joi, 28 ianuarie 2010

La Hateg, in vremea comunismului

In cartea sa "Pasi", Daniel Mitrofan arata cum Bisericile recunoscuta de stat in perioada influentei sovietice asupra tarii noastre au dat mana cu Statul. Acesta a fost si cazul Bisericii Baptiste din perioada aceea, in sensul ei organizat.

Cartea se gaseste pe internet in format electronic si poate fi copiata gratuit de pe saiturile autorului.

Am gasit o pagina cu privire la Biserica din Hateg si vreau sa o redau aici, transcrisa de mine (include si o nota prezentata in carte sub forma de fotocopie). Iata, asadar, textul gasit la pagina 57:

In aceasta perioada, cand se adunau nori grei deasupra tuturor care doreau sa fie urmasi ai lui Cristos, s-au gasit si voci profetice, de avertizare, cu privire la necazurile ce se vor abate asupra populatiei si la nevoia de ancorare a vietii in Cuvantul lui Dumnezeu si de adapostire la umbra Celui Preainalt. Un raport cu privire la o intrunire a credinciosilor baptisti din zona Hategului ilustreaza acest lucru

Iata si raportul:

Directiunea Generala A Sigurantei Nationale
Dir.I.Serv.I.Biroul 6
Bucuresti

Avem onoarea a va raporta urmatoarele:

In ziua de 3 Maiu 1948 a avut loc intre orele 19,30 - 22,30 la biserica baptista din Hateg o adunare a baptistilor din regiunea Hategului la care au participat circa 150-200 persoane.

La aceasta adunare a participat si profesorul baptist Moisescu din Arad.

Adunarea a fost deschisa prin cuvantul profesorului baptist Rusu din Alba Iulia, de profesorul baptist Moisescu urmand apoi o piesa de teatru cu subiectul "Invierii lui Cristos".

Profesorul Misescu a spus printre altele si ca daca lumea va asculta de cele propovaduite de ei, are sa le prinda bine ca vor fi pusi intr-un turn inalt cand va veni potopul, ca sa nu se innece, pentru care fapt trebuie sa adunam cati mai multi rataciti sub aripile noastre, pentru ca Dl. Cristos sa aiba mai multi urmasi.

De asemenea a indemnat credinciosii sa-si cumpere toti Scriptura pe care s'o citeasca si s'o pastreze si sa stie sa se fereasca de raul care va veni, cand nu se vor mai gasi scripturi, iar pe cei care predica calea lui Cristos ii va asvarli in inchisori, unde si acolo in inchisori ei tot calea pocaintei o vor urma. A mai indemnat pe credinciosi sa nu se lase dusi in eroare de cei care fac propaganda antireligioasa, deoarece acestia cauta sa ne duca neamul de rapa.

In timpul cuvantarii lui Moisescu, care era destul de agitata, predicatorul Rusu a cautat sa-l opreasca pe Moisescu de a vorbi prea deschis impotriva regimului, totusi Moisescu a continuat spunand ca el vorbeste in numele lui Cristos.

Intrucat susnumitul domiciliaza in Arad, avem onoare a va ruga sa binevoiti a dispune ca activitatea sus numitului sa fie tinuta in supraveghere de organele de Siguranta din apropierea sa, noi luand masuri ca atunci cand mai vine in sectorul nostru sa fie supravegheat.

Inspector de siguranta
Gh. Craciun

Seful Biroului
L. Moldor

Niciun comentariu: