marți, 18 septembrie 2007

Problema din Efes

Cel care umbla prin mijlocul Bisericilor (cele sapte sfesnice de aur), Domnul Isus, dupa cum reiese din Apocalipsa 1: 20, cerceteaza Biserica din Efes cu scopul de a rezolva problemele care erau acolo.

La prima vedere, era o biserica plina de fapte, care se ostenea si rabda, care nu-i putea suferi pe cei rai. Se pare ca dupa intalnirea cu Pavel (redata in Fapte 20), presbiterii din Efes au luat in serios avertismentul acestuia cu privire la "lupii rapitori", fiindca aici, la doar cativa ani, Domnul Isus lauda Efesul pentru faptul ca a pus la incercare pe cei ce au spus despre ei insisi ca sunt apostoli si nu erau, gasindu-i mincinosi. Nu doar ca i-a pus la incercare, dar i-a si dovedit mincinosi, catalogandu-i ca atare.

In ce priveste rabdarea, era. In ce priveste suferinta din pricina marturiei Numelui Domnului Isus (de care nici un crestin nu e scutit), gasim o biserica neobosita.

Totusi, era o problema si aici, in Efes. Iar Domnul Isus, care tine in mana ingerii celor sapte Biserici, care umbla printre Biserici, o identifica si vrea sa fie rezolvata.

Problema era ca si-au parasit dragostea dintai. Nu au pierdut-o, ci au parasit-o. Solutia - sa isi aduca aminte de unde au cazut, sa se pocaiasca (sa-si schimbe mintea de acum, gresita) si sa se intoarca la faptele dintai. Invatam un lucru important - faptele fara dragoste nu au valoare si sunt fara importanta inaintea Domnului. El vrea sa traim, dar sa traim in dragostea pe care am primit-o cand ne-am intors la El.

O observatie importanta - dragostea dintai nu se refera la intensitate, ci la esenta. Noi suntem chemati sa crestem in dragoste. Aici e vorba de parasirea dragostei primite la inceput. Ceea ce este grav, pocainta fiind imperios necesara. Doar asa, printr-o traire (fapte) din dragoste (dragostea primita prin nastere din nou, vezi Romani 5: 5), putem sa pastram sfesnicul la locul lui.

Problema din Efes poate fi si problema noastra, a mea sau a ta. De aceea, "cine are urechi sa asculte ce zice Bisericilor Duhul"...

Text: Apocalipsa 2: 1 - 7

Niciun comentariu: