joi, 30 octombrie 2008

Lupta spirituala: care pe care? [7]

Cum ne putem lupta cu diavolul?

Este limpede ca credinciosii se afla intr-o lupta spirituala intensa cu fortele raului. Cum ne putem noi lupta cu ele? Daca nu avem nici autoritatea, nici cunostinta de a-i porunci lui Satan, de a-l trimite in adanc sau de a-l mustra altcumva ca sa se supuna, ce trebuie sa facem?

2 Corinteni 10: 3 - 5 este un pasaj cheie: "Desi umblam in carne, nu ne luptam potrivit carnii, caci armele luptei noastre nu sunt ale carnii, ci puterea lor vine de la Dumnezeu pentru distrugerea fortaretelor. Noi nimicim speculatiile si orice lucru inalt ridicat impotriva cunoasterii lui Dumnezeu si luam captiv orice gand spre ascultarea de Cristos."

Noi nu putem lupta la nivel omenesc. Nu exista tehnici carnale sau cuvinte care pot castiga un razboi spiritual. Noi trebuie sa depindem de armele spirituale si de un plan spiritual de lupta. Atotsuficienta noastra in Cristos include arme care sunt divin de puternice, care pot distruge fortarelete lumii spiritelor si toate gandurile semete si trufase ce se ridica impotriva cunoasterii lui Dumnezeu. Care sunt aceste arme?

Ele nu sunt expresii mistice sau formule verbale. Nu sunt puterea de a mustra sau a porunci demonilor. Aceste arme nu au nimic secret sau misterios. Ele nu sunt complicate. Ce sunt ele?

Efeseni 6: 13 - 18 este poate cel mai cunoscut text privind armele spirituale ale crestinului:

"Luati armura deplina a lui Dumnezeu, ca sa va puteti impotrivi in ziua cea rea si sa stati tare dupa ce ati facut totul. Stati deci tari, avandu-va mijlocul incins cu adevarul si avand platosa dreptitudinii, si avand picioarele incaltate cu pregatirea evangheliei pacii; pe langa toate, luind scutul credintei cu care veti putea sa stingeti toate sagetile arzatoare ale celui rau. Si luati coiful salvarii si sabia Spiritului, care este Cuvantul lui Dumnezeu. Rugati-va in orice timp cu orice rugaciune si cerere."

...

Cum putem folosi aceste arme? Nu tehnica este problema, ci caracterul personal. Sa examinam inca o data 1 Timotei 18 - 19. Paul spune: "Timotei, fiul meu... lupta-te lupta cea buna, pazind credinta si o constiinta curata". Aceasta arunca o oarecare lumina asupra modului in care sa ne luptam cu diavolul. In loc sa-i vanam pe demonii din jur, incercand sa ne inchipuim numele lor si sa-i gonim de acolo, Paul i-a spus lui Timotei sa se concentreze asupra pazirii credintei (invataturii sanatoase) si a unei constiinte curate (o traire integra, astfel incat constiinta sa nu poata acuza).

Din nou, in 2 Timotei 2: 3 - 4, Paul scrie: "Sufera privatiuni ca un bun soldat al lui Cristos Isus. Nici un soldat in serviciu activ nu se incurca cu treburile vietii, astfel incat sa placa celui care l-a angajat". Aici avem un alt principiu foarte important pentru succes in lupta impotriva puterilor intunericului: debaraseaza-te de lucrurile lumesti si angajeaza-te sa faci voia Comandantului.

Vezi ce spune Scriptura? Daca nu folosim adevarul, traim adevarul, credem adevarul - daca nu avem o constiinta curata care vine dintr-o traire sfanta si daca nu suntem eliberati de lume ca sa facem voia lui Dumnezeu - nu conteaza ce spunem puterilor intunericului. Castigarea luptei impotriva lui Satan nu presupune revendicarea unei presupuse autoritati inchipuite asupra lui, si trebuie pur si simplu sa urmarim dreptitudinea, sa evitam pacatul si sa stam tare in adevar. Satan nu poate infrange nici un credincios care traieste in felul acesta. Si invers, invatatura gresita si trairea pacatoasa vor faca ca un crestin sa fie vulnerabil, indiferent cate vorbe ar putea spune crezand ca-l asculta Satan.

1 Petru este cat se poate de direct. Satan da tarcoale ca un leu devorator, asa spune apostolul. Ce trebuie sa facem noi? "Sa ne impotrivim lui". Cum sa facem lucrul acesta? Petru nu ne da vreo formula. Nu spune "Legati-l". Nu vorbeste despre acest fel de rezistenta. El spune simplu:"Impotriviti-va lui tari in credinta". Iacob 4: 7 ofera aceeasi strategie: "De aceea, supuneti-va lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului si el va fugi de la voi".

Acesta nu este un plan complex de bataie: supune-te lui Dumnezeu si impotriveste-te diavolului. Cum? Fiind fermi sau tari in credinta, angajati fata de adevar si pastrand o constiinta curata. Care va fi reactia lui Satan? "El va fugi de la voi." Aceasta este singura afirmatie din tot Noul Testament care ne spune cum sa ne descotorosim de Satan. Nu exista lunii directoare pentru exorcism. Nu exista o strategie elaborata pentru lupta spirituala. nu exista nimic in Scriptura care sa spuna unui credincios sa vorbeasca demonilor, sa-i alunge, sa-i lege sau sa faca altceva de felul acesta.

Cand Isus a fost ispitit de diavol, nu Si-a batut joc de el, nu l-a condamnat, nu l-a legat, nu l-a trimis in adanc, nici n-a "dansat cu pasi marunti pe gatul lui". El a spus pur si simplu: "Este scris", apoi a citat un pasaj din Scriptura care se ocupa in mod concret de fiecare ispita. El S-a impotrivit diavolului pur si simplu prin puterea si autoritatea Cuvantului lui Dumnezeu. Acesta a fost singurul mijloc de care S-a folosit Domnul nostru ca sa-l invinga pe Satan. El S-a impotrivit, iar Satan a fugit. Ar trebui remarcat faptul ca pana si acea intalnire era voia lui Dumnezeu, intrucat Ieus a fost condus in ea de catre Spiritul Sfant (Mt. 4: 1).


[articol de John F. MacArthur, O reteta sigura pentru dezastru, Agape 2006, editia I 2007]

Am scris acest articol in serial fiindca se ocupa potrivit de subiectul "luptei cu demonii" avansata de miscari neo-carismatice si in Romania. As vrea ca aceste scurte invataturi sa fie si un semnal de alarma pentru fiecare cititor in vederea evitarii unor conferinte sau intalniri avand acest scop (ascuns sau direct exprimat). In acelasi timp, fie ca invataturile descoperite din Scripturi, lecturand acest articol, sa ne provoace pe fiecare la o viata curata, atenta, la o credinta neprefacuta si crescanda, la o aprovizionare in Cuvant, pentru "ziua cea rea".

Ma rog si eu, ca dragostea voastra sa creasca, in cunostinta si orice pricepere, ca sa puteti deosebi lucrurile alese si sa stati fermi, in picioare, pana in ziua venirii lui Isus Cristos, dupa ce veti fi biruit totul, prin puterea lui Dumnezeu.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Alex, cu permisiunea ta, am sa-ti dau cateva sfaturi !
Incep cu cateva versete, la care desigur, vei medita in functie de sinceritatea ta !
1) Apoc.12:11 " Ei l-au biruit prin Sangele Mielului si prin cuvantul marturisirii lor ". Prin sangele Mielului ne albim hainele spirituale si cu gura, proclamam autoritatea "exousia" pe care au avut-o si ucenicii cand au fost trimisi 2 cate 2 si s-au intors cu bucurie , caci demonii li s-au supus ! Mai tarziu , dupa inviere trebuiau sa ramana in Ierusalim, pana vor fi primit o alta putere, " dunamis" prin care erau chemati sa nimiceasca toata lucrarea diavolului!
2)Prov 18:21 "Viata si moartea sunt in puterea limbii. oricine o iubeste , ii va manca roadele "
3)Mt.8:16 El , prin cuvantul Lui a scos din ei duhurile necurate si a vindecat pe toti bolnavii "
4)Ro.10:10 Caci prin credinta din inima se capata neprihanirea si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire (vindecare, dezrobire, eliberare, schimbare, salvare din orice stare negativa ).
5)Apoc.1:16 " Din gura lui iesea o sabie ascutita cu 2 taisuri ". Sabia cu 2 taisuri este Cuvantul cu care se lupta si El ca si in cazul cand a fost ispitit !(Ev.4:12).
Evrei10:23 " Sa tinem fara sovaire la marturisirea nadejdii noastre (promisiunile lui D-zeu )caci credincios este cel ce a facut fagaduinta !"
6)Ro.10:8 "Cuvantul este aproape de tine, in gura ta si in inima ta. Acesta este cuvantul credintei pe care il propovaduim noi !"
In concluzie, Cuvantul lui D-zeu este puterea DUNAMIS, prin care au fost facute cele vazute si nevazute, si la care suntem chemati sa-l strangem in inima ( Ps.119:11 ca sa nu pacatuiesc, intru-cat acestea sunt izvoarele credinciosului, din care se adapa (Ps.87:7)!Gura vorbeste din prisosul inimii !(Mt.12:34). De aceea noi ne asortam limbajului Divin, pe baza a ceea ce depozitam in inma,adica fagaduintele lui Tata, ca sa ne facem partasi firii lui D-zeiesti !

Alexandru spunea...

Multumesc de mesaj. Care sunt cele cateva sfaturi de care aminteati?