luni, 27 octombrie 2008

Lupta spirituala: care pe care? [3]

Participantii

Cand folosim termenul 'lupta spirituala', despre ce vorbim? Cine cu cine se bate? Si de ce? Apocalipsa 12 ne spune intreaga istorie printr-o singura naratiune. Aceasta este viziunea apostolului Ioan privind lupta cosmica din istorie:

Apocalipsa 12:1 În cer s-a arătat un semn mare: o femeie învăluită în soare, cu luna sub picioare, şi cu o cunună de douăsprezece stele pe cap.
Apocalipsa 12:2 Ea era însărcinată, ţipa în durerile naşterii, şi avea un mare chin ca să nască.
Apocalipsa 12:3 În cer s-a mai arătat un alt semn: iată, s-a văzut un mare balaur roşu, cu şapte capete, zece coarne, şi şapte cununi împărăteşti pe capete.
Apocalipsa 12:4 Cu coada trăgea după el a treia parte din stelele cerului, şi le arunca pe pământ. Balaurul a stat înaintea femeii, care sta să nască, pentru ca să-i mănânce copilul, când îl va naşte.
Apocalipsa 12:5 Ea a născut un fiu, un copil de parte bărbătească. El are să cârmuiască toate neamurile cu un toiag de fier. Copilul a fost răpit la Dumnezeu şi la scaunul Lui de domnie.
Apocalipsa 12:6 Şi femeia a fugit în pustie, într-un loc pregătit de Dumnezeu, ca să fie hrănită acolo o mie două sute şaizeci de zile.
Apocalipsa 12:7 Şi în cer s-a făcut un război. Mihail şi îngerii lui s-au luptat cu balaurul. Şi balaurul cu îngerii lui s-au luptat şi ei,
Apocalipsa 12:8 dar n-au putut birui; şi locul lor nu li s-a mai găsit în cer.
Apocalipsa 12:9 Şi balaurul cel mare, şarpele cel vechi, numit Diavolul şi Satana, acela care înşeală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; şi împreună cu el au fost aruncaţi şi îngerii lui.
Apocalipsa 12:10 Şi am auzit în cer un glas tare, care zicea: "Acum a venit mântuirea, puterea şi împărăţia Dumnezeului nostru, şi stăpânirea Hristosului Lui; pentru că pârâşul fraţilor noştri, care zi şi noaptea îi pâra înaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos.
Apocalipsa 12:11 Ei l-au biruit, prin sângele Mielului şi prin cuvântul mărturisirii lor, şi nu şi-au iubit viaţa chiar până la moarte.
Apocalipsa 12:12 De aceea bucuraţi-vă, ceruri, şi voi care locuiţi în ceruri! Vai de voi, pământ şi mare! Căci diavolul s-a pogorât la voi, cuprins de o mânie mare, fiindcă ştie că are puţină vreme.
Apocalipsa 12:13 Când s-a văzut balaurul aruncat pe pământ, a început să urmărească pe femeia, care născuse copilul de parte bărbătească.
Apocalipsa 12:14 Şi cele două aripi ale vulturului celui mare au fost date femeii, ca să zboare cu ele în pustie, în locul ei unde este hrănită o vreme, vremuri, şi jumătatea unei vremuri, departe de faţa şarpelui.
Apocalipsa 12:15 Atunci şarpele a aruncat din gură apă, ca un râu, după femeie, ca s-o ia râul.
Apocalipsa 12:16 Dar pământul a dat ajutor femeii. Pământul şi-a deschis gura, şi a înghiţit râul, pe care-l aruncase balaurul din gură.
Apocalipsa 12:17 Şi balaurul, mâniat pe femeie, s-a dus să facă război cu rămăşiţa seminţei ei, care păzesc poruncile lui Dumnezeu, şi ţin mărturia lui Isus Hristos.


Dar cine sunt aceste personaje? Dragonul si ingerii lui, Mihail si ingerii lui, o femeie si fiul ei. Pe cine reprezinta ei? Simbolismul nu este greu de interpretat. Acest pasaj se armonizeaza perfect cu tot ce ne invata Scriptura despre istoria Universului.

Marele dragon rosu este identificat in versetul 9 - el este Satan. Cele sapte capete si cele zece coarne ale lui corespund altor elemente din cartea Apocalipsa si, ele il arata ca principal lider al intregii activitati aticrestine.

Versetul patru vorbeste despre coada lui care trage dupa ea o treime din stelele cerului. Si lucrul acesta este interpretat in versetul 9. Stele se refera la ingerii cazuti - e vorba evident de ingerii care s-au alaturat razvratirii lui Lucifer impotriva lui Dumnezeu si au fost aruncati din cer. Noi ii cunoastem ca demoni.

Sa observam ca de partea lui Satan sunt o treime din numarul total al ingerilor. In alta parte in Scriptura (Iuda 6) aflam ca unii din ingerii cazuti sunt legati in lanturi eterne. Prin urmare, forta satanica este mai mica decat trimea initiala.

Doua treimi din ingeri nu au fost aruncati din cer. Acesti ingeri sfinti colaboreaza cu arhanghelul Mihail, comandantul armatei ceresti. Nu ni se spune numarul real, dar el trebuie sa fie foarte mare. Apocalipsa 5: 11 spune ca sunt miriade de miriade de ingeri in jurul tronului lui Dumnezeu. Textul grec foloseste un termen pentru cel mai mare numar pe care il putea exprima limbajul - 10.000. Miriade de miriade ar insemna astfel 10.000 inmultite cu zecile de mii, rezultand cel putin 100 de milioane, poate chiar miliarde. De fapt un numar atat de mare, incat e greu de exprimat.

Daca sunt atatia ingeri sfinti, inseamna ca mai putin de jumatate sunt ingeri cazuti - dar inca un numar enorm.

Mihail, campionul si conducatorul ingerilor sfinti, este mentionat de trei ori in Scriptura: aici, in Iuda 9 si in cartea Daniel. El este un arhanghel, un fel de super inger. El este echivalentul dragonului, cel mai puternic dintre ingerii lui Dumnezeu si comandantul armatei ceresti. Femeia din versetul patru este Israelul. Copilul ei este Mesia: El trebuie sa conduca toate natiunile cu un toiag de fier; si coiplul ei a fost rapit la Dumnezeu si la tronul Sau (vers. 5). Aceasta femeie nu este Maria, mama Domnului nostru, deoarece in viziunea lui Ioan, 'femeia a fugit in desert unde avea un loc pregatit de Dumnezeu, astfel incat sa fie hranita timp de 1260 de zile' (vers. 6). Aceste cuvinte descriu natiunea Israelului care va fi puternic persecutata in Marea Stramtorare.

[articol de John F. MacArthur, O reteta sigura pentru dezastru, Agape 2006, editia I 2007]

Niciun comentariu: