luni, 4 ianuarie 2010

Diavolul a zis... a zis oare Dumnezeu sa faceti o distinctie? - Genesa 3

Cand sarpele, diavolul, s-a adresat prima dat omului (femeii), a pus la indoiala porunca lui Dumnezeu ca omul sa faca diferenta intre pomii din gradina in care a fost pus. Toti erau buni la mancare si placuti la vedere, dar nu toti erau in lista lui Dumnezeu pentru a fi folositi de om ca hrana. Unul nu era - pomul cunostintei binelui si raului.

Diavolul a pus la indoiala aceasta diferentiere. "Oare a zis Dumnezeu cu adevarat sa nu mancati din toti pomii din gradina?"

Oare, pentru un pom sa facem noi distinctie? Oare pentru o mica problema sa ne complicam viata?

Pentru ca omul a ales sa nu respecte despartirea pomilor din gradina, facuta de Dumnezeu, omul a ajuns sa experimenteze o si mai grozava despartire - aceea dintre om si om, prin moarte. Doar aceia care au pierdut un sot, o sotie, inteleg cu adevarat despartirea. Doar aceia care s-au unit inteleg rodul mortii, care este rodul neascultarii fata de Dumnezeu.

Dumnezeu desparte ca sa uneasca, diavolul cheama la o unitate falsa, pentru a desparti. Cristos S-a despartit de slava cereasca pentru a ne aduce la ea, in unirea cu Sine. Dumnezeu S-a despartit de Fiul Sau pentru a uni iarasi, in Cristos, toate lucrurile. Isus Cristos S-a nascut in poporul evreu, pentru a desparti zidul care era intre iudeu si grec si a-i face una. El S-a nascut ca barbat, pentru ca, in Sine, sa nu mai fie parte barbateasca si parte femeiasca.

Diavolul, dimpotriva, cheama omenirea la o falsa pace, de unde se naste, de fapt, razboiul. El cheama astazi crestinii la renuntarea la adevarul care desparte, in favoarea unei unitati mult dorite, dar firave, care va aduce si o mai mare ruptura - aceea a omului de Dumnezeu. Caci aceasta a fost despartirea grozava pe care a lucrat-o diavolul propunand femeii sa nu mai faca diferenta intre pomii din gradina.

Noi ce invatam din toate aceastea?

Niciun comentariu: