marți, 2 octombrie 2007

Un semn universal al profetilor falsi

Apostolul Petru, in timp ce scria o epistola bisericilor, specifica o caracteristica a profetilor falsi, a invatatorilor mincinosi. In 2 Petru 3 (capitol din care voi reda mai multe citate aici si pe care va rog sa-l cititi initial si sa pastrati Biblia deschisa pe masura ce tititi) gasim:

Sa credeti ca indelunga rabdare a Domnului nostru este mantuire, cum v-a scris si prea iubitul nostru frate Pavel, dupa intelepciunea data lui, ca si in toate epistolele lui, cand vorbeste despre lucrurile acestea. In ele sunt unele lucruri grele de inteles, pe cari cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.



Apostolul, in aceasta epistola, urmareste sa le trezeasca mintea credinciosilor prin instintari (adica sa ii provoace sa traiasca vigilent). Cum face aceasta? Cum ii cauta sa le tina mintea treaza? Daca cititi primul verset din 2 Petru 3, iata ce gasiti:
- amintirea lucrurilor vestite mai dinainte de sfintii prooroci;
- amintirea poruncii Domnului data prin apostoli.

Rationamentul incepe asa: in primul rand, noi trebuie sa stim ca in zilele din urma vor veni "batjocoritori plini de batjocuri". In original, aceasta expresie este cuvantul "empaiktēs", care inseamna "a lua in deradere". Este interesant de mentionat ca in engleza, Strong traduce cu "to deride", care provine din "deridere", in latina. De unde avem si noi, prin frantuzescul "dérision", "deradere". Sensul este insa mai profund - invatatori care iau in deradere invatatura Scripturilor, aceea a proorocilor Vechiului Testament si aceea a Domnului Isus, data prin apostoli. Argumentarea lor contine hilarizari ale adevarurilor credintei Scripturii.

Ati auzit oameni care sa-si bata joc de fratii nostri batrani si de trairea lor? Ati auzit bancuri si deradere fata de "formele inveghite", care de fapt sunt un amalgam de forme, unde sunt incluse brutal si cele biblice, de bun simt? Fiindca asta e metoda - doua trei exemple corecte, legate de forme, pentru a ridiculiza apoi orice forma si a generaliza aberant si jignitor o traire adevarata. Se rade, asadar, de cei care acum isi sfarsesc viata, traita alaturi de Domnul, cu un tupeu de "zile mici". Mai nou, nimic din ce fac fratii nu mai are valoare, deci nici ce-i face sa traiasca asa... atunci noi ce credinta am primit si de la cine? Dar sa revenim.

Batjocoritorii folosesc o astfel de metoda fiindca nu au argumente solide, biblice. De ce? Fiindca Biblia nu se contrazice singura. Desigur, majoritatea profetilor mincinosi sunt si invatatori mincinosi, care sucesc cuvintele Scripturii, cum vom vedea. Dar, ei sunt niste batjocoritori care nu pot scoate din plinatatea inimii decat ce este acolo - batjocuri. Un invatator adevarat nu te ironizeaza cand traiesti dupa Scriptura si cand vorbesti cuvintele ei.

Ei ironizeaza si spun - unde e fagaduinta venirii Lui? De cand au adormit batranii, toate-s la fel. Cum a fost la inceput e si acum. Nu apare nimic nou. Unde e fagaduinta venirii Lui? Dar ei, intr-un mod constient, se prefac ca nu stiu adevarul Bibliei. Dumnezeu va aduce lucrurile noi, numai ca are indelunga rabdare pentru oameni, in dragostea Lui, ca sa vina la pocainta!

Invatam ceva important aici - lucrurile noi se vor face la venirea Domnului. Pana atunci, toate trebuie sa ramana, prin Cuvant, asa cum au fost stabilite de la inceputul zidirii. Acesti noi invatatori, vor sa invete lucruri noi. Vor sa aduca mai repede Imparatia lui Dumnezeu, prin lucrarea lor incapabila. Domnul nu intarzie in implinirea fagaduintei Lui, cum cred unii. Vine "ziua aceea", cand fagaduinta se va implini. Si cand toate lucrurile se vor face noi. Cand lucrarea de acum a lui Dumnezeu, prin Cuvant, se va ispravi. Pana atunci, insa, Cuvantul tine toate lucrurile cum au fost stabilite de la inceput.

E Dumnezeu antic? E Dumnezeu invechit? E Dumnezeul nostru prins in formele trecutului? Intrebari pe care le auzim astazi din partea celor care, retoric, vor sa ajute dorintei si tendintei actuale de a fi "in ton cu lumea"! Da! Dumnezeu nu se schimba, Cuvantul nu se schimba, toate sunt asa cum au fost la inceput. Va veni o zi cand toate vor fi facute noi. Cine nu crede asta, ironizeaza si-si bate joc si nu astepata ziua cea mare, ziua marii intalniri, cand cei sfinti vor vedea pe Domnul lor, pentru a trai lucruri noi si nemaipomenite. Nu invata asa, fiindca nu au o astfel de asteptare, fiindca ei nu intaresc Cuvantul, ci-l batjocoresc. Fiindca marturile proorocilor si a apostolilor sunt acum ceea ce noi numim Biblia.

Vreti sa grabiti venirea Domnului? Asta se poate! Traiti cu sfintenie si evlavie in purtarea voastra! Ca asa, sa va desavarsiti mai repede, ca indelunga rabdare a Domnului sa nu mai fie asa de necesara... O, de am fi noi oamenii acestia...

Noi trebuie sa ne silim sa fim gasiti inaintea Lui in pace, fara prihana, fara vina. In scrierile lui Pavel, spune Petru, se arata cum indelunga rabdare a Domnului este mantuire. Dar unii rastalmacesc aceste cuvinte, fiindca sunt nestatornici si nestiutori. Ei nu cunosc profunzimea Cuvantului lui Dumnezeu, ca sa si-l explice prin Cuvant, ci dau interpretari proprii, superficiale, care li se par bune si incep apoi sa rada chiar de cei care traiesc Scripturii si nu se cearta.

"Voi deci, prea iubitilor, stiind mai dinainte aceste lucuri, paziti-va ca nu cumva sa va lasati tarati de ratacirea acestor nelegiuiti, si sa va pierdeti taria; ci cresteti in harul si in cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Isus Cristos. A Lui sa fie slava, acum si in ziua vesniciei. Amin"

Niciun comentariu: