duminică, 23 decembrie 2007

Greseala se repeta

In contextul cultural modern (al modernismului), s-a facut o greseala de fond, prin imbratisarea epistemologiei respectivului sistem. Astfel, apare teologia liberala, definita riguros prin relativizarea treptata. Crestinii au luptat si impotriva acestor tendinte. Acum, se mai numeste teologie liberala orice deviatiune de la biblie, desi, istoric nu e corect.

Auzeam de multe ori expresia "Biblia nu e carte de stiinta". E un raspuns la o greseala pe care unii au incercat sa o implementeze in adunari, pentru a - ziceau ei - face fata intrebarilor culturii vremii lor.

In vremea postmoderna se face aceeasi greseala. Anume, se accepta epistemologia sistemului si a implicatiilor sale practice. EC face eforturi pentru a acomoda gandirea crestinului cu gandirea societatii pentru a crea o punte. Are si psihologia un rol important, dar nu-l voi discuta acum. Este aceasta caracteristica adevarului? Nu, desigur ca nu. Am facut o comparatie cu perioada moderna pentru a intelege tiparul greselii in sine.

Acum, crestinii adevarati transcend cultura. Avraam era calator, a mers prin credinta si a facut diferenta in generatia lui. Nu stiu sa fi facut Avraam studii despre societatea in care traia. Tot ce trebuie sa stim despre societate avem in Scriptura. Scriptura vorbeste in principii care transcend orice societate si forma, motiv pentru care am spus ca crestinul real transcende societatea si cultura ei, la orice moment dat.

Moise, David, Danie... au facut parte dintr-o societate, dar nu au primit preceptele societatii in inima lor, ci au trait dupa standardele divine. Au avut impact? Da. Dar nu in raport cu lumea. Impactul fata de lume nu e in raport cu lumea, ci cu Dumnezeu. Fac o diferenta daca viata mea pe care o traiesc cu Dumnezeu are o valoarea mare. Daca traiesc in fapt in prezenta Domnului. Daca sunt in El si daca El e in mine. Daca il iubesc si daca traiesc in dragostea Lui, ramanand in ea. Daca aduc roada ca mladita, nu ca unul care-si face de cap, separat de Vita, inselandu-se singur.

Sa nu repetam greseala unora. Sa luptam cu un astfel de tipar, pentru ca el deja isi face loc in generatia noastra. Va chem la studierea serioasa a problemei si la intoarcerea spre Scriptura.

Niciun comentariu: