marți, 9 octombrie 2007

De remarcat

Tendintele cu care se lupta astazi bisericile baptiste si nu doar (in genere cele evanghelice) nu sunt iluzii personale sau probleme izolate. De curand, Consiliul Bisericesc Penticostal, observand niste tendinte, a oferit ca autoritate in bisericile penticostale, o directie si o solutie. Voi reda aici cateva citate legate de motivatie si de modul cum au solutionat ei problema.

Scopul meu nu este sa ofer o solutie acum, sau sa imi exprim punctul de vedere. Va rog sa nu confundati punctul meu de vedere cu citatele de mai jos. Ele sunt redate aici cu singurul scop de a dovedi faptul ca problemele pe care le-am discutat aici si nu doar sunt generale, de esenta si lovesc toate bisericile evanghelice.

" Se observă în tot mai multe biserici penticostale, pe fondul libertăţii noastre în Hristos, o tendinţa alarmantă a eliminării diferenţelor dintre credincioşii penticostali şi oamenii fireşti. "

" Consiliul Bisericesc, analizând aspecte legate de muzica promovată în bisericile noastre, ţinuta, podoabele şi diferitele manifestări ale participanţilor la închinare, având în vedere contextul în care ne aflăm, precum şi dorinţa de relevanţă în ceea ce priveşte valorile spirituale, cheamă pe toţi credincioşii penticostali la decenţă, cumpătare şi simplitate pentru a menţine o linie spirituală sănătoasă a bisericilor penticostale. "

" Privitor la manifestările ce exprimă bucuria sau aprecierea pentru slujirile credincioşilor, acestea trebuie să dovedească evlavie şi proslăvire numai pentru Dumnezeu. Sunt nepotrivite cu acest spirit strigătele, chiuiturile şi fluierăturile ca pe stadioane sau în sălile de concerte. In ciuda explicaţiilor subiective, aplauzele însoţite sau nu de fluierături, ce urmează slujirilor diverse, înalţă şi răsplătesc pe protagonişti, lucru incompatibil cu smerenia şi cu închinarea ce trebuie adusă numai lui Dumnezeu. De asemenea, Consiliul Bisericesc respinge pantomimele, scenetele, filmele artistice, dansurile şi coregrafia ca mijloace potrivite pentru închinare sau evanghelizare. "


Faptul ca redau doar citatele acestea, se datoreaza doar faptului ca nu am acces la altele (nu stiu daca mai sunt sau nu). A fost foarte interesant pentru mine sa vad ca bisericile penticostale nu doar ca au observat probleme, ci au facut ceva sa le rezolve. Incearca sa mentina o linie potrivita cu spiritul Scripturii, chiar daca, aparent, se refera la forme...

Si, ca tot a venit vorba de forme, voi reveni cu explicatii legate de aceste terminologii (forme, esenta, principii, reguli etc).

Citatele de mai sus sunt dintr-un articol postat pe internet si pe care pot sa-l furnizez celor interesati, personal.

Niciun comentariu: