luni, 5 noiembrie 2007

Consecinte ale legalismului... continuare

Cand esti pus sa faci ceva fara sa intelegi, ai de-a face cu un legalist. As vrea sa nu ne cramponam in problemele astea. Unii au renuntat la multe, doar fiindca nu li s-a explicat de ce. Apoi, au inceput sa predice impotriva lor, ca si cum asa le-ar cere Biblia.

Cand cineva iti spune ceva legat de purtarea podoabelor de aur, de exemplu, fara sa-ti explice nimic si cerandu-ti sa le departi imediat, seamana cu un legalist (nu fac o regula, nu as putea). Totusi, Biblia vorbeste despre podoabele de aur si are ceva de spus, iar ceea ce are de spus este clar. Principial, Biblia are un mesaj clar, care atinge pe nivel de consecinta orice domeniu al vietii noastre, care este si el tot o consecinta. Daca principiul biblic nu imi afecteaza toata viata, atunci e clar - eu nu aplic principiul, in cel mai bun caz doar il spun.

Daca oamenii nu reusesc sa explice cum se aplica un principiu, nu inseamna ca acel principiu nu exista si nici ca e legalism acolo. Dar, cand cineva continua sa creada ca daca nu porti podoabe, fara sa inteleaga ce presupune asta, esti bine si asa esti duhovnicesc, este intr-o grava stare care duce direct spre legalism.

Cred insa din toata inima ca Dumnezeu e credincios si, daca a dat principii nu se lasa El fara oameni carora sa le dea daruri sa inteleaga principiile si sa le explice. O neintelegere a principiului aduce formalism si legalism. O neintelegere a acestei neintelegeri aduce usor libertinism.

Lipsa de putere in predicare, in mesaj, in marturie se poate datora legalismului dintr-o Biserica. Legalismul este insa mai usor de combatut decat libertinismul. Legalismul incearca atenuarea trairii adevarate, dupa Scripturi. Cand exista o trezire spirituala din partea Domnului, oamenii in cauza incep sa traiasca in lumina Scripturii, sa inteleaga adevarul si sa fie tot mai liberi. Legalismul dispare si cei care se tin cu dintii de el nu vor rezista.

Trairea in conformitate cu Scriptura nu poate aduce decat libertate, in sinceritate si dedicare, tot mai mult spre toate dimensiunile spirituale.

Pune adevarul si esenta simtirii in inimile celor din jur, care sunt derutati si cand vor auzi ca trebuie sa se schimbe o vor face din toata inima - pentru ei va insemna aplicarea principiilor adevarate. Daca nu exista adevar in predicare si traire, cei care vor auzi Cuvantul nu il vor primi fiindca nu il vor recunoaste ca de la Domnul.

Niciun comentariu: