Exista un argument, pe care l-am numit anacronic, fiindca nu se potriveste deloc crestinilor, in orice vreme ar fi ei in viata pe pamant. Aceasta fiindca foloseste ipoteze pur pamantesti, care contravin specificatiilor Scripturii in mod franc, dar, tine, fiindca astazi tot mai putini cunosc Biblia!
Ce spune acest argument - muzica depinde de cultura, deci, noi trebuie sa acceptam muzica oricum ar fi ea, fiindca ea e productia culturii. Astfel ca, un american are cultura lui, un roman pe a lui, un african pe a lui. Deci, ce e gresit in Romania nu e in America etc. Astfel ca, muzica este culturala si nu exista muzica rea, ci doar diferita.
Acest argument este puternic si interesant. Intai as vrea sa ne uitam la roadele lui. Unde duce el? Duce la un polimorfism fluctuant, cu rol catalizator in sensul unui nou ecumenism guvernat de o unitate superficiala, falsa, dar realizabila in forma, care se potriveste cu cerintele societatii globalizate de astazi.
Intai, cei care cred acest argument si accepta propunerile lui, vor participa linistiti la intalniri culturalo-ecumenice, unde culturi diferite isi exprima identitatea culturala proprie in acelasi mediu, creat special pentru facilita aceasta. Acum, totul este ok si normal pentru societatea de astazi, avand in vedere tendintele larg propovaduite in prezent. Dar, ce legatura are aceasta cu crestinii?
Biblia ne invata ca identitatea noastra este in ceruri (cetatenia noastra) si ca asteptam venirea Imparatiei lui Dumnezeu, unde si noi suntem parte, ca fii, daca suntem crestini de fapt. Noi cand ne intalnim nu exprimam cultura noastra, reprezentand o tara de provenienta pamanteasca, de a carei suma de valori fugim, ci exprimam esenta trairii in Imparatia lui Dumnezeu, in comuniune cu El. Aceasta este una singura si nu mai multe, fiindca in cer nu vor exista familii, ci o singura familie - a Domnului.
Totusi, la astfel de intalniri se intelege nevoia de a fi uniti si in cantare. Ce vom face cand vrem sa cantam toti o cantare, impreuna? Ei bine, in acest caz, se va lua un stil preferential, care va fi omogenizat in culturile celorlalti, realizand, ciudat, o noua cultura polivalenta. Aceasta inseamna ca fiecare cultura va avea si vechile obiceiuri culturale, dar si partea din cultura aceea superioara, inoculata tuturor. Deci, fiecare cultura va fi infectata de o singura cultura, ca un virus. Problema este ca si aceasta cultura care "infecteaza" este tot de sorginte pamanteasca.
De exemplu, astazi asitam la o astfel de culturalizare fortata cu ideologiile americane, in muzica, fiindca despre asta discutam (si nu doar). Trebuia sa existe deci o muzica pentru toti. Si aceasta este noua muzica asa-zisa "emancipata", a ritmului si a senzualului, care nu aduce spiritualitate ci, doar provoaca stari de extaz provizorii si intensive, care aduc cu ele efectul de adrenalina, de drog.
Am o experienta relativ bogata vis-a-vis de aceasta discutie. Am participat la conferinte de "lauda si inchinare" unde compozitori contemporani crestini si-au prezentat teoriile si conceptiile noi prin care se doreste impunerea aceluias stil lumii crestine, stil pastrat din viata veche a celor care s-au convertit de la paganism. Cel care a compus "Shine Jesus, Shine", de exemplu, explica cum muzica era folosita de satanistii printre care traia, sa manipuleze. Deci, zicea el, muzica are putere sa conduca oamenii spre ceva. Deci, continua el, noi trebuie sa folosim muzica pentru a conduce oamenii spre Dumnezeu. Toate acestea insa, fara aportul oamenilor, fiindca, de, ei ii conduceau. Si am avut si monstre pe viu acolo... Deci, muzica si tehnicile folosirii ei s-au pastrat (manipularea prin muzica - fiindca acesta este si copul anumitor muzici subversive, ca rockul), schimbandu-se doar, cum zice el "scopul".
Probabil ca acest personaj nu a citit versetele de genul "toate lucrurile s-au facut noi", sau nu intelege cuvantul "toate" din aceste versete.
Am participat la o intalnire cu 20.000 de membrii din comunitati para-bisericesti din 128 de tari de pe toate continentele lumii. Acolo muzica era in fapt muzica de cultura americana, cea prin care se pretindea ca se aduce unitatea celor prezent. S-a spus clar ca singurul lucru care ii poate unii pe crestini este muzica de "lauda si inchinare", worshipul de care am tot auzit de cativa ani deja.
Dar unde este acum cultura fiecaruia? S-a anihilat, cum era si scopul de la inceput. Initial s-a pretins o unitate prin diversitate, ca mai apoi, dupa ce tinerii au fost prinsi in capcana aceasta imposibil de realizat, in fapt, a fost impusa cultura cea mai puternica, precum spune binecunoscutul principiu existentialist al teoriei evolutiei - cel mai puternic supravietuieste.
Totul este asa de lumesc, toate legile implicate aici sunt pur lumesti si ale oamenilor. Dumnezeu uneste prin duhovnicesc, prin Cuvantul adevarului si prin prezenta Duhului Sfant in vietile credinciosilor. Observati ca astazi Cuvantul trece pe plan secund, iar Duhul Sfant e "pus" sa faca tot felul de "sarituri periculoase" de genul pseudo-minunilor, vorbirilor in limbi sau a semnelor despre care unii tot vorbesc astazi, intr-o lipsa de cunostinta crasa, care ma doare acut.
In fapt, eu trebuie sa las cultura mea in spate. Eu sunt chemat sa ma apropii de Dumnezeu, uitand ce este in urma mea si alergand inainte. Trebuie sa ma las de tot ce e lumesc, de pacatul care ma infasoara asa de lesne si sa alerg cu staruinta in alergarea care-mi sta inainte, uitandu-ma tinta la Domnul Isus Cristos, Imparatul slavei ceresti, a cetatii Noului Ierusalim, mama mea, Biserica. Trebuie sa ma dezbrac de faptele intunericului si sa uit de armele beznei inconstientei trairii fara Dumnezeu si sa folosesc armele luminii intr-un razboi pe care doar sfintii il pot vedea, intr-o lume de nelegiuiti.
Noi nu suntem de aici si argumentele de aici nu pot sa influenteze cu nimic trairea noastra in Cristos, care este dincolo... Astfel de argumente sunt niste sageti de doi centimetri care se indreapta spre un zid gros de 100 de metri. Sau, asa ar trebui sa fie... fiindca se pare ca muscam flamanzi din astfel de mere otravite, fara sa avem macar tendinta de a ne apara dreptul de intai nascut!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu