luni, 15 octombrie 2007

Pentru cei care au urechi de auzit

In Iuda, Scriptura ne spune:
Prea iubitilor, pe cand cautam cu tot dinadinsul sa va scriu despre mantuirea noastra de obste, m-am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta, care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna.
Caci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrisi de mult pentru osanda aceasta, oameni neevlaviosi, cari schimba in desfranare harul Dumnezeului nostru, si tagaduiesc pe singurul nostru Stapan si Domn Isus Cristos.


Credinta a fost data sfintilor odata pentru totdeauna. Adica? Adica exista o singura credinta. Ea, aceasta unica credinta, a fost data deja sfintilor pentru totdeauna. Adica, nu mai este data, candva, undeva in viitor, in istorie, oricand. Ea este una singura si a fost data sfintilor odata pentru totdeauna. Valorile in care cred sfintii nu pot sa difere, nici de la o generatie la alta, nici de la un cult la altul. Nu exista decat posibilitatea ca doar unii sa fie in adevar.

Cine sunt aceia? Sunt cei care au primit credinta. Sunt cei care au primit credinta si au dat-o mai departe asa cum este, fiindca credinta nu se mai da, noi trebuie sa o pastram cum este. Ea a fost data odata pentru totdeauna, dar acum nu se mai da. Este datoria noastra deci sa o pastram.

De aceea continua pasajul - luptati-va pentru credinta! Pana aici totul este normal. Acum insa, cand ni se arata cu cine va trebui sa luptam si motivatia lui Iuda de a scrie epistola, exprimata aici ne ingrozim. Cei cu care trebuie sa ne luptam sunt dintre printre noi, sunt cu noi la biserica, sunt cu noi la masa. Ei s-au strecurat printre noi!!!

Ce fac acesti oameni si cum ii poti cunoaste? Ei sunt neevlaviosi, schimba harul lui Dumnezeu in desfranare si tagaduiesc pe Singurul nostru Stapan si Domn, Isus Cristos. Intr-un alt post am explicat ce inseamna acestea. Oricum insa, acesti oameni nu recunosc autoritatea Bisericii si nu se supun ei, deci lui Cristos. Ei sunt neevlaviosi si desfranati. Iata, voi cei care aveti ochi de vazut, priviti in jurul vostru si vedeti cine isi bate joc de harul lui Dumnezeu in desfranare, lasandu-si trupul in libera lui voie, a unei minti blestemate, care nu intelege marea valoare a harului sfant, pe care Dumnezeu ni l-a dat.

Harul care ne-a fost dat cu suferinta este acum discutat in bancuri, in distractii, in scenete si filme odioase, in care, prin minciuna este "prezentata Evanghelia" adevarului. Absurd!

Epistola aceasta nu e pentru batranii Bisericii. Epistola aceasta este pentru toti cei din Biserica. Daca nu lupti pentru credinta, s-ar putea sa fi inselat! Caci, printre noi sunt deja strecurati unii care inseala! Si trebuie sa fie cu putere de decizie, pentru a face asta, fiindca altfel nu ar fi acceptati "printre noi".

Dar voi, prea iubitilor, aduceti-va aminte de vorbele vestite mai dinainte de apostolii Domnului nostru Isus Cristos. Cum va spuneau ca in vremurile din urma vor fi batjocoritori, cari vor trai dupa poftele lor nelegiuite. Ei sunt aceia cari dau nastere la dezbinari, oameni supusi poftelor firii, cari n-au Duhul.



Apostolii se pare ca de la inceput au atentionat turma Bisericii primare. In vremurile noastre, de pe urma, vor veni batjocoritori in biserici. Ei vor rade de oamenii evlaviosi. Vor necosoti pe cei batrani, vor batjocori lucrarea celor sfinti. Ei dau nastere la dezbinari. Lucreaza si se straduiesc sa nasca dezbinari, rupturi, in Trupul Domnului. Ei sunt supusi poftelor firii. Sunt de acord sa isi satisfaca poftele si dau trupului ce acesta cere, dau carnii tributul ei... fiindca sunt inca robi... nu au Duhul.

Mustrati pe cei ce se despart de voi; cautati sa mantuiti pe unii, smulgandu-i din foc; de altii iarasi fie-va mila cu frica, urand pana si camasa manjita de carne.



Scriptura ne arata ce sa facem si in situatia in care se reuseste o dezbinare. Trebuie sa-i mustram pe cei ce se despart de noi. Unii s-ar putea sa fie inselati, in mare pericol si avem datoria de a-i smulge nu "ca din foc" ci, "din foc". Crestinilor adevarati le pasa de frati. Le pasa nu fiindca sunt ei buni, ci fiindca realizeaza ce inseamna jertfa si harul lui Dumnezeu, nu acela schimbat in desfranare, fiindca stiu dragostea Celui care a murit si pentru fratii lor, pentru ca a murit pentru ei.

Niciun comentariu: