marți, 11 septembrie 2007

Idolatrie totala - e posibil?

In timp ce discutam saptamana aceasta cu o persoana despre un subiect care doar recent mi-a intrat in vizor, am primit urmatoarea intrebare - "crezi ca doar biserica din Hateg e buna si restul sunt toti gresiti?". Si, cum nu e frumos sa desconsider nici cea mai banala fraza pe care un om mi-o spune, am meditat indelung la aceasta intrebare.

In Ieremia avem o pilda a realitatii: "Cutreierati ulitele Ierusalimului, uitati-va, intrebati si cautati in piete daca se gaseste un om, daca este vreunul care sa infaptuiasca ce este drept, care sa se tina de adevar si voi ierta Ierusalimul" (5:1).

Pur si simplu, evreii, preotii, levitii, carturarii - erau toti departe de Dumnezeu, intr-o viata de promiscuitate in idolatrie. E posibil ca Biserica sa traverseze o perioada de tragedie, in care greseala sa fie asa de mare incat majoritatea sa se departeze de Dumnezeu?

Intrebarea aceasta este greu de pus si nu ma voi hazarda sa dau un raspuns, dar Vechiul Testament ne arata ca un popor intreg s-a dedat la desfrau in defavoarea trairii cu Dumnezeu, ceea ce a dus poporul in robie si, Dumnezeu a trebuit sa intervina, pentru a salva o ramasita, care sa-I poarte Numele cu cinste.

In istoria Bisericii, vedem nenumarate rataciri. Evul Mediu intunecat este un exemplu de ratacire a unei intregi comunitati, nu doar local, ci global.

Ceea ce inteleg din aceste avertizari evidente este ca nimeni nu e scutit de eroare, motiv pentru care trebuie sa stea trea si sa vegheze, ca nu cumva sa fie gasit dormind, sau fara ulei in candela.

Devine tot mai evident faptul ca traversam o perioada de mari atacuri din partea celui rau. Nu stiu ce directie va apuca biserica baptista in Romania, dar ma rog Domnului sa aduca binecuvantare si har, pentru a evita orice obstacol in calea trairii in adevar. Noi, care suntem la Hateg, suntem chemati sa fim atenti la tot ce facem si sa veghem sa verificam totul, pentru ca nimic sa nu ne ia prin surprindere. Domnul nu ingaduie nimic fara sa-i atentioneze pe copii Sai, dar daca noi nu veghem, facem un mare rau - noua si fratilor nostri.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dar nu ai intrebat persoana respectiva ce o face sa creada ca doar Biserica din Hateg e buna?

Alexandru spunea...

Asta stiu deja, era parte din discutia noastra, nu e relevant pentru postul acesta.

Ideea era ca, de la intrebarea asta am ajuns sa ma gandesc la subiectul pe care l-am propus aici.

Deci, nu are de-a face cu biserica din Hateg, deloc!

Sper ca intelegi ideea.