duminică, 23 decembrie 2007

"Emerging church"

Exista deja raspunsuri obiective si destul de multe fata de ceea ce se cunoaste sub numele "emerging church", pe care o voi adresa cu EC in acest post si in restul, pana cand gasesc un termen potrivit, sau cineva imi sugereaza unul. Acest post (precum si restul de aici) sunt rezultatul unui studiu personal, nefiind traduceri ale altor articole (decat daca precizez asta). Problema de fata este deja semnalata in Romania, de unde a plecat si dorinta mea sa aflu daca exista la nivel mondial.

David Kowalski da urmatoare definitie: "EC se constituie intr-un grup diversificat de oameni, care se identifica cu crestinatatea, dar care simt ca pentru a atinge lumea postmoderna trebuie sa ne faca sa schimbam in mod radical credintele care tin de Biserica si sa practicam in conformitate cu postmodernismul".

Acum. Avem aici o chestiune destul de importanta de discutat. E legata de postmodernism. Posmodernismul e definit si caracterizat de multi ganditori contemporani, fara sa existe o unanimitate in aceasta chestiune. Aceasta presupune doua posibilitati.

A. O biserica locala investeste in a face studii despre societate, pentru a defini si categorisi elementele postmodernismului

B. O biserica accepta definitiile altora, care au facut astfel de studii.

Acum voi arata, treptat, problema. Va trebui sa am incredere in persoanele din biserica unde merg, atunci cand fac respectivele cercetari? Sau, va trebui sa am incredere intr-o persoana a carei carte o citesc? Va trebui sa am incredere in justa logica pura a celui care face o cercetare de rigoarea ceruta de situatia de fata? Pentru ca, intr-adevar, modelul presupune cunoasterea societatii, in primul rand. Apoi el cere un raspuns crestin, pentru a atinge societatea.

Modelul acesta nu e biblic. Eu nu trebuie sa am incredere in NIMENI ca face o cercetare corecta si nici nu e nevoie. Exista un autor care are capacitatea de a fi scris fara greseala - Duhul Sfant. Aici este si intelepciunea sfintilor. Duhul lui Dumenezeu a inspirat Biblia, in asa fel incat ea e suficienta pentru problemele noastre. In plus, El este in noi, pentru a ne aduce interpretarea corecta a Bibliei.

Prin formele EC se substituie Scriptura si valoarea ei este data laoparte de cei care nu inteleg Cuvantul, in fapt, fiindca daca l-ar intelege nu l-ar indeparta niciodata.

S-a facut mare tam-tam pe chestiunea cu definirea societatii. Numai ca, cei care fac astfel de cercetari nu pot avea dreptate absoluta, ci relativa. Fiind relativa, aceasta nu poate sa fie adevarata, decat atunci cand e relativa la absolut. Noi avem ca absolut doar Biblia. Astfel ca, o astfel de cercetare este plina de probleme. Problema mantuirii e dezbatuta de multa vreme de teologi. Cu siguranta ca nu va exista unanimitate in definirea postmodernismului (asta daca el exista, sau am fost facuti sa credem ca exista).

Problemele se tin lant deja. Cercetarea societatii suna a experiment pe societate. Aplicarea Bibliei (care s-ar face in teoria EC dupa pasul intelegerii societatii). Aceasta presupune expertiza socio-umana, deci calificare. Iar calificarea se face dupa standarde omenesti, relative la nimic, la urma urmei. Totul devine prapastios de periculos. Aceasta presupune fonduri, intelepciune a omului. In esenta, poate fi ceva facut de om, fara ajutorul lui Dumnezeu. Apoi, niste asa-zisi teologi, isi dau semnatura pe rezultat si pun stampila "biblical", urmand ca sa se ajunga la faza de implementare, unde, in realitate biserica face compromis dupa compromis pentru a aduce in randurile ei lumea, pe care o cunoaste mai bine decat Biblia.

Este realitatea. Se intampla in unele biserici deja. Este o noua erezie, care pare sa fie destul de mare si care va provoca multe controverse, deja o face. Nu stiu in ce masura glasurile noastre vor fi auzite, dar aceasta nu ne impiedica deloc sa strigam. Crestini, paziti-va!

Niciun comentariu: