vineri, 14 septembrie 2007

In Biserica si sub societate?

In timp ce o masa mare de "experti" plurivalenti care-si exprima parerile fara rusine in bisericile evanghelice isi argumenteaza pozitii pur firesti, naturale, pamentesti pentru a putea continua in liniste asa cum sunt, societatea se pare ca taxeaza anumite iesiri, catalogand ca depravate anumite fapte.

De exemplu, ani la rand pocaitii erau cunoscuti ca persoane care combat fumatul si bautura. Acum societatea "civilizata" lupta cu aceste probleme in mod deschis, prin ridicarea preturilor, antireclama chiar pe produse ("dauneaza grav sanatatii"), prin limitarea spatiilor publice unde sa se traiasca in aceste fapte.

Am citit recent o stire, pe care o redau aici:

O tânără de 23 de ani din SUA, care şi-a rezervat un loc de avion pentru a ajunge în Arizona, a fost dată jos din aparatul de zbor pe motiv că poartă o rochie prea scurtă. Kyla Ebbert a povestit cum un angajat al companiei Southwest Airlines a rugat-o să părăsească avionul, care se pregătea să decoleze de pe aeroportul Lindbergh din San Diego. „Mi-a spus că sunt îmbrăcată inadecvat şi că avionul este unul de familie. Argumentul a fost că sunt prea provocatoare pentru a zbura cu acel avion”, a povestit tânăra.

Iar alta stire, tot de pe un site profan afirma in titlu: "Fondurile de ten si rimelurile ne pot imbolnavi de cancer".

Ma intreb de multe ori, pentru ce lupta unii in sanul Bisericii? Cat poate sa fie de trist sa participi la intalnirile Bisericii si sa traiesti la stardarde pe care nici macar societatea nu si le doreste pentru membrii ei? In loc sa lupti pentru unitate, pentru dragoste, de multe ori cu tine insuti, sa-ti rastignesti firea, lupti pentru a pastra traditia lumii... Avea Costache Ioanid o poezie, "Robi si fii", unde arata ce mare durere este sa nu fi nici fiu, nici rob...

Niciun comentariu: