joi, 30 octombrie 2008

Lupta spirituala: care pe care? [4]

Tintele lui Satan

Cine sunt tintele lui Satan? Cel dintai a fost copilul femeii: "Dragonul a stat inaintea femeii care era pe punctul de a naste, astfel incat atunci cand va naste sa-i manance copilul". Acesta este Isus Cristos. Vechiul Testament consemneaza un numar de moduri in care Satan s-a straduit fara succes sa distruga spita mesianica, astfel incat Cristos sa nu se nasca. La nasterea Salvatorului, Herod, a dat ordin ca sa se gaseasca Copilul si sa fie ucis. Aceasta era un complot satanic. Nereusind, diavolul a incercat sa-L invinga pe Isus in desert (Mt. 4: 1 - 11; Lc. 4: 1 - 13). La cruce, dragonul poate ca a crezut ca in cele din urma a reusit sa-L manance pe Copilul femeii, dar Cristos a inviat glorios dintre cei morti. Dupa patruzeci de zile, El S-a inaltat la cer. Asa cum spune Apocalipsa 12: 5: "Copilul ei a fost rapit la Dumnezeu si la tronul Sau."

Prin urmare, dragonul si-a indreptat atentia spre o a doua tinta - Israelul. Din nou, in Vechiul Testament exista o serie de relatari care descriu eforturile nereusite ale lui Satan de a distruge Israelul. Istoria Israelului incepand cu anul 70 d.Cr. este o cronica a persecutiei si holocaustului. Puterile intunericului au incercat cu furie sa o stearga de pe suprafata pamantului, stiind ca natiunea Israelului este vitala pentru planul etern al lui Dumnezeu, din cauza legamantului facut de El cu Abraham. Masacrul evreilor sub regimul lui Hitler a fost doar cel din urma in multe secole de persecutare motivata demonic a poporului Israel.

Dragonul are o a treia tinta: ingerii sfinti. Versetul 7 spune: "Si in cer a fost razboi, Mihael si ingerii lui luptandu-se cu dragonul. Si dragonul si ingerii lui s-au luptat." Scopul lui Satan este iarasi acela de a impiedica lucrarea lui Cristos. Intrucat ingerii sunt spirite care Il servesc pe Domnul (Evr. 1: 14), fortele demonice ii ataca (vezi Dan. 10: 13). Desigur, asa cum n-au reusit sa-L distruga pe Cristos, demonii n-ar putea sa-I impiedice total lucrarea, dar Il urasc cu patima pe El si pe tot ce tine de El, astfel incat se opun agentilor Sai.

Razboiul acesta nu este un fleac. Aflam din Scirptura ca ingerii nu se poarta nerespectuos cu Satan. Iuda ne spune ca atunci cand a murit Moise, Satan si Mihael s-au certat pentru corpul lui. Ce a vrut sa faca Satan cu corpul lui Moise? Cine stie? Poate ca a planuit sa nascoceasca vreo minciuna care sa-i faca pe oameni sa creada ca Moise traia inca si sa puna un mesaj satanic in gura lui. Dar Dumnezeu n-a vrut sa se intample asa ceva. El l-a trimis pe Mihael sa se ocupe de Satan.

Iuda 9 ne spune: "Arhanghelul Mihael, cand s-a opus diavolului si s-a cercat cu el pentru corpul lui Moise, n-a indraznit sa rosteasca o judecata blasfematoare, ci a zis: 'Domnul sa te mustre'". Nici chiar acest cel mai puternic dintre ingeri n-a mers pana acolo incat sa-l blasteme pe Satan. De ce? Pentru ca Mihael stia ca singura lui atotsuficienta era Dumnezeu. El nu era stapanul lui Satan. Prin urmare, el a spus: "Domnul sa te mustre".

Sa mai observam ca batalia descrisa in Apocalipsa 12 transcende cu mult sfera fiintelor umane. In viziunea apostolului Ioan nu exista limitari de timp sau spatiu. Aceasta batalie are loc la un nivel cosmic care - desi cu siguranta ca nu exclude lumea oamenilor - este cu mult dincolo de capacitatea noastra de a o intelege sau de a o castiga.


[articol de John F. MacArthur, O reteta sigura pentru dezastru, Agape 2006, editia I 2007]

Niciun comentariu: