joi, 8 noiembrie 2007

Povestea din spatele cantecului: It is Well With My Soul

Povestea din spatele cantecului: It is Well With My Soul

Este vorba despre cel tradus la noi cu "Cand am pacea Domnului in inima".

Am primit acest videoclip de la R. Multumesc. Suntem chemati sa ne bucuram de faptul ca suntem in Domnul, indiferent de situatia prin care trecem. Caci, harul Domnului ne este de ajuns.

Ma gandesc ce frumos ar fi, ca printre noi, sa fie oameni pe care Dumnezeu sa-i foloseasca in felul acesta, sa scrie poezii si cantari pentru El, care sa fie cu adevarat sfinte!

Inainte sa asculti melodia... eu am cautat sa gasesc cate ceva despre acest om, care a compus cantarea.

S-a nascut pe 20 Octombrie, 1828, North Troy, New York si a plecat in vesnicie pe 16 Octombrie, 1888 in Je­ru­sa­lem, Is­ra­el.

In 1871, o tragedie a lovit orasul Chicago, cand un incendiu de proportii a ravasit orasul. Cand s-a terminat totul, 300 de oameni erau anunati morti si 100.000 au ramas fara un loc de dormit. Horatio Gates Spafford a fost unul dintre cei care au incercat sa ajute oamenii orasului sa se puna pe picioare din nou. Un avocat care a investit multi bani proprii in orasul acesta, a pierdut mult finainciar datorita focului. In aceasta perioada, unicul sau fiu (mai avea patru fete) a murit. Totusi, pentru doi ani Spafford - un prieten al evanghelistului Dwight Moody - i-a asistat pe cei fara case, pe cei impovarati si loviti de durere datorita pierderilor din timpul incendiului.

Dupa aproximativ doi ani de munca pentru altii, Spafford si familia sa au decis sa plece intr-o vacanta. Se pregateau sa mearga in Anglia sa fie impreuna cu Moody si Ira Sankey intr-o cruciada evanghelistica, ca apoi sa calatoreasca in Europa. Horatio Spafford a fost intarziat la plecare de anumite afaceri, dar si-a trimis familia inainte. Vroia sa-i ajunga din urma in partea cealalta a Atlanticului. Vaporul lor, Ville du Havre, nu a ajuns insa la destinatie. S-a ciocnit cu un vapor englezesc, Loch Earn, si s-a scufundat in 20 de minute. Desi sotia lui Horatio, Anna, a reusit sa se agate de o bucata dintre resturile plutitoare (una dintre cei 47 de supravietuitori dintre sutele care erau pe vas), cele patru fiice ale lor - Maggie, Tanetta, Annie si Bessie - au fost ucise de ape.

Horatio a primit o telegrama grea de la sotia sa, de doar doua cuvinte: "saved alone." (salvata singura). Spafford s-a imbarcat pe urmatorul vapor disponibil sa se alature sotiei indurerate, iar cei doi s-au intalnit intr-un final cu Dwigh Moody. "It is well", i-a spus incet Spafford acestuia. "The will of God be done." El a scris cantecul pe care il puteti asculta mai jos.

A murit de malarie in Ierusalim, iar munca lui de acolo a fost tot ajutorarea altora, infiintand o colonie care a inspirat mai tarziu un laureat al premiului Nobel.

Tu ce lovituri mari ai in viata? E bine? Is it well?







When peace, like a river, attendeth my way,
When sorrows like sea billows roll;
Whatever my lot, Thou has taught me to say,
It is well, it is well, with my soul.

Refrain:
It is well, with my soul,
It is well, it is well, with my soul.

Though Satan should buffet, though trials should come,
Let this blest assurance control,
That Christ has regarded my helpless estate,
And hath shed His own blood for my soul.

My sin, oh, the bliss of this glorious thought!
My sin, not in part but the whole,
Is nailed to the cross, and I bear it no more,
Praise the Lord, praise the Lord, O my soul!

For me, be it Christ, be it Christ hence to live:
If Jordan above me shall roll,
No pang shall be mine, for in death as in life
Thou wilt whisper Thy peace to my soul.

But, Lord, ’tis for Thee, for Thy coming we wait,
The sky, not the grave, is our goal;
Oh, trump of the angel! Oh, voice of the Lord!
Blessed hope, blessed rest of my soul!

And Lord, haste the day when my faith shall be sight,
The clouds be rolled back as a scroll;
The trump shall resound, and the Lord shall descend,
Even so, it is well with my soul.

Niciun comentariu: