luni, 26 ianuarie 2009

Spiritul vremii - introducere



Un documentar relativ nou ajunge si prin satele noastre, cu ajutorul Internetului si a doritorilor de atacuri spre crestinism. Faptul ca are un impact se datoreaza si unei bune psihologii in spatele scenei, cum insusi filmul ne tot aminteste. Atinge corzile sensibile ale religiei organizate de oameni, precum si unele realitati ale faptului ca "totul este goana dupa vant", suspiciuni cu privire la atentatele de la 11 Septembrie din SUA si multe altele.

Sunt lucruri care ne atrag atentia in documentar cu privire la anumite realitati, pe care mai intai ni le-a descoperit Scriptura. Este in documentar si un atac direct la Crestinism, dar, tot in sensul promovat nu demult de asa-zisul "cod al lui Da Vinci", relativ la Biserica Catolica.

Documentarul are trei parti. Prima cu referire la Cristos. A doua despre caderea turnurilor gemene din SUA, la 11 septembrie si, ultima, despre sistemul monetar si controlul populatiei.

Iata cateva puncte de plecare pentru cateva articole pe care le voi scrie pe aceasta tema, alese din observatiile pe care le-am facut cu privire la acest documentar. Inainte de toate, voi sublinia ca acest documentar este adresat cu preponderenta americanilor si ca a ajuns si la noi, cu intarzierea de rigoare, chiar daca redusa mult de barierele "distruse" de conceptul de Internet. Iata si observatiile:


A. Documentarul este in trei parti, unde doar prima incearca daramarea istoricitatii Domnului Isus. Se concluzioneaza ca Isus Cristos nu a fost, de fapt, o persoana reala. Celelalte doua parti par foarte acurate in raport cu realitatea si trag dupa ele o concluzie asemanatoare si pentru prima.

B. Prima parte are de-a face cu chestiuni din trecutul indepartat, cu extrem de putine dovezi si posibilitati de verificare a "dovezilor"; intr-o supa lunga de interpretari parazitare scopului gandit mai dinainte. Urmatoarele doua parti au de-a face cu istoria recenta, in limitele a 100 de ani si cu cea contemporana, unde avem de-a face cu o multitudine de dovezi si inregistrari verificabile. Concluziile celor trei parti sunt la fel de autoritare, din partea autorului. Numai ca nu se potriveste.

C. Desi toate partile discuta ideea de "mit", doar in prima parte, unde se vorbeste despre Cristos, autorul introduce minutios ironia fata de "mitul lui Cristos". In celelalte doua parti, totul pare ceva serios, ceva care impune o atitudine de respect, de mare valoare. Autorul sugereaza spre final ca omul e dumnezeu, ceea ce incadreaza acest documentar in notiunea de umanism.

D. Desi se pretinde aratarea adevarului, nu exista o prezentare a doua parti si a unor argumente pe care acestea le aduc. Este pur si simplu o prezentare a unei singure directii, iar argumentele nu pot sa fie decat convergente cu scopul propus in sensul acesteia.

E. In prima parte, se aduc multe idei intr-un timp foarte scurt, ocolindu-se un studiu atent intr-o intelegere adecvata a notiunilor prezentate. Aceasta aduce un iz de adevar, dar, va rezista oare unei verificari pas cu pas? Vom vedea aceasta.

F. Un puternic sentiment de razvratire emana din prezentare. De la ironie pana la urlete aproape necontrolate din partea realizatorilor.

Niciun comentariu: