vineri, 28 septembrie 2007

Valul II - Miscarea de reinnoire carismatica

A inceput in mijlocul secolului XX. La acest moment in timp, doctrina penticostala s-a infiltrat in organizatiile protestante si romano-catolice, cu scopul de a revitaliza bisericile traditionale.

Diferenta carismaticilor fata de penticostali tine de modul de privire al doctrinei in sine. Carismaticii vad doctrina ca ceva care separa credinciosii, o sursa divizionara in sanul bisericii. Inca din cadrul acestei miscari s-a cautat pastrarea celor atrasi de ea in cadrul bisericilor unde au fost botezati. Spre deosebire de penticostali, ei cred ca poti primi Duhul fara sa vorbesti in limbi. Pastreaza linia experientei penticostale, dar nu o mai supun rigorilor doctrinare ale acestora.

Ei cred ca poti avea mai mult din Duhul, prin aceea ca experimentezi mai mult din El, prin umplerea cu El.

Se deschide astfel un domeniul al haosului, unde doctrina nu are valoare si unde Cuvantul ajunge relativ, impreuna cu invataturile absolute. Fundamentalismul este tot mai departe, Scriptura ajunge evident pe locul doi, iar experienta si amestecul in traire, din partea credinciosilor ajung atractiile sezonului. Aceasta este tot ce conteaza.

Cultura biblica este cea mai scazuta, iar studiul sistematic sau sistematizarea nici nu exista.

Niciun comentariu: