luni, 10 septembrie 2007

Muzica folosita bine

O alta conceptie dinamica astazi este aceea ca muzica, daca e folosita bine, va aduce roadele dorite. De pilda, chiar daca muzica rock s-a nascut in pivnitele rebeliunii si a lascivitatii sexuale, daca ritmurile ei sunt luate si folosite cu scop de inchinare, adorare, proslavira fata de Dumnezeu - afirma unele voci (asa de puternice in ultima vreme, incat ma fac sa cred ca se pregateste ceva), atunci, datorita scopului bun, muzica devine buna...

Un alt scop dat muzicii o face diferita? Am gasit un comentariu interesant pe care-l voi adapta (ideea deci nu-mi apartine, dar exemplul e bun aici) pentru a clarifica unele lucruri. Daca eu am un pahar cu otrava, care e pentru rau, nu pentru bine, dar il folosesc intr-un scop bun, zic eu, nobil si venerabil, nu mai e pentru aceasta un pahar cu otrava. Nu mai mor? Ba da, mor pentru un scop nobil si venerabil... :))

Cineva zicea ca "otrava ucide, indiferent de motivatie". Si asa si este, nu e nevoie sa verifici. Pablo Casals, un muzician de talie mondiala, a definit rockul ca fiind "otrava pusa pe muzica".

Cand Saul greseste in 1 Samuel 15, observam ca primeste de la Dumnezeu porunca sa nimiceasca cu desavarsire pe amaleciti. Dar el s-a gandit ca, daca ia din ce e dat spre nimicire si face ceva cu un scop nobil (sa aduca Domnului jertfe) o sa fie bine. Dar Samuel il mustra amarnic si-i spune ca ascultarea face mai mult decat jertfele. Si, iata-l pe Saul cum e lepadat de Dumnezeu... ce tragic.

O, NU. Nu ne putem inchina lui Dumnezeu in ce mod vrem, in ce fel vrem. Inchinarea inaintea lui Dumnezeu nu tine de opinia noastra efemera, ci de adevarul suprem al Fiintei perfecte si desavarsite care este Dumnezeu. Noi trebuie sa ne inchinam inaintea Lui intr-un mod care sa-I placa Lui, nu noua. Si, in fapt, daca suntem ai Lui, ne va face si noua placere sa ne inchinam cu cere El, fiindca suntem nascuti din El.

Cine ia Biblia satanica sa citeze din ea inaintea Domnului si sa pretinda ca e inchinare? Cine ia o fapta pe care o face curent un om rau, sa o pretinda buna fiindca e facuta in fata lui Dumnezeu? Nu putem exclude muzica din acest principiu. Radacina rockului e in obscuritatea dezmatului si a rebeliunii fata de orice autoritate, in primul rand fata de Dumnezeu. Mesajul ei antreneaza simtiri si trairi care promoveaza tocmai aceste trasaturi care au generat aceasta muzica. Este si normal sa fie asa.

Muzica insa trebuie folosita bine, cu intelepciune. Nu putem insa schimba o muzica, doar prin scop. Ea ramane la fel, chiar daca noi zicem altceva. Cuvintele noastre nu pot schimba realitatea evidenta. Muzica ramane muzica aceea care a fost chiar daca noi pretindem ca are alt scop. Efectele ei vor fi aceleasi, chiar daca noi o ducem in locul prea sfant. Ne cam jucam cu muzica in zilele noastre. Aud chiar ca o intalnire de tineret e catalogata in functie de muzica. Ei bine, roadele muzicii se vad clar, iar otrava ramane otrava. Nu va poate nimeni impiedica sa faceti ceea ce vreti, dupa cum nu va poate nimeni impiedica sa traiti pentru Dumnezeu. Asadar, cei care au urechi de auzit sa auda, sa inteleaga si sa traiasca. Marturia care este sau nu in fiecare, ne va deosebi gandurile fiecaruia.

Niciun comentariu: