duminică, 2 ianuarie 2011

Meditatie scurta 02.01.2011 - Cain s-a maniat pentru ca Domnul nu a privit cu placere jertfa lui

(3)După o bucată de vreme, Cain a adus Domnului o jertfă de mâncare din roadele pământului. (4)Abel a adus şi el o jertfă de mâncare din oile întâi născute ale turmei lui şi din grăsimea lor. Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui; (5)dar spre Cain şi spre jertfa lui, n-a privit cu plăcere. Cain s-a mâniat foarte tare, şi i s-a posomorât faţa. (Genesa 1)

Invatam de si de aici ce inseamna sa fim placuti Domnului. Sa observam ca:

1. Faptul ca aduc o jertfa lui Dumnezeu nu garanteaza primirea ei. Nu jertfa aduce acceptarea. Inseamna ca putem sa aducem jertfe care sa nu fie placute, care sa ne coste, dar care sa nu fie primite.

2. Jertfa mea nu determina actiunea Domnului. Nu manipulam un Dumnezeu capricios. Pot aduce o jertfa si sa ma astept ca aceasta sa provoace placere. Cumpar o jucarie si o duc unui copil asteptand sa-i provoace placere. Dar cu Dumnezeu nu e asa, relatia cu Dumnezeu se bazeaza pe alte valori.

3. Atunci cand ne incredem in ceea ce facem noi, in jertfa pe care o aducem noi, in lucrarea pe care o facem noi, in cat am dat noi, in cat am jertfit noi, ne deranjeaza pana la manie daca lui Dumnezeu nu-i place. Cum adica - nu-i place lui Dumnezeu jertfa mea platita cu un pret, adusa cu o intentie proprie (nefortata)? Nu. Lui Dumnezeu poate sa nu-i placa jertfa noastra.

4. O fata posomorata poate sa fie consecinta unei inimi amare, care a ajuns asa fiindca nu e de acord cu sistemul lui Dumnezeu de valori.

5. Exista si astazi oameni care pur si simplu se manie fiindca Dumnezeu nu e de acord cu ei, fiindca lui Dumnezeu nu-i face placere de jertfa lor. Ei cred ca noi il imbunam oarecum pe Dumnezeu prin ceea ce jertfim noi - castraveti, rosii, ceapa, usturoi, morcovi... In fata Domnului trebuie sa fim gata sa ne schimbam inima, nu pregatiti sa ne maniem de indata ce gasim in El osanda pentru faptele noastre nepotrivite.

6. Cain a fost incapatanat, L-a infruntat pe Dumnezeu. Dar, intre cei doi, problema nu a fost cine se va schimba - Cain sau Dumnezeu? Dumnezeu nu se schimba. Veti observa ca aparent Cain nu se schimba. El vrea cu incapatanare sa ramana la conceptia lui despre cum se aduc jertfele lui Dumnezeu. Evident ca Dumnezeu stie cel mai bine cum I se aduc jertfele Lui. Insa, Cain se schimba. Nu isi schimba teologia, dar isi schimba inima, injosind-o. El se manie si nu mai este acelasi, inaintand in impotrivirea sa fata de Dumnezeu. Curand va claca si mania il va birui. El isi va ucide fratele, pe Abel, pe neprihanitul Abel.

Niciun comentariu: