sâmbătă, 13 octombrie 2007

Forme, forme, forme...

Tot auzim despre forme, despre formalism, despre formalizare. Dar ce e si cu formele astea?

Exista mai multe forme de inchinare, sau o inchinare in mai multe feluri? Exista forme de lauda, sau o lauda felurita? Cine decide cand vorbim despre forma sau esenta? Cine stabileste valoare formei in sine, vis-a-vis de esenta pe care o reprezinta? Cine calculeaza diferenta dintre un lucru de esenta si unul de forma? Cine defineste esenta in sine si valoare de esenta a unui lucru, precum si formele pe care le permite si care sunt permise?

Daca hainele sunt doar forme, de ce a fost nevoie ca Dumnezeu sa ucida animale pentru a-l imbraca pe omul gol si pacatos? Daca focul este doar o forma, de ce acei fii de preot care au adus foc strain au fost pedepsiti cu moartea? Daca o cantare este o forma, atunci de ce exista terminologia "cantarile Domnului" in Biblie? Sunt toate aceste forme, sau ce sunt? Cine stabileste?

Ce este botezul? O forma? Dar modul de realizare al botezului, e forma? Ce e forma pana la urma? Si daca sunt atatea forme si nu conteaza nici una dintre ele, atunci de ce mai exista si de ce se lupta unii pentru ele asa de inversunat? Cei care ii acuza pe altii ca sunt formalisti neacceptand niste forme, nu fac decat sa fie la fel de formalisti neacceptand alte forme. Oare ce e forma si ce e altceva? Sau, ce e forma?

O sa incerc sa prezint cateva principii din Biblie legate de acest subiect. Fiti prin zona...

Niciun comentariu: