vineri, 14 septembrie 2007

Traditia bisericii vs. traditia lumii

De multe ori auzim voalat corul care canta gen hip-hop-stop "lasati-ne cu traditia voastra", ba zbierand in vreo ureche a unui batran care nu prea aude, ba argumentand cu mana pe barba si degetul aratator ridicat spre inamicul numarul unu.

"Lasati-ne sa ne traim viata, clipa, ca-i a noastra. Ce-i cu atata traditie? Ce-i cu atatea valori bisericesti? O biserica moarta..."

Acum, as vrea sa fim cu totii atenti, fiindca voi face o afirmatie care e importanta. Exista in lumea aceasta doar doua traditii. Una a Bisericii lui Cristos (adevarata si pastrata prin jertfa, care este comoara lasata de apostoli - Biblia, dar si comoara trimisa de Domnul Isus, Duhul Sfant cu toate implicatiile naturale) si una a lumii.

Diferenta este ca traditia Bisericii (vorbesc acum de traditie in sensul corect al expresiei - pastrarea trairii corecte, biblice) ramane aceeasi. Ea nu se poate schimba fiindca Dumnezeu e acelasi. Nu ma refer aici la numarul de buzunare de la vesta si nici la numarul de gauri din papuci, pentru sireturi. Dar traditia lumii se schimba, in functie de vremuri...

Daca desconsider traditia sfintilor, voi alege ce mai ramane, ca... trebuie sa traiesc cumva... Deci, ce-mi mai ramene? Traditia lumii, desigur! De ce unii sunt lumesti - fiindca isi pastreaza traditia.

Niciun comentariu: