marți, 2 octombrie 2007

Ganduri despre inselaciune

Ne intrebam - cum de Scriptura vorbeste despre "multi" cand se refera la cei care vor fi inselati? Cum de exista o majoritate in pericol? Oare nu este Cuvantul suficient de clar? Oare nu ne da Domnul intelepciune? Cuvantul e clar pentru cine-L cauta cu adevarat si intelepciunea e data de Dumnezeu celor ce o cer cu credinta.

Este cel mai probabil ca cei mai putini dintre cei inselati merg in inselaciune citind doar Biblia si nimic altceva. Este nevoie de invatatori care au o autoritate oarecare, pentru ca majoritatea sa mearga in ratacire. Cuvantul lui Dumnezeu indreapta, nu rataceste. Exceptiile sunt putine si se datoreaza unei apropieri deficitare de acest Cuvant, din partea oamenilor.

O parte mica dintre cei inselati ajung asa doar datorita unei apropieri gresite fata de Biblie, atunci cand nu exista alte influente. E foarte greu sa fi inselati atunci cand citesti doar Biblia. Dar e posibil.

Apoi, exista unii care se apropie de Cuvant cu un oarecare respect si o folosesc in ansamblul de credinte pe care-l practica. Totusi, aduc in discutie ideea ca timpul a adus erori in copierea manuscriselor, ideea ca anumite carti sau pasaje s-au pierdut din colectia canonica si alte astfel de idei. Ca exemplu, as putea da gruparea mormonilor, care aduc pe langa Biblie "Cartea lui Mormon", sau alte miscari New Age etc.

O alta abordare este prezentarea Bibliei ca autoritate, dar indreptarea invatacelului spre carti doctrinare, care "explica" Biblia, care contin multe invaturi bune, dar strecoara erezii (practica numita "furisare", de Biblie). E ca si cum ai spune: "Biblia e autoritatea noatra suprema, asa ca luati cartile astea despre Biblie si credeti si faceti tot ce zice aici". Cine garanteaza si cine POATE garanta ca o carte oarecare poate fi fidela Bibliei? Un exemplu aici este asociatia Martorii lui Iehova.

O alta metoda este rescrierea Bibliei si introducerea abuziva a unor cuvinte sau fortarea traducerii altora (sau a unor expresii, gramaticale sau nu), in traducere (uneori si in original... si chiar prinde...). Traducerea lumii noi, a Martorilor este un astfel de exemplu (o falsificare este introducerea numelul Iehova in Noul Testament abuziv, in multe locuri, fiindca in origial nu exista asa ceva; traducerea unor expresii dupa doctrinele false proprii - de ex. Ioan 1:1 etc).

Ca unii, cari am lepadat mestesugirile rusinoase si ascunse, nu umblam cu viclesug si nu stricam Cuvantul lui Dumnezeu. Ci, prin aratarea adevarului, ne facem vrednici sa fim primiti de orice cuget omenesc, inaintea lui Dumnezeu.
2 Corinteni 4:2


Impreuna cu toate acestea, exista si aspectul lipsei de cunoastere a Bibliei si a invataturilor sanatoase. A invataturilor care au cel mai sistematic suport biblic, cel mai corect, care au rezistat in timp si au transformat vieti sfinte, care provoaca o traire reala, pe culmile gloriei spirituale (care nu sunt extazul, ci sfintenia, evlavia, iubirea de Dumnezeu si de oameni in jertfire totala de sine...).

Poti fi foarte usor inselat daca nu intelegi bine faptul ca:
- Biblia este ineranta (infailibila, fara greseala);
- Biblia este suficienta (am suficient in Biblie pentru trairea vietii de credinta);
- Biblia este unic absoluta (desi nu contine tot sau orice adevar care poate exista, ceea ce este imposibil pentru o carte, chiar si pentru o biblioteca, in ce priveste tot ceea ce contine, contine adevar absolut, dar si unic, deci adevarul absolut);

Cu siguranta ca tu iti protejezi banii si nu-i lasi pe strada, in fata portii. Ma indoiesc sa fi existat cineva care sa fi depus cerere la banca pentru un card fara parola. Cand pleci de acasa, incui usa, fiindca inlauntru exista valori si afara hoti. Si acestea fiindca iti pasa de TRECATOARELE valori ale lumii de jos, in care esti STRAIN SI CALATOR. Cu atat mai mult TREBUIE sa-ti pese de ADEVARATELE BOGATII si sa nu te lasi inselat de invatatori si profeti mincinosi.

Astazi multi se lasa inselati de asa-zisii "prooroci", care sunt cel mai usor de identificat, fiindca isi aroga drepturi si actiuni pe care Scriptura nu le mentioneaza (ca spun viitorul, ca au un cuvant direct de la Domnul etc). Ce sa mai zicem atunci de adevaratele inselaciuni? Cum sa ne asteptam atunci sa facem fata la "ereziile nimiciotare", care sunt strecurate pe furis de cei lepadati?

Daca te lasi descoperit in frigul de afara, cand ai cu ce sa te acoperi, inseamna ca nu-ti pasa de viata. Daca lasi usa deschisa cand pleci de acasa si mai pui si un semn afara ca ai lasat banii pe masa, ii inviti pe hoti inlauntru. Cand eram mic, parintii au plecat de acasa si mi-au zis sa nu merg niciunde. Trebuia sa stau acasa sa-i indrum pe niste musafiri sa mearga acolo unde parintii mei erau, fiindca veneau de departe si nu stiau drumul. Eu m-am gandit atunci ca le voi lasa un bilet pe usa si plec la joaca, cu ceilalti copii. Dar trebuia sa incui usa, asa stiam de la parinti, fiind singur acasa. Dar daca se intorc parintii? Cui voi lasa cheile? Cum vor putea intra, ma gandeam. Asa ca am pus cheile intr-un loc ascuns si am adaugat pe bilet: "Cheile sunt sub floarea de langa garaj". Si am plecat. Domnul ne-a pazit si nu au venit "musafiri nepoftiti", dar am invatat o lectie din asta.

La ce bun ca ne protejam fals? La ce ne foloseste ca stim ca sunt invatatori mincinosi afara, ca sunt lupi rapitori? La ce ne foloseste ca stim ca in biserica unii strecoara erezii si la ce ne foloseste ca credem Biblia care ne spune ca exista profeti falsi? La ce ne folosesc toate astea, daca nu traim cu mare atentie si daca nu suntem vigilenti, in vederea adevaratelor bogatii? La ce ne foloseste daca incuiem usa, dar punem cheile la vedere si plecam, in ce priveste valorile lumii de aici?

Niciun comentariu: