare a 'luptei spirituale' aflata pe care de dezvoltare. Sunt convins ca ea reprezinta o obsesie nesanatoasa de Satan si puterile demonice. Judecand dupa numar, mii de crestini cred cu adevarat ca daca nu frecventeaza o tabara de instructie pentru recruti in lupta spirituala si nu invata vreo strategie pentru lupta cu demonii, Satan ii va 'manca la micul dejun'.
Oare asa stau lucrurile? Exista oare vreo strategie secreta care trebuie invatata de la niste 'experti' in arta luptei spirituale? Au oare nevoie crestinii sa studieze niste tehnici mistice de confruntare cu fortele raului, de 'legare' a diavolului, de 'daramare a fortaretelor' demonilor teritoriali si de alte stratageme complexe de lupta metafizica? Este oare ceva simplist sa credem ca armura de baza descrisa in Efeseni 6 e suficienta ca sa impiedice infrangerea noastra de catre Satan?
Bineinteles ca nu. Unul dintre adevarurile cele mai glorioase ale atotsuficientei noastre in Cristos este faptul ca suntem deja mai mult decat invingatori in mare lupta spirituala cosmica (rom. 8: 37). Satan e un dusman deja infrant (Col 2: 15; 1 Petru 3: 22).
Cu siguranta ca suntem implicati intr-o neintrerupta 'lupta... impotriva stapanitorilor, impotriva puterilor, pimpotriva fortelor mondiale ale acestui intunerci, impotriva fortelor spirituale ale rautatii din locurile ceresti' (Ef. 6: 12). Dar Cristos este deja Invingatorul in acest razboi spiritual. Cand apostolul Pavel a scris crestinilor din Efes, el nu sugera ca ei sa-si vada conflictul cu puterile intunericului ca o batalie al carei rezultat atarna inca in balanta. El le spunea ca au nevoie 'sa fie tari in Domnul si in puterea tariei Lui', sa 'stea ferm', sa foloseasca armura spirituala - adevarul, dreptitudinea, evanghelia pacii, credinta, salvarea si Cuvantul lui Dumnezeu - pentru a rezista in fata stratagemelor diavolului. Ei trebuiau sa lupte de pe o pozitie de victorie, nu de teama ca Satan ar putea sa-i infranga.
De asemenea apostolul nu sugera ca Biserica ar trebui sa initieze niste confruntari cu stapanirile si puterile raului. Crestinii nu au nici nevoie sa se angajeze in lupta cu Satan. Noi nu suntem nicaieri in Scriptura incurajati sa procedam in felul acesta. Dimpotriva, trebuie sa fim cumpatati si vigilenti, caci diavolul da tarcoale ca un leu devorator care rage(1 Pt 5:8). La urma urmelor, care pe care?
Intrucat Satan este cel care ne urmareste, cum putem sa ne ferim sa nu fim mancati de el? Cu siguranta nu fugind dupa el, vanandu-l, incercand sa-l legam, poruncindu-i sau mustrandu-l cu vreo incantatie. Noi trebuie pur si simplu sa ne impotrivim diavolului si el va fugi(Iac.4:7). De ce? Pentru ca Cel ce locuieste in fiecare credincios este mai mare decat diavolul(1 Io.4:4)- si toate puterile iadului stiu lucrul acesta(Mt8:28-32).
Faptul ca o miscare atat de obsedanta de Satan si de demonii lui a putut castiga dintr-o data o asemenea popularitate printre crestinii fideli Bibliei este o dovada a influentei pe care misticismul a avut-o in Biserica. Multe dintre tacticile pe care le sustin acesti asa-zisi experti in lupta spirituala nu au absolut nici o baza biblica. Ele sunt rodul misticismului ajuns sa se comporte intr-un mod necontrolat.Cei care le sustin vorbesc de parca ar avea o mare autoritate, dar adevarul este ca nu vom gasi nici un suport biblic pentru cele mai multe tehnici pe care le recomanda ei. Oare unde arata Scriptura, de exemplu, ca trebuie crestinii sa se uneasca pentru a duce "razboaie de rugaciune" impotriva crimei, a ambuteiajelor(blocarii circulatiei) sau sa exorcizeze niste fenomene precum Triunghiul Bermudelor?
Mai rau ca orice, o asemenea invatatura ii incurajeaza de fapt pe crestini sa se amestece in chestiuni legate de demoni sau sa traiasca in teama si superstitie. Lucrul acesta este contrar planurilor lui Dumnezeu. Noi trebuie sa ne echipam pentru lupta spirituala prin aceea ca devenim experti in dreptitudine[ conformare cu standardul divin(voia lui Dumnezeu)], nu prin faptul ca ne concentram gandurile si energiile asupra dusmanului si ne temem de puterea lui(Fil 4:8; Rom 16:19).
Exprimat altfel, atotsuficienta noastra in Cristos ne pregateste pentru batalie. Resursele spirituale pe care le castigam in El sunt suficiente ca sa ne sustina in fata dusmanului - aparte de orice manevra pe care am putea-o invata in vreun seminar pe tema luptei spirituale. "Noi nu suntem nestiutori despre stratagemele lui" (2 Cor. 2: 11); avem o putere mai mare care locuieste in noi (1 Ioan 4: 4); si avem promisiunea lui Dumnezeu de siguranta absoluta in Cristos (Rom. 8: 38 - 39).
Sa examinam pe larg ceea ce ne invata Scriptura despre lupta spirituala.
[articol de John F. MacArthur, O reteta sigura pentru dezastru, Agape 2006, editia I 2007]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu