marți, 11 ianuarie 2011

Traditia Crestina, Jaroslav Pelikan

Martin E. Marty spune despre aceasta lucrare in mai multe volume ca este

"O carte organizata monumental, cu un stil elegant... Nici un alt autor nu ar fi fost capabil sa duca la capat un asemenea proiect". (1)
Si in presa la noi s-a scris despre aceasta lucrare. Tradusa la Polirom (Silvia Palade), a inceput sa apara in primele ei volume in anul 2004. Despre autorul ei s-au spus intr-un articol de presa electronica urmatoarele (informatii necesare pentru a ne face o idee despre valoarea acestei carti):

"Jaroslav Pelikan (n. 1923), teolog luteran convertit la ortodoxie in 1997. Editor la Encyclopaedia Britannica. Sub ingrijirea sa a fost publicata, intre 1955 si 1971, lucrarea monumentala in douazeci de volume Luther’s Works, dedicata teologiei lui Martin Luther. Profesor emerit la Universitatea Yale. Presedinte al Academiei Americane de Arte si Stiinte.
A primit inalte distinctii academice pentru activitatea in domeniul umanisticii: premiul Jefferson din partea guvernului american, in 1983; premiul de excelenta din partea Academiei Americane de Religie, in 1989, si altele." (2)
Motivul pentru care prezint acesta carte este dublu: voi reda mai multe citate din aceste volume in viitorul apropiat, si titlul si autorul poate parea strain evanghelicilor care au tendinta uneori sa respinga tot ceea ce se eticheteaza folosindu-se cuvantul "traditie". Cartea este de citit pentru cei interesati de doctrina crestina si in mod special de istoria acesteia dincolo de primul secol, cel apostolic.

Autorul precizeaza, de altfel,  in Prefata la primul volum, cui anume doreste sa se adreseze scriind aceasta lucrare ampla:

"Cu gandul la cititor am incercat, chiar si in situatia in care termenii strict teologici era inevitabili, sa-i definesc in functie de prima lor aparitie... Eu am incercat astfel sa satisfac exigentele celor doua categorii de cititori carora le este adresata cartea in egala masura: pe de o parte, cei preocupati de teologie si de istoria Bisericii, pe care ii intereseaza istoria doctrinei crestine intrucat aceasta este crestina, iar pe de alta parte, cei preocupati de istoria intelectuala, pe care ii intereseaza istoria doctrinei crestine deoarece aceasta cuprinde idei marcante." (3)


Voi incerca sa prezint in alte articole anumite idei si realitati istorice pe care le consider importante si care sunt precizate in cuprinsul acestei lucrari, chiar daca nu ma voi aventura in realizarea unui rezumat.

---------------------------
(1) Jaroslav Pelikan, Traditia Crestina, vol. I, ed. Polirom 2004, citat prezentat pe coperta

(2) Hotnews, articol disponibil online in arhiva, http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1187561-traditia-crestina-jaroslav-pelikan.htm, citatul de fata se regaseste si in prezentarea primului volum tiparit la Editura Polirom

(3) Jaroslav Pelikan, Traditia Crestina, vol. I, ed. Polirom 2004, pag. 12

Niciun comentariu: