marți, 11 ianuarie 2011

Meditatie scurta 11.01.2011 - ce inseamna de fapt sa nu judecam dupa fata omului?

Iacov a auzit vorbele fiilor lui Laban, cari ziceau: „Iacov a luat tot ce era al tatălui nostru, şi cu averea tatălui nostru şi-a agonisit el toată bogăţia aceasta.” Iacov s'a uitat şi la faţa lui Laban; şi iată că ea nu mai era ca înainte. Atunci Domnul a zis lui Iacov: „Întoarce-te în ţara părinţilor tăi şi în locul tău de naştere; şi Eu voi fi cu tine.” Iacov a trimes de a chemat pe Rahela şi pe Lea, la cîmp la turma lui. El le-a zis: „După faţa tatălui vostru, văd bine că el nu mai este ca înainte; dar Dumnezeul tatălui meu a fost cu mine. (Gen 31:1-5)


Sa judecam sau nu dupa infatisare? Trendul este astazi sa ne oprimam judecata, fiind o concluzie a judecarii deficitare a unui text din Scriptura atribuit Domnului Isus. Insasi judecarea textului dupa "fata" (superficial) a condus, ironic nu-i asa, la concluzia aceasta stirbita tocmai de realitate.

Totusi, nu cum arata fata lui Laban a determinat in inima si mintea lui Iacov decizia de a se intoarce, ci voia revelata a Domnului.

Domnul Isus ne invata ca realitatea este mai mult decat ceea ce se vede. Lucrurile nu sunt atat de banale pe cat suntem tentati sa credem, la prima vedere. Ce nu ne invata Domnul este abstractia cu privire la realitatea imediata pe care suntem invatati astazi s-o facem cu entuziasmul crestinului utopic care iubeste tot si toate, om bun si gospodar care, de marinimos ce e anuleaza orice pedeapsa in numele unei iubiri imposibile de adolescent in ce priveste intelegerea Scripturii in raport cu realitatea pe care aceasta o prezinta de fapt (si din acest motiv am primit Duhul Sfant - sa avem mereu etalonul in noi, pentru interpretare). Desi acesti prea-buni ar putea oricand sa-ti spuna ca nu ai Duhul Sfant sau darurile Sale fara ca macar sa te cunoasca.

Fata omului poate fi trista. Vom sti sa incurajam, sa ajutam, sa ridicam, sa ajutam la reparatii (ca nu e trista degeaba, cu exceptia cazului in care se fac poze pentru facebook, completarea albumului Imitatio Hominis). Fata omului poate fi acra, amara, sau plina de pace, entuziasm, ba chiar oboseala.

Sa nu judecam superficial, dar sa judecam. Sa nu ne oprim la fata omului, dar nici sa ne infoim ca suntem in stare sa fim doctori de ceea ce nu se vede (cand nici macar ceea ce se vede nu realizam prea bine). Sa fim realisti dar increzatori in puterea lui Dumnezeu de a ne descoperi lucrurile care nu se vad, despre care stim prin credinta.

Dumnezeu ne invata cum sa traim si doar intelegand Scriptura vom putea pricepe ceea ce vedem in lumea aceasta. A vazut Iacov fata lui Laban, dar a primit revelatia din partea Domnului cu privire la ce trebuie sa faca. Aceasta ne-ar putea folosi, ne-ar putea da intelepciune, daca intelegem si vrem sa ascultam.

Niciun comentariu: