marți, 16 octombrie 2007

O atentionare scrisa de apostolul Petru

In 2 Petru capitolul 2, avem o mare avertizare scrisa de apostolul Petru. Este o profetie apostolica, inexorabila, prin care stim ca clar ca printre cei din Biserica vor fi "invatatori mincinosi". Invatatura este importanta, ea da directie si suport actiunilor noastre. Diavolul ataca prin invatatura nesanatoasa exact acolo unde oamenii pun mare accent pe invatatura. Daca oamenii nu ar fi interesati de invatatura, diavolul ar ataca cu ceva "relevant". In Bisericile evanghelice oamenii sunt interesati de invatatura (poate si in alte biserici, nu am cunostinta). In contextul Bisericii adevarate, oamenii sunt interesati de invatatura. Asa ca, fratele Petru ne avertizeaza:

In norod s-au ridicat si prooroci mincinosi, cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul, care i-a rascumparat, si vor face sa cada asupra lor o pierzare napraznica.
Multi ii vor urma in destrabalarile lor. Si, din pricina lor, calea adevarului va fi vorbita de rau.



Cum stim cand cineva vrea sa invete mincinos? Avem cateva semne ale unei astfel de lucrari, care trebuie luate in considerare, daca vrem sa ne pazim. Asa ne putem evalua si lucrarea si slujirea.

Intai de toate, invatatorii sunt mincinosi. Ei vor cauta sa devieze de la Cuvantul lui Dumnezeu, care singur poate fi numit absolut, in lumea noastra, fiindca este al lui Dumnezeu. Asadar, acesti invatatori relativizeaza lucrurile si incurajeaza subiectivismul. Placerea personala este mai importanta decat doctrina, care "da nastere la certuri", cum ajung sa spuna la sfarsit, dupa ce au fost inselati.

O alta caracteristica este faptul de a "strecura pe furis" erezii nimicitoare. Nu spun lucrurile pe fata, nu le spun direct. Le spun bine gandit, pe ascuns. Daca le-ar spune direct si plenar ar fi imediat inghitite de adevar (ideile). Nu ar sta in picioare nici un argument intr-o confruntare cu invatatorii adevarati (adica cei care folosesc sabia Cuvantului). Este o lucrare lasa, lipsita de verticalitate, dar scopul este categoric - destrabalarea. Oamenii acesti vor sa se simta ei bine, sa faca ce vor in Biserica pe care Dumnezeu o zideste. Nu se potrivesc fiindca se impotrivesc adevarului.

Este socant pentru mine sa citesc: "se vor lepada de Stapanul, care i-a rascumparat". Lepadarea aceasta este tocmai tagaduirea despre care vorbeste Iuda. Nu poate sa fie una directa, fiindca atunci nu ar mai fi pe furis. Este o lepadare graduala, care duce la o stare de fapt prin care harul lui Dumnezeu este luat in deradere.

Problema este ca exista oameni care fac asa ceva - pe furis, fara sa se stie, pregatesc si indeplinesc o lucrare de inselare prin invatatura, care duce la destrabalare. Destrabalare, asa cum mai spuneam aici, se refera la a face ce face lumea, dand frau liber trupului si exprimarii carnii pacatoase, lasand sentimentele sa ia conducerea chimica asupra creierului... si totul devine palpitant, inaltator ca sentiment, dar... fara adevar. Caci, daca renunt la Cuvant, ce adevar mai pot avea? Iar Cuvantul ne invata clar, in sute de verete si pasaje, principial sau direct care este voia lui Dumnezeu, cea buna, placuta si desavarsita. Ea, oameni buni, este desavarsita - Dumnezeu nu mai are nevoie ca cineva sa adauge la ea ceva nou, vreo descoperire sau vreo idee a mintii omului. Este asa de veche conceptia lui Dumnezeu, incat e testata in zeci de generatii diferite. A ramas in picioare, fiindca e adevarata. Si e singura care a ramas in picioare.

Iar cei care lucreaza pe furis si invata pe altii pe furis, ca sa-i desparta si pe ei de Stapanul, nu fac lucrarea lui Dumnezeu si sunt fie apostati, fie inselati, fie oameni neregenerati. Alta posibilitate nu ne mai da Scriptura. Daca nu am avea aceste lucruri clar spuse in Biblie, ati putea sa ma blamati pentru orice lucru rau va trece prin minte. Dar Scriptura vorbeste clar, in multe locuri si direct. Si are si un mesaj direct pentru voi, care lucrati pe furis - POCAITI-VA!!!

Acum, fratilor, sa veghem si sa ne pazim de invatatorii mincinosi. E datoria noastra si e datoria Bisericii (a batranilor Bisericii, a pastorilor Bisericii) sa ne apere. In ce ne priveste, trebuie sa fim cu luare aminte la ce suntem invatati. Daca este Cuvantul lui Dumnezeu, acesta va straluci in vietile noastre si va forma diamante din noi, la lumina. Daca este Cuvantul pe care "cei mai multi" il strica (afirmatia apostolului Pavel din 2 Corinteni), stricat astfel, el va fi prezentat la intuneric. Cand vine lumina, oamenii invatati mincinos se vor impotrivi. Ei nu vor sa iasa de la intuneric - au fost obisnuiti acolo. Dar oameni buni, nu exista alta solutie decat lumina si pocainta!

Problema este ca, din pricina unor astfel de oameni, "calea adevarului va fi vorbita de rau". Acesta e un alt semn al unei lucrari in spatele careie NU sta Dumnezeu. Niciodata Dumnezeu nu actioneaza in asa fel inca sa fie vorbita de rau Calea Domnului. Ei nu doar ca batjocoresc calea Domnului, dar batjocoresc si pe alesii Domnului, pe toti cei ce merg pe calea aceasta, dupa adevarul lui Dumnezeu.

In momentul acesta avem o imagine biblica reala a celor care invata mincinos si putem sa evaluam corect o situatie data, sa luam decizia corecta, daca ne intereseaza asta. Desigur, daca ne pasa de avertizarea apostolului Petru, vom lua atitudine.

Va avertizez ca mesajele de pe acest blog nu sunt un raspuns fata de nimeni, ci se constituie in a prezenta ceea ce Biblia prezinta. Aceste mesaje (care au aparut si vor mai fi scrise aici) sunt pentru cei care le pot folosi pentru adevar.

Niciun comentariu: