sâmbătă, 29 decembrie 2007

Emerging Church - ce se intampla in fapt

Pana cand gasim un termen pentru miscarea despre care vorbesc, voi continua sa ma refer la ea cu EC.

Cum spuneam in alt mesaj, traim intr-o era in care ceea ce intelegem prin "postmodernism" caracterizeaza societatea. Profesorii de la universitati, acum si licee si in curand scoli I-VIII ii invata pe studenti si elevi ca nu exista bine sau rau si ca toate sunt relative la cel care le judeca.

Pe acest fond, plus acceptarea de catre biserici (ceea ce eu consider o greseala grava) a "liderilor" (si ca denumire si ca esenta si ca tot), s-a facut ca multi lideri de biserici incearca acum noi metode si cai pentru a ajunge la generatia postmoderna, incercand, zic ei, sa nu schimbe mesajul Evangheliei. Numai ca, incercand sa devina "relevanti" au ajuns ei insisi postmoderni, schimband impliciti si mesajul. Acum, Evanghelia este fixata pe Scriptura, motiv pentru care (fiindca Scripturile sunt un canon) Evanghelia nu se poate schimba, decat daca, desigur, devine o alta evanghelie. Aceasta este ceea ce se intampla in EC.

Tot mai multi dintre evanghelici cred acum ca lumea poate fi schimbata prin asa numitele "programe sociale". Se pune accentul pe o munca in timp, pe un impact ganditi si care nu precupeteste nici un efort de capacitate umana. Iminenta venire si vestirea Evangheliei sub nota lui "URGENT" a palit.

Se incearca realizarea Imparatiei lui Dumnezeu pe pamant (daca tot nu vine odata Isus, cum a spus), facandu-se eforturi uriase in acest sens, la nivel mondial. Este un fel de concurs cu legi nescrise, unde participa tot mai multi si dintr-o varietate denominationala care-si largeste plaja necontenit. Dar, desi pare palpitant si interesant, nu este altceva decat pregatirea terenului pentru aparitia lui Anticrist, care este deja in lume si de a carei venire ati auzi. Vorbesc despre duhul lui Anticrist, care este in lume, dupa cum stim.

Pentru a se pregati o globalizare eficienta, pentru a se stabiliza terenul pentru Armaghedon, este nevoie mai intai de daramarea turnurilor care stau in cale. Pentru aceasta s-a si inventat "postmodernismul" in sine. El nu e doar o reactie, ci una controlata... si stim de cine.

Exista cateva caracteristici ale celor care au fost atrasi de programele sociale tip "condusi de scop" si care sunt sub tutela EC:

- doctrina curata, biblica este periculoasa si separa, iar experientei (adica misticismului) ii este conferit un rol mai mare decat doctrinei;
- profetia din Biblie nu e predata, fiind considerata o pierdere de timp;
- Israel nu are sens in contextul biblic tot mai mult (chestiunile si profetiile legate de Israel sunt aplicate Bisericii - teologia inlocuirii - ceea ce este concret: gresit);
- studiul biblic e inlocuit cu studierea cartii cuiva si a metodelor sale
- sanatatea bisericii este evaluata de cantitatea celor care participa la intalniri
- adevarul Cuvantului lui Dumnezeu devine din ce in ce mai putin important
- Cuvantul lui Dumnezeu, in mod deosebit concepte precum iadul, pacatul si pocainta sunt inlaturate si mascate, pentru a nu fi ofensat necredinciosul care e vizat;

Incepi sa vezi asta in jur? Inseamna ca se apropie. Ai fost avertizat.

Niciun comentariu: