miercuri, 31 octombrie 2007

Psihologia si natura ei

In copilaria ei, psihologia, prin fiecare om ce i-a marcat teoriile definindu-le, s-a format pe aceleasi probleme pe care le discuta si Scriptura, abordandu-le diferit. Intr-un anume sens, psihologia contrazice crestinismul, cauta sa-l elimine si-l ridiculizeaza.

In alt sens, umanismul s-a raportat la spiritualitatea umana prin definirea psihologiei ca atare. Sigmund Freud, Carl Jung - au erodat increderea societatii in Dumnezeu si crestinism, alcatuind un sistem care se opune efectiv direct Cuvantului lui Dumnezeu. Daca am personaliza, am avea un Goliat care il contrazice pe Dumnezeu in fata. Deocamdata insa, Dumnezeu e intelept si nu raspunde. Candva, El va fi intelept si va raspunde.

Psihologia s-a autocalificat intr-o pozitie din care pretinde ca poate cuprinde crestinismul. Ati auzit de termeni precum "psihologia crestinismului"? Acest termen inseamna practic ca un psiholog poate cuprinde cu mintea nu doar teologia unui teolog, ci si pe teolog. Si toate acestea, sub o masca a unei rusini mimate.

Freud a vazut toate religiile ca mitologii colective, ca iluzii neuro-obsesive ale umanitatii. Referindu-se mintii, Freud a gasit cauza problemelor mintale: religia. Pe de alta parte, Jung a concis ca toate religiile sunt imaginare, dar bune. Ambele pareri sunt anticrestine. Veti observa ca prima neaga crestinismul, iar a doua il mitologizeaza.

Candva, Jay Adams spunea:

"Datorita invataturilor Scripturilor, cineva este fortat sa concluzioneze ca in marea ei parte, psihologia clinica si de consiliere, precum si cam toata psihiatria, a fost purtata fara licenta de la Dumnezeu si intr-o rebeliune autonoma impotriva Sa. Aceasta a fost ceva inevitabil, datorita faptului ca Cuvantul Dumnezeului suveran a fost ignorat."

Intr-adevar, "toata Scriptura este de folos... pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie cu totul desavarsit si destoinic pentru orice lucrare buna..." In engleza - "may be fully equipped for every good work". Echiparea pe care o aduce Cuvantului in esenta Lui, in limitele sale canonice si principiale este SUFICIENTA, dupa ce a fost necesara, omului lui Dumnezeu. In fapt, pentru aceasta a si fost alcatuita Scriptura. Cand cineva face o casa, o face sa stea in ea, cel mai probabil si nu sa o umple cu apa sa se vada pestii prin geam (sau, cel putin, cu un scop oarecare). Alcatuirea Cuvantului asa cum este el, nu a fost la intamplare. Faptul ca acest Cuvant al lui Dumnezeu este inspirat nu este intamplator. Toata Scriptura a fost insuflata de Dumnezeu... "pentru ca". Pasajul la care ma refer si pe care voi il cunoasteti este clar.

Pare ciudat ca un crestin ar vrea sa invete de la lume cum sa slujeasca in Biserica. Dar sa nu uitam faptul ca atunci cand cineva este inselat, acel cineva nu stie asta, crede ca totul este bine. Altfel, nu ar mai fi inselat.

Trebuie sa intelegem natura oricarei religii false, a oricarei erezii. Ea, in prima faza doreste sa coexiste in pace cu ceea ce noi numim Cuvantul lui Dumnezeu. Candva pe drum, "prietenia" se va rupe. Si banuiti de catre cine. Fiindca orice fals nu vrea sa stea langa adevar decat pentru al substitui candva... in ochii altora, fiindca in realitate nu poate, e absurd.

Psihologia pretinde ca priveste lucrurile obiectiv. Stii cine face asta, sigur? Dumnezeu! Psihologia nu este o persoana. Aceia care o definesc insa, aceia pretind obiectivitate. Obiectivitatea lor relativizeaza chiar Cuvantul lui Dumnezeu, luindu-i intai valoarea de absolut unic. Ei bine, Cuvantul lui Dumnezeu este obiectiv si este singur obiectiv. Atunci, imi veti permite sa-i spun psihologiei ca minte si ca eu nu o cred. Noi oamenii nu putem fi obiectivi decat prin Cuvant. Orice alta teorie zace in minciuna... pana la urma.

In natura ei, psihologia este o himera, un surogat, o fata morgana. Daca ti-e sete, bea adevarata apa, care satura, care nu-ti creaza dependenta. Daca ti-e foame, mananca adevarata mancare, care hraneste si care nu-ti goleste si mai mult stomacul. Daca te simti neimplinit, nu incerca sa te implinesti cu ceva ce nu implineste. Cuvantul Domnului este cu adevarat mancare si bautura. Caci omul nu se hraneste numai cu paine si cu apa, ci si cu orice cuvant care iese din gura Domnului. Nu te lesa inselat de promisiuni fara fond.

Nu te mira ca astazi crestinii vor sa fie tot mai ca lumea, tot mai, zic ei gresit, "relevanti". Este consecinta faptului ca psihologia a fost pusa langa Cuvant... acum ii vrea locul! Noi trebuie sa fim relevanti si sa ne fereasca Dumnezeu sa nu fim! De aceea, la "Lege si la marturie". Caci daca nu vom zice asa...

Niciun comentariu: