sâmbătă, 29 decembrie 2007

Cu ce ne confruntam

Poate e interesant sa te uiti la un film de actiune, sa auzi la stiri despre tot felul de lucruri, sa asculti povestirea unor intamplari pe care cei care le-au trait le relateaza cu entuziasm. E insa real sa vezi ca in jurul tau se intampla multe lucruri, printre care o buna parte a lor sunt menite sa inlocuiasca adevarul din mintea oamenilor.

Cu ce ne confruntam noi, in Hateg? As vrea sa prezint unele chestiuni aici, fara prea multe detalii, poate unii dintre noi ne vom trezi din amorteala si vom intelege ca e razboi in jurul nostru.

Multe persoane, dupa ce aud Evanghelia, sunt racolate (daca nu sunt din respectiva comunitate, deja) de anumite persoane care se numesc "prooroci" (in speta femei), duse acasa si invatate sa traiasca sub auspiciul unor "profetii" bizare. Unii, in timp ce erau la o intalnire, au vazut cum se deschide usa si niste gaste sunt aduse in casa, pentru a sugera ceva din asa-zisa profetie. Altii stau pe genunchi cerand ceva ce Biblia nu porunceste, cu o ardoare iesita din comun, in timp ce o proorocita isi rosteste incantatiile si-si arunca ochii intunecati peste cei prezenti. Sunt grupuri de rugaciune, despre care nu prea se stie, unde sunt atrase persoane mai slabe (vaduve, bolnavi etc) pentru a se extinde subversiv idei straine adevarului biblic. Ca in salbaticie, cand ataca leii...

Aceasta presupune ca exista spioni. Astfel ca, la intalnirile noastre, sunt spioni. S-ar putea sa fie si de unde nu stim ca sunt. Dar sunt, tot mai multi... Mai ales acum, cu "libertatea".

In Hateg sunt cateva erezii cu care avem de-a face, pe care le voi numi aici:
- sambatarii (probleme legate de aplicarea extrabiblica a Legii si neintelegerea harului, probleme legate de iad - care implica faptul ca Dumnezeu nu e drept si, deci, nu e dragoste);
- martorii lui Iehova - vin la tine cu tractate, fara rusine. Ei sunt cei care il neaga pe Domnul Isus, nu trebuie primiti in casa (dupa cum spune apostolul Ioan). Ia cat mai multe tractate de la ei si arunca-le, vei face un bine, mai putini vor primi acele tractate...;
- ideile penticostale legate de cum se primeste Duhul Sfant, despre botezul cu Duhul Sfant pot fi nebiblice. Trebuie sa fiti cu mare atentie, aceste idei sunt periculoase, fiind mai subtile si se incearca introducerea lor pe cai mai putin directe. Apar in acest context idei amestecate despre profetie, minuni si chiar mantuire, despre care Biblia nu vorbeste... mare atentie!
- ideile carismatice, care conduc in manifestari specifice valului al treilea; sunt chestiunile cele mai delicate, greu de gasit si de combatut, cele mai aparate si care prind cel mai bine la tineri azi;
- ereziile baptistilor, atunci cand sunt fac ravagii. Eu le consider cele mai periculoase dintre toate pe care le-am spus pana acum. Atentie la formalismul religios, care ii face pe oameni sa spuna tot felul de bazaconii.

Mare atentie. Rugati-va pentru discernamant. Traiti in adevar. Lucrurile devin tot mai in ceatza, nu va jucati!

7 comentarii:

Anonim spunea...

"Erezii baptiste"?
"Bazaconii"?

Oare care sunt acestea?

Anonim spunea...

Care sunt ereziile baptistilor? Ce este formalismul religios?

Alexandru spunea...

O analiza detaliata a istoriei bisericii, ne furnizeaza prin comparatie obiectiva cu Scriptura ca etalon, date destul de precise cu privire la evolutia adunarilor crestine de-a lungul anilor.

Stim ca Biserica mai exista pe pamant. Este clar cel putin datorita existentei prigoanei, datorita istoriei Israelului etc.

Desi biserica baptista este cea mai apropiata de Cuvant, in comparatie cu alte denominatii crestine, in teologie, nu putem argumenta ca Biserica baptista este Biserica reala, oricand si oriunde.

Atunci cand intr-o biserica baptista apare o erezie (aceasta se intampla cand un invatator mincinos reuseste sa credibilizeze o teorie oarecare, neadevarata), acea erezie se naste din sandul bisericii baptiste, istoric vorbind (altfel nu exista criterii de catalogare istorica etc). Este, asadar, corect sa spunem ca erezia este "baptista".

Unele sunt mai adanci, altele sunt usor de remarcat.

Argumentarea mea este simpla:
- intotdeauna vor exista invatatori mincinosi;
- invatatorii mincinosi vin acolo unde exista viata (altfel, ce ar mai minti?);
- atunci cand oamenii cred o minciuna, se naste o erezie (de care se pot dezice, desigur, dar tot erezie este)

Dau cateva exemple simple, din viata reala. O tanara a fost certata pentru ca avea o banderola pe cap, la o adunare, sub motiv ca nu are voie sa poarte, fiindca nu e casatorita. In cearta s-a folosit un argument principial (care e general valabil), motiv pentru care poate fi considerat erezie, fiindca Biblia nu interzice aceasta, ba dimpotriva, o incurajeaza.

Un alt exemplu - cineva spunea ca noi ne strangem la ora noua dimineata la rugaciune, fiindca asa scrie in Faptele Apostolilor (intr-adevar, asa scrie - ca uncenicii au mers la rugaciune pe la ceasul al noualea, numai ca aceasta inseamna la evrei ora 15).

Acestea sunt chestiuni mai simple. Ceva mai complex acum. Problema cu "casa Domnului". Unii chiar cred (si predica) faptul ca o cladire este "Templul lui Dumnezeu" astazi, fara sa se refere la Templul de la Ierusalim. Cladirea e numita "Biserica" si de multe ori numele acesta nu e la intamplare si nici o consecinta naturala de nomenclatura. Cand accentul se pune excesiv pe aceasta, consecinta este anularea de facto a adevarului care ne spune ca Biserica lui Dumnezeu este de fapt constituita de Duhul Sfant din pietre vii (care sunt credinciosii). Invatatura Noului Testament este clara in aceasta privinta.

Cand atacul este de aceasta intensitate, se naste cadrul unei erezii. De obicei aceasta este locala si izolata, din observatiile mele, dar tot erezie este.

Bazaconii pot fi chestiuni de genul "Iosif a ascuns-o pe Maria sa nu o vada lumea." Nu le numesc erezii, fiindca nu se nasc din influenta invatatorilor mincinosi. Ele sunt consecinta fondului de incultura biblica a generatiilor (de exemplu generatia noastra). Desigur, acestea sunt foarte usor de inlaturat si foarte greu de acceptat de mase mai mari de oameni. Totusi, in sate mici, unde numarul de credinciosi sunt putini, "basmele babesti si lumesti" pot aduce un duh strain in biserici. Am auzit cu urechile mele.

O alta erezie printre baptisti este ca putem sa facem tot ce vrem in Biserica locala. Motiv pentru care exista astazi doua directii majore cam peste tot unde au venit "lideri de tineret" si chiar "pastori" tineri special pregatiti pentru a induce o "cale noua". Aici discutia intra pe taramul articolelor "Emerging Church" si vreau sa ma ocup de ele separat.

Mai are cineva exemple?

Alexandru spunea...

Bogdy

Exista doua locuri unde credinciosii se strang:
- impreuna (tot Trupul Bisericii Locale);
- in case (pe grupe, in grupuri)

Acesta este modelul Noului Testament. Acum, cand strangerea se face impreuna (in sensul de mai sus), se strange de fapt Biserica Locala, in randuiala ei (fratii si surorile; presbiterii si diaconii; cei cu darurile de "carmuire"...). Aceasta randuiala este cea pe care o gasim in Biblie. De aici expresia "merg la biserica". In acest sens, ea este legitima.

Cand m-am referit la greaseala de a spune "merg la biserica" ma refeream in sensul credintei uneori a mai multor oameni ca biserica este cladirea. Ceea ce este eronat si poate fi usor aratat.

Este asadar corect sa spun "merg la biserica"? Poate fi corect, poate fi gresit, depinde ce este in spatele acestei exprimari. Daca vrem sa fim meticulosi, am putea spune "merg la intalnirea Bisericii" sau o formulare echivalenta. Aceasta aduce o relatie directa intre conceptul real despre Biserica si exprimarea care-l atesta.

Formalismul religios nu este usor de explicat, mai ales ca mai nou unii il folosesc cu brio pentru a-i convinge pe frati ca e "bine" sa facem tot felul de activitati in cadrul intalnirilor noastre. Voi scrie un post legat de aceasta, sau un articol mai amplu.

Anonim spunea...

Multumesc pentru exemplele de erezii si 'bazaconii' - in articol nu era dat nici un exemplu de astfel de erori ale baptistilor.
Multumesc pentru acuratetea cu care autorul acestui blog compara, discerne, filtreaza totul prin oglinda Scripturii. Doar in acest fel, vom putea ramane in Adevar si Lumina, crescand in sfintenie, in asemanarea cu Hristos!
Multumesc - astept cu interes si alte articole.
Mult har si binecuvantare si intelepciune de la Dumnezsu, in continuare !

Roxi - bucuresti

PS: Bucuresti-ul e fratele Hategului in aceste probleme spirituale - sa ne rugam pentru tara noastra!

Anonim spunea...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Nikky spunea...

Pacea Domnului ! ( sper ca la data asta inca mai activati)

as face o mica completare cu privire la "ceas". am mari indoieli ca apostolii se duceau la templu , dupa "ceas", ceasul nici nu era in vremea aceea si iar am mari indoieli ca se orientau "dupa soare".

cred, prin harul si lumina Duhului Sfant ca se orientau dupa luna , iar " ceasul " al noulea ar putea fi 02.00 noaptea.

nu cred ca ucenicii astepteau sa treaca ziua Domnului (Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă)Gen.1:5, ca sa mearga "noaptea " la inchinare.

Domnul Dumnezeu sa ne lumineze !

Pace!