miercuri, 21 noiembrie 2007

Daca e opinia ta, sa ramana pentru tine...

Daca e opinia ta, sa ramana pentru tine. Daca e adevar absolut, spune-l. Nimeni nu te asculta de dragul parerii tale, cand vorbesti in public. Popularitatea pe care si-o castiga unii pe lucruri bune e folosita uneori in a spune pareri, pe care multi le iau drept adevar.

Auzim strigatul pe care unii il precipita deseori in fata celorlalti - e parerea mea, ce treaba ai tu?! Daca esti unul dintre cei care au pareri, este ok. Toti avem pareri. Dar nu avem niciunul dintre noi dreptul sa facem din parerea noastra adevar.

Daca unii dintre noi gasesc de cuviinta ca pot risca cu politica, de exemplu, sa nu-i implice si pe altii, profitand de o oarecare popularitate, castigata pe spatele slujirii lui Dumnezeu. Cand oamenii te cunosc fiindca predici sau obisnuiesti sa organizezi ceva etc, se poate sa te consideri popular si se poate ca sfatul tau si ce spui tu sa conteze in ochii celorlalti care te cunosc, ceea ce va provoca o influenta oarecare.

Cand ti se cere socoteala spui ca e parerea ta. Atunci, daca e parerea ta, nu-i influenta pe altii cu ea. Esti pregatit sa stai in fata lui Dumnezeu cu acest argument? Daca insa parerea ta este parerea lui Dumnezeu, chiar trebuie sa o zici si sa schimbi oameni cu ea. Nu daca ti se pare ca este, ci daca este. Iar daca este, va trebui sa fie si pentru altii la fel de clar ca este.

Cand batranul Ioan scria Doamnei, zicea "m-am bucurat mult cand am aflat pe unii din copiii tai umbland in adevar". Aceasta inseamna, printre altele, ca umblarea in adevar este verificabila. Iubirea in adevar, zic unii, nu este verificabila, e ce este in inima. Nu e chiar asa. Iubirea este in adevar. Nu se poate iubire de Dumnezeu reala, daca nu exista traire in adevar. Fiindca "daca zicem ca avem partasie cu El si umblam in intuneric mintim si nu traim adevarul". Deci, in primul rand, iubirea este verificata prin a fi sau a nu fi in adevar, fapt care e verificabil. Apoi, in al doilea rand, iubirea fata de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Pazirea poruncilor este verificabila, fiindca poruncile sunt concrete. Asadar, iubirea este de doua ori verificabila, chiar daca unii nu cred asta... e parerea lor.

Am generalizat putin in acest mesaj. Vrei sa faci afirmatii riscante? Vrei sa intri in domenii riscante (gen: politica etc)? E treaba ta, e decizia ta, e parerea ta. Totusi, pastreaz-o pentru tine si nu incerca sa-i influentezi pe altii cu ce nu e clar din Cuvantul lui Dumnezeu. Daca o faci totusi, trebuie sa fi si responsabil pentru asta. Daca nu vrei sa fi, tot esti, asa ca nu te mira de reactiile celorlalti si de ce va urma inaintea Domnului. Vei spune - ce va fi inaintea Domnului e personal. Era... daca ii implici si pe altii, nu mai e.

Asadar, ce este clar si divin, sa fie spus, iar ce este doar o parere personala, sa ramana parere personala si, daca vreodata este spusa in public, sa fie subliniat faptul ca este o parere personala. Nu este nici o greseala sa ai pareri personale. Dar noi, care avem adevarul divin, ne putem ghida dupa el. Traieste ca in timpul zilei si spune adevarul.

Acest post este o provocare pentru tine, care il citesti.

"Incredintarea pe care o ai, pastreaz-o pentru tine, inaintea lui Dumnezeu. Ferice de cel ce nu se osandeste singur in ce gaseste bine."

Rom 14:22

Niciun comentariu: