luni, 12 noiembrie 2007

Maturitate si slujire

Datorita amalgamului de credinte si pareri individuale legate de cum trebuie sa existe Biserica, au aparut si mai multe tendinte care aplica aceste pareri, unele mai puternic dezvoltate si altele care s-au stins imediat dupa ce au inceput. Conteaza aici si numarul de oameni, capacitatea lor intelectuala si de factor al personalitatii, precum si capacitatea financiara.

O puternica directie a fost aceea care a fost numita "seeker-sensitive", condusa in special de Hybels si care a influentat gandirea si "viziunea" multor miscari in special in cadrul bisericilor care pareau adormite si unde aparea nevoia unei schimbari reale, autentice. In multe situatii s-a gresit aici, acceptandu-se si adoptandu-se o solutie bizare in raport cu Scriptura, usor de "dovedit" prin cateva pasaje biblice si o fortare a interpretarii dupa bunul plac, intr-un final.

Exista persoane care si-au parasit prietenii doar pentru ca nu erau slujiti, pe cand noi suntem chemati sa fim capabili sa ne hranim din Cuvant singur (maturitate) si sa ii slujim pe ceilalti in asa fel incat sa fie si ei in stare sa traiasca in adevar dupa ce i-am slujit intr-o perioada corecta. Maturitatea are mult de-a face cu slujire - cu cat cineva slujeste mai bine si cu mai multa lepadare de sine, cu atat maturitatea in el se vede.

In urma multor studii si a unor investitii de milioane de dolari, s-a format si s-a sustinut aceasta miscare care si-a indreptat atentia spre a da oamenilor ceea ce cauta ei, in timp ce "relevanta" a inlocuit doctrina.

Fiind obisnuiti cu tehinicile si masuratorile omenesti, cei de la Willow Creek au strans rezultatele inregistrate ani buni la rand si au facut o sinteza. Rezultatul a fost publicat de curand - se pare ca ce au produs ei nu au fost crestini maturi. Numar da, dar nu crestini maturi. Desi am mai scris despre acest subiect, de data aceasta prezint concluzii pe care chiar cei in cauza le-au evidentiat intr-o carte publicata recent si in declaratii publice.

Hybels spune: "Unele din lucrurile in care am investit milioane de dolari crezand ca vor fi un ajutor real pentru oamenii nostri sa creasca si sa se dezvolte spiritual, atunci cand datele au fost stranse, s-au dovedit ca nu i-au ajutat pe oameni atat de mult. Unii cred ca nu a pus suficienti bani in ele si nu am investiti suficienti oameni"

Tot el zice: "Am facut o greseala. Ceea ce trebuia sa facem atunci cand oamenii au trecut linia credintei si au devenit crestini, trebuia sa fi inceput sa le spunem si sa-i invatam ca ei trebuie sa isi ia responsabilitatea de a 'manca singuri'. Trebuia sa-i aducem pe oameni, sa-i invatam, spre cum sa-si citeasca Biblia intre intalniri, cum sa practice trairile spirituale mult mai agresiv, pe cont propriu"

Dintr-o data, fundatia multor biserici (din America si nu doar) s-a dovedit a fi doar nisip pur.

Greg Hawkins, lider de baza la Willow Creek a declarat: "Visul nostru este sa schimbam fundamental modul in care facem biserica. Sa scoatem o foaie de hartie alba si sa regandim toate presupunerile noastre de la inceput. Sa le inlocuim cu noi valori. Valori care provin din cercetari si care sunt inradacinate in Scriptura. Visul nostru este sa descoperim cu adevarat ce face Dumnezeu si cum ne cere El sa transformam planeta asta".

Acum, aceasta ar putea fi o veste buna sau una proasta, vom vedea. E posibil ca sa existe o reintoarcere la principiile biblice si reale, sau e posibil sa se puna bazele unei noi deviatiuni, care va aduce noi "razboaie".

Ce este insa clar, este ca liderii asociatiei Willow Creek admit clar ca metodele lor si ca ceea ce fac ei nu produc crestini maturi. Desi aduce a experiment pe oameni (creduli, in speta), desi este chiar un experiment esuat, cu bani mult si suflete la mijloc, desi suna apocaliptic, ei insisi afirma greseala uriasa pe care au facut-o - una de esenta. Au gresit.

Maturitatea nu este atunci cand nu ti se accepta mofturile si cand exista multe garduri pe care nu le vrei, ca sa fii liber. Maturitate este atunci cand te intereseaza sa slujesti, chiar daca nu esti slujit; sa dai, chiar daca nu primesti; sa pierzi ca altii sa castige, chiar daca nimeni nu observa asta la tine; sa mori pentru adevar, chiar daca suferinta este greu de dus. Toate acestea sunt usoare pentru cei care au pacea Domnului in inima si au crescut oameni maturi in credinta, stabili si slujitori.

Cand vrei sa fii lider, vei cauta pe altii care sa vina dupa tine, vei face concesii majore pentru a te pastra in cursa pentru sefie. Cand vrei sa fii un umil slujitor, te intereseaza sa slujesti, sa dai, sa jertfesti, toate acestea fara a sacrifica adevarul... te intereseaza dupa cine sa mergi. De cele mai multe ori, liderii de astazi nu sunt slujitori ai lui Dumnezeu, din pacate.

Scoala nu te face lider, capacitatea ta nu te face lider, inaltimea ta nu te face lider. Saul a fost mai inalt decat toti cu un cap, a avut o familie buna, a fost rege in Israel. Dar pe Saul l-a parasit Duhul lui Dumnezeu. Duhul lui Dumnezeu este insa si Duhul lui Cristos, care a venit nu sa i se slujeasca, ci sa slujeasca. A luat stergarul si s-a aplecat sa spele picioarele ucenicilor Sai. Slujind, Domnul Isus a fost Cel care s-a dovedit pana la urma demn de a fi urmat de altii. Prin slujire si prin adevar, El a deschis o cale noua si vie, pe care mii si mii de mii au urmat.

Slujeste cu adevarat si in adevar, lasa ideile pe care le-ai citit pe internet, la diverse conferinte man-made, in psiho-carti, in sondaje de opinie si cercetari de marketing. Oricum, daca vrei sa fii cu adevarat ucenicul Domnului Isus, vei trai efectiv si zi de zi ceea ce Domnul Isus ne-a invatat. Mai este timp sa te intorci la adevar!

Citate preluate de pe Baptist Press.


PS: dupa ce am scris articolul, am gasit un comentariu in limba romana la articolul de pe Baptist Press unde am gasit citatele. Mai jos redau acest articol, asa cum este:

Dupa ani de dezvoltare a filosofiei seeker-sensitive, de dezvoltare numerica ametitoare, plantare de biserici în toată lumea, publicare de metode de creştere a Bisericii, cursuri si seminarii care ne incurajau sa renuntam la formele ”vechi” de ”a face biserica”, la ”doctrine”, care ne explicau cum subiecte precum ”pacat”, ”judecata finala”, ”iad” sau ”sfintenie” sunt cu desavarsire taboo daca vrem sa vedem picior de om in biserica, dupa ani de predici de tip pop-psychology si felt-needs, ”imperiul” de la Willow Creek isi recunoaste falimentul.

In cartea "Reveal: Where Are You?," scrisa de Cally Parkinson si Greg Hawkins, pastori ai Bisericii Willow Creek publica studii realizate pe mai multi ani ale caror concluzii Bill Hybels, pastor principal al bisericii din Willow Creek, le catalogheaza drept zguduitoare. ”Am facut o greseala...” spune mai departe. Milioane de dolari si ani de zile irositi iar mii si mii de oameni pierduti. Un experiment teologic si istoric cu implicatii adanci si finalitate dezastruoasa.

Noua agenda? O foaie alba de hartie, Biblia si ... alte cercerari, regandiri si informari. Vom asista la un alt experiment sau la o intoarcere catre principiile Scripturii? Dar pana atunci cu cartile lui Bill Hybels din biblioteca noastra ce facem? Dar cu Bisericile plantate pe ... nisip?

Niciun comentariu: