luni, 1 octombrie 2007

Chemarea unui profet

Ieremia a fost chemat de Dumnezeu sa corecteze modul de inchinare al evreilor la Templu, dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Considerati urmatorul citat din Ieremia 26:

La inceputul domniei lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, a fost rostit urmatorul cuvant din partea Domnului: „Asa vorbeste Domnul: 'Stai in curtea Casei Domnului, si spune acelora cari vin din toate cetatile lui Iuda sa se inchine in Casa Domnului, toate cuvintele pe cari-ti poruncesc sa li le spui; nu lasa niciun cuvant din ele. Poate ca vor asculta, si se vor intoarce fiecare de la calea lui cea rea; atunci Ma voi cai de raul, pe care ma gandisem sa li-l fac din pricina rautatii faptelor lor.”


Dar ce au facut oamenii cu profetii lui Dumnezeu pe care nu au vrut sa-i creada, oamenii din poporul lui Dumnezeu, dar care totusi vorbeau Cuvantul Domnului? I-au batjocorit, i-au batut, i-au pus in languri si inchisoara, i-au ucis cu pietre, i-au taiat in doua cu fierastraul, i-au chinuit, i-au omorat cu sabia. Acesti sfinti au pribegit cu cojoace si in piei de capre, lipsiti de toate, prigoniti, munciti. Au ratacit prin pustiuri, prin munti, prin pesteri si prin crapaturile pamantului. Acesti sfinti sunt descrisi in Evrei 11: 36 - 38.

Asadar, invatam ca un profet nu era fals, daca cei din jurul lui nu-l acceptau si nu-l recunosteau. VT ne arata ca Ieremia a fost respins de tot sistemul religios de atunci, care era corupt in pacat. Domnul Isus a fost respins la fel. De asemenea, intelegem ca exista un mare pret pe care profetul trebuie sa fie gata sa-l plateasca atunci cand spune cuvintele Domnului. Oamenii care traiesc in pacat nu vor sa asculte de Domnul si sa vina la lumina. Mana intinsa a lui Dumnezeu poate fi refuzata sistematic.

Asadar, un profet adevarat cheama spre Dumnezeu si numai spre El, iar tot ce zice el se implineste (cu exceptia situatiilor cand Dumnezeu se razgandeste in mod suveran, datorita pocaintei poporului Sau). Un profet adevarat e gata sa sufere toata viata pentru Cuvantul Domnului. El nu face compromisuri, chiar daca e izolat de toti ceilalti. Un profet adevarat cheama la pocainta, la intoarcere catre Dumnezeu.

Niciun comentariu: