marți, 30 octombrie 2007

Patru mituri despre psihologie

1. Primul mit, cel mai adesea auzit, spus si in salile de clase in liceu (poate chiar ai auzit), este ca psihoterapia (consilierea psihologica impreuna cu teoriile si tehnicile aferente ei) este o stiinta si nu o religie.

2. Al doilea mit este ca cel mai bun mod de a consilia utilizeaza atat psihologia cat si Biblia. Acei crestini care sunt si psihologi, au pretentia deseori ca ei sunt cei mai in masura sa-i inteleaga pe oameni si sa ii ajute.

3. Al treilea mit este ca oamenii care experimenteaza un comportament cu probleme mental-emotionale sunt bolnavi mintal. Punctul de plecare este aceasta: doctorul trateaza trupul, psihologul trateaza mintea si emotiile si slujitorul spiritual face doar lucrurile spirituale, strict. De aici se deduce ca un crestin spiritual nu poate sa se ocupe de un altul cu probleme emotionale sau mentale, decat daca este un psiholog.

4. In fine, al patru mit major, este ca psihoterapia are un nivel ridicat de succes. De aici se merge si mai departe, sugerandu-se ca ajutorul psihologic este mai folositor chiar decat consilierea biblica (desi chiar si exprimarea aceasta pare fortata).

Niciun comentariu: