sâmbătă, 13 octombrie 2007

Au mai incercat si altii...

Am deja, ca omenire, dar si ca Biserica, o istorie oarecare in spate. Istoria Bisericii nu este de nesocotit. Invatam multe de aici. Biserica istorica ajunge la un moment dat de la prigoana la religie recunoscuta de Imperiul Roman. Crestinii ies din inchisori pentru a predica liberi.

Este situatia prin care Romania a trecut de ceva ani. Istoria ne descopera cum biserica istorica a incercat sa "crestinizeze" si altceva decat oamenii - lucrurile oamenilor, firescului (nascute in fire). Au crestinizat, ziceau ei, orice se putea numi. Daca erai crestin, ceea ce faceai era crestineste. Asa se face ca au intrat in biserici practici oculte (inchinarea la moaste, rugaciunea pentru morti etc), sau traditii straine de Dumnezeul Bibliei. Si, au fost lupte in biserici, fiindca unii nu le-au vrut... dar acestia au pierdut.

Acum traim si noi astfel de vremuri. Acum, de exemplu, ni se spune ca daca versurile sunt crestine, muzica nu conteaza de care e. Cineva, dupa criteriile cuiva, a stabilit ca muzica e neutra, pe cand versurile nu... Sau? Oricum ar fi, ne apropiem de aceeasi mare cadere a bisericilor. Multe biserici imbratiseaza deja curentele neo-carismatice, ale noii miscari ecumenice, ale erei post-crestine.

Strategiile au luat locul lucrarii Duhului Sfant. Managerii stau pe scaunele presbiterilor si a pastorilor. Femeile ii dau lectii de ID apostolului Pavel, cu o gravitate demna de remarcat. Nu ma refer aici in nici un caz la sfinti. Sfintii stiu ca, in Cristos, nu mai este nici parte barbateasca nici parte femeiasca. Vreau sa afirm ca s-a schimbat paradigma. Biserica apostata care trebuie sa fie la sfarsit incepe sa se vada la orizont. Dar, bucurati-va! Vine Isus!

Degeaba-n unghere si-n colturi de noapte
Legati printre soapte vorbiri de dispret
Degeaba va strangeti sa puneti pe roate
A voastre stindarduri din gandul semet.
Caci fara de veste si-n bezna de taina
Veni-va Acela Ce-i sfant si maret
Sa-si curete via, sa-si treiere graul
Sa dea mangaiere sa-mparta dispret.

"Iata, Eu vin curand..."

Niciun comentariu: