marți, 4 decembrie 2007

De ce?

In ultimul timp devine deja exuberant efortul pe care mai multi il platesc pentru aducerea sub aceeasi umbrela a evanghelicilor. Istoria acestei dorinti a inceput cu mai mult timp in urma.

Ce este aceasta? Ce inseamna oare? Spre ce va conduce? Spre ce vrea sa conduca? In prezent, face obiectul unui efort fara precedent si nu poate fi trecut cu vederea. Ramane sa continuam sa observam tendintele pe care le provoaca si pana unde se baga mana in buzunar, pentru ca pretul sa fie platit.

Partea cea mai interesanta este ca toate acestea se intampla fara a veni din interior. Liderii isi conduc turmele spre a se uni. Dar, pentru aceasta, unii trebuie sa paraseasca muntele si sa mearga spre campie, iar cei din campie sa urce putin spre munte. Avraam si Lot sunt din nou impreuna, dar aerul nu mai e asa curat si multi sunt mai aproape de Sodoma decat de cer. S-au facut concesii importante si s-a renuntat la multe de dragul unei unitati pe care liderii moderni si-o doresc cu orice pret.

Se formeaza apoi un clasic al evanghelicilor, fata de care daca te indepartezi risti sa fii catalogat in dosarele "retro". In timp ce suntem mintit cu drag ca trebuie sa fim inovatori, se dovedeste din nou ca toate drumurile duc la Roma si noile inovatii nu au decat o singura concluzie.

Multi tineri, direct sau indirect, sunt astazi invatati sistematic sa renunte la trecut, la istorie, la tot ce stiau pana atunci (chestiuni numite grosolan prejudecati, dar care prind la cei neincercati), pentru o revolutie, pentru a face ceva... Generatia de la care multi spera o trezire clocoteste toata, agitata de niste tepusi elegant varate in soba, pentru a scoate carbunii care tocmai s-au aprins de acolo. Apoi, ii aduna de pe jos si-i pun iar impreuna, sa semene a soba, dar sunt afara, in frig si se vor stinge cu aceeasi graba cu care au vrut sa scape de stransoarea iubirii, pe care maestrii deghizarii au reusit sa o zugraveasca drept antichitate.

Pana nu demult, soba incalzea, lumea simtea. Acum, carbunii au vrut sa fie relevanti, au iesit afara, sa dea caldura, ca, de... cum sa simta oamenii caldura, daca noi stam inauntru?

Am observat ca se duce o mare lupta pentru ca tinerii sa fie luati din bisericile unde s-au nascut si stransi sub un nou stindard, pusi la treaba in jug si ingrasati bine cu tot felul de placeri. Oare pentru ce? De ce?

"V-am scris aceste lucruri in vederea celor ce cauta sa va rataceasca. Cat despre voi, ungerea, pe care ati primit-o de la El, ramane in voi, si n-aveti trebuinta sa va invete cineva; ci, dupa cum ungerea Lui va invata despre toate lucrurile si este adevarata, si nu este o minciuna, ramaneti in El, dupa cum v-a invatat ea."

Niciun comentariu: