Un studiu atent asupra modului in care Dumnezeu le-a specificat evreilor cum sa poata stii sigur atunci cand cineva dintre ei era un profet mincinos, ne poate ajuta si in zilele noastre, in sensul de a recunoaste invatatorii mincinosi care se ridica printre crestini, dupa cum anticipa apostolul Petru:
2 Petru 2: 1, 2:
"
In norod s-au ridicat prooroci mincinosi, cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul, care i-a rascumparat si vor face sa cada asupra lor o pierzare napraznica. Multi ii vor urma in destrabalarile lor. Si, din pricina lor, calea adevarului va fi vorbita de rau."
Dupa ce ne vom apropia de Vechiul Testament, vom trece sa aratam ce spune si Noul Testament despre cei care incearca sa falsifice lucrarea Bisericii.
Cum erau indentificati falsii profeti, in perioada vechi-testamentala, dupa criteriile date de Dumnezeu Insusi? Iata ce spune Biblia:
1. Cand ceea ce un om vorbea ducea la intoarcerea de la Dumnezeu, acel profet vorbea avand acest scop in minte, iar pasajul de unde gasim aceasta este in Deuteronom 13. Va rog sa-l cititi ca sa fie clar.
In Noul Testament, in Matei 24: 24 ni se spune: "Caci se vor scula Cristosi mincinosi si prooroci mincinosi, care vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi".
Asa de mare, este aceasta inselaciune, incat chiar si cei alesi sunt atacati. Aceasta inseamna ca acesti oameni incearca sa aduca invataturi care ataca doctrinele intr-un mod foarte bine orchestrat, asa incat sa nu fie direct si vizibil. Acest verset nu arata doar realitatea invatatorilor mincinosi, ci si gravitatea atacului. Acest verset exista fiindca Domnul Isus a facut afirmatiile pe care le reda cu scopul de a-i pregati pe ucenici. Nu ne jucam cu acest avertisment, el este real. Noi trebuie sa veghem ca sa nu fie cu putinta, in ce ne priveste, sa fim inselati.
In acest caz, avem de-a face cu neascultare provocata de altii. Neascultare fata de Cuvant, fata de Dumnezeu si de directia pe care El a aratat-o oamenilor prin revelatie (Scripturi).
2. Daca ce vestea profetul nu se intampla, evreii trebuiau sa stie clar ca nu Dumnezeu l-a trimis pe acesta.
In Deuteronom 18: 20 - 22 gasim: "Dar proorocul care va avea indrazneala sa spuna in Numele Meu un cuvant pe care nu-i voi porunci sa-l spuna, sau care va vorbi in numele altor dumnezei, proorocul acela să fie pedepsit cu moartea.” Poate că vei zice în inima ta: „Cum vom cunoaste cuvantul pe care nu-l va spune Domnul?” Cand ceeace va spune proorocul acela in Numele Domnului nu va avea loc si nu se va intampla, va fi un cuvant pe care nu l-a spus Domnul. Proorocul acela l-a spus din indrazneala: sa n-ai teama de el."
Aici este vorba de indrazneala unora de a spune ca Dumnezeu a vorbit cand El nu a vorbit. Este vorba despre cum puteau evreii sa stie cand NU vorbea Dumnezeu atunci cineva afirma totusi ca Dumnezeu a vorbit.
Invatam acum ca tot ce spune cineva in Numele Domnului trebuie verificat cu realitatea. Realitatea, adevarul este ceea ce spune Scriptura. Totul trebuie comparat cu Scriptura. Daca ceva este neadevar, nu e de la Domnul.
Ca atare[din 1 si 2], nici implinirea unei profetii, nici neimplinirea ei nu sunt factorii care sa determine daca profetul care o face este adevarat. O neimplinire arata un profet fals. Dar o implinire nu arata neaparat un profet adevarat. De unde, afirmatia de mai sus. In plus, Dumnezeu poate sa schimbe anumite lucruri, pe care le-a profetit ca o consecinta a pacatului poporului. Daca poporul se pocaia, Dumnezeu schimba profetia, fiindca ea era valabila in cazul in care poporul nu se pocaia, ci continua sa mearga spre rau, in neascultare. Vezi Ieremia 26: 3.
3 comentarii:
Daca cineva din conducerea bisericii te eticheteaza - potrivit gandirii lui - ca lepadat de Dumnezeu in lucrarea Lui, cum poti sa te incurajezi in Domnul? Mai ales cand vezi in urma ta roada, chiar daca in alt domeniu decat cel in care ai fost declarat lepadat? Poate fi roada aceasta facuta in firea pamanteasca? Cum stii cand sa te pocaiesti de nelucrarea ta (chiar daca a fost o abandonare necesara) si cand sa mergi mai departe increzandu-te in Domnul? Sau cum sa gandesti?
Daca e vorba de cineva din conducerea Bisericii, atunci ar trebui discutata chestiunea cu toti din conducerea Bisericii. Eu asa as proceda. Ca sa existe un consens obiectiv fatza de tine.
Nu stiu situatia si sfatul meu este doar legat de ce as face eu.
Ce inseamna "lepadat de Dumnezeu in lucrarea Lui"? Cum evaluezi asta si cum poti sa afirmi asta despre cineva, altul decat persoana ta?
Roada. Cum o definesti? Roada este conforma cu valoarea care o rodeste.
Revin. Voi continua. Ai putea sa extinzi ideile exprimate?
Te pocaiesti de nelucrarea ta cand esti gata sa lucrezi din nou. Aceasta nu inseamna totusi a lucra, ci doar a fi gata. Dumnezeu ar trebui sa hotarasca implicarea noastra si chiar sa ne determine prin adevar sa ne pocaim.
Cand sa mergi mai departe? Aceasta nu tine doar de cazul de fatza. A merge mai departe tine de cunoasterea voii Domnului. Noi trebuie sa fim pregatiti sa urmam voia Domnului, dar pentru aceasta trebuie sa o stim. Ca sa o stim trebuie sa fim interesati de ea si sa fim gata sa o cunoastem. Dumnezeu isi face partea.
"Abandonare necesara" ?
Trimiteți un comentariu