luni, 10 septembrie 2007

Ecumenism, sentimentalism, irationalitate si muzica rock

Da, este o legatura. Muzica rock este asociata cu un cult al irationalitatii, o reverenta pentru instintual, pentru visceral si o lipsa de incredere in ratiune si logica (antiintelectualism) - vezi prezentarea lui William J. Shafer.

Muzica rock e folosita foarte mult astazi de organizatiile para-bisericesti. De ce? Fiindca o tendinta evidenta a lor este ceea ce ei numesc transcendent confesional. Adica lucreaza cu toate denominatiunile crestine. Muzica a devenit un catalizator, iar rockul este si el un catalizator. Pe acest fond, din nevoia a ceva care sa uneasca tineri din diverse medii, s-a apelat la muzica rock, muzica ce facea aceasta deja.

Astfel, au pastruns si instinctualul si misticismul modern, sub diverse forme, amestecandu-se simtirile de asa maniera incat zeci de tineri care participa la intalniri de ordin psaudo-evanghelico-ecumenic, tremura, se intind pe jos, plang exacerbat, simt intens datorita muzicii (fara muzica aceasta sentimentele nu ar mai fi la fel). Aceasta merge mana in mana cu miscarea valului al treilea, despre care incepem si noi, romanii sa stim si sa experimentam. Fiindca el cu aceasta se ocupa - experienta in detrimentul ratiunii; cu "ce-am vazut" in detrimentul a "ce-am auzit" (caci credinta vine prin auzire - in sensul acesta compar).

Si asa se face ca tineri necrestini se delecteaza cu noile stiluri "crestine" muzicale. Canta la fel de atinsi si tinerii crestini si cei din lume. Fara ca sa exista vreo schimbare inspre bine. Rockul este un catalizator care strange sub povara inconstientului mii de tineri separati de generatia matura si vigilenta, de mult timp acum...

Tot amalgamul de astazi, in noul ecumenism evanghelic (unde apare noua traire sub noile definitii, dar persoanele afectate doresc sa ramana in bisericile lor) se afla in marea oala a inselaciunii in care mesteca satan. Numai ca, noi avem intelepciune sa intelegem aceste lucruri si sa le demascam. Acum, fara rautate, fara ipocrizie si fara ironie, as vrea ca gandurile acestea sa fie primite asa cum sunt; iar cei care le inteleg le vor primi astfel, caci nici nu se poate altfel.

Niciun comentariu: