vineri, 29 ianuarie 2010

Despre imprumutul via tehnologia P2P, protocolul BitTorrent

Despre tehnologia aceasta puteti citi pe softpedia.com, de exemplu.

Iata un citat de acolo:

Conceptul de partajare a fisierelor nu reprezinta o noutate, nu a inceput si nu va disparea odata cu sistemul Torrent, dar cu siguranta tehnologia inventata de Bram Cohen a atins un punct culminant in materie de popularitate a file sharing-ului, chiar daca grosul acestei celebritati vine din nerespectarea drepturilor de autor. Fara indoiala, BitTorrent-ul si-a gasit adeptii sai, iar numarul lor s-a instalat confortabil pe o linie evident ascendenta.

Sistemul torentelor nu se bazeaza pe o solutie centrala de distributie a fisierelor de muzica, film sau programe, ci numai pe un sistem de depistare a adreselor acestor fisiere, adrese salvate pe computerele utilizatorilor programului. In momentul in care un utilizator se conecteaza la un site tracker pentru a descarca un anumit fisier, site-ul il adauga pe acest utilizator intr-o lista unde sunt trecute toate sursele disponibile pentru descarcare. Sa presupunem ca vrei sa descarci un episod din serialul Lost. In loc sa descarci fisierul cu show-ul propriu-zis, dai jos mai intai un fisier de mici dimensiuni, denumit "torrent". In momentul in care lansezi acest fisier, BitTorrent ii cauta pe toti ceilalti utilizatori care au descarcat acest torent. Apoi fisierul, initial pe care vrei sa-l obtii este "spart" in fragmente si partajat de toti userii care au descarcat torentul asociat. Ceilalti utilizatori nu vor descarca intregul fisier numai dintr-o sursa, ci pot obtine doar anumite portiuni, astfel incat procesul de download se desfasoara mai rapid. Utilizatorii formeaza o retea descentralizata care functioneaza mult mai eficient decat daca schimbul de fisiere s-ar face numai de la utilizatorul A la B

Intrebarea pe care o pun este legata de viata crestina: putem folosi tehnologia fara riscul de a fura?

M-am gandit mai mult la implicatii si posibilitati in urma demersului de pe mariuscruceru.ro

Putem partaja resurse gratuite. Tehnologia este legala tocmai datorita acestei posibilitati. Trebuie incurajata aceasta partajare, datorita tehnologiei. Din pacate insa, practica nu oglindeste dorinta de a partaja doar resurse care nu sunt furate, electronic.

Sa urmarim urmatoriul scenariu: am o carte si vreau s-o imprumut unui prieten s-o citeasca. O pot imprumuta? Desigur. La fel este si cu o carte digitala, un film pe suport digital etc. Este tehnologia BitTorrent potrivita pentru aceasta?

Nu. Pentru ca tehnologia presupune o paradigma careia nu i se potriveste acest scenariu. Dar, poti, totusi, sa uploadezi resurse proprii, pe care vrei sa le oferi gratuit si necontrolat.

Pentru imprumutul de continut electronic se potrivesc alte tehnologii de partajare date.

Aceasta tehnologie te "forteaza" sa dai si altora imprumut dupa ce ai primit tu (asa functioneaza).

A nu se abandona tehnologia. A se schimba inima si a se folosi numai in modul corect.

Niciun comentariu: