marți, 27 ianuarie 2009

Zeitgeist - din umbra

Ce se afla in spatele filmului? Putem sa descoperim ce anume anima acest documentar?

Sa facem o importanta prima observatie. In a doua si a treia parte se folosesc multe citate importante cu privire la anumite subiecte care se discuta. In prima parte nu se dau astfel de citate in privinta argumentelor de baza, care se folosesc ulterior in concluzia urmarita de autor.

De unde sunt, asadar, acele detalii? Care este literatura pe care se bazeaza? Si, dincolo de acestea, ce valoare are interpretarea datelor, in cazul in care ele sunt valide? Pe ce considerente? Cu ce standarde? Inainte sa ne arucam orbeste in a crede ceva, este necesara o astfel de analiza atenta. Chiar inainte de a discuta continutul propriu-zis.

A doua observatie este legata de nivelul argumentatiilor contemporane ale unui ateu. Acesta se refera la istoricitatea lui Isus Cristos. Motivul principal pentru care aceasta are loc intr-un mod asa de extins cred ca este in legatura cu modificarea credintei societatii noastre, fata de ceea ce credeau parintii acesteia. Ateismul se transforma in teism abstract. Ideea de societate atee se transforma necesar intr-una de societate pluralistica.

Sa intelegem mai bine. Nu se doreste discreditarea lui Cristos. Si nici nu se urmareste dovedirea inexistentei lui Dumnezeu si implicatia imposibilitatii existentei naturii divine in Cristos. Se urmareste argumentarea unor similaritati in istoria foarte veche a umanitatii, intre relatarile despre Cristos Isus si alte zeitati ale diverselor civilizatii, ca prin ele sa se construiasca plauzabilitatea conceptului conform caruia Isus Cristos nu este decat o zeitate personificata, dar care nu a existat, in fapt (sau istoric).

Ideea de baza este ca, daca se gasesc similaritatile despre care vorbeam, rezulta ca Cristos este tot un personaj al mitologiei. In primul rand, acest rationament recunoaste mitologia ca atare. Dar, incearca, mai apoi, sa o extinda si in ce-L priveste pe Isus Cristos, Domnul nostru. Trebuie subliniat faptul ca NU inseamna ca daca exista similaritatile despre care vorbim (acum, la general, niste similaritati, mai tarziu ne vom referi concret), personajele care sunt comparate fac parte din aceeasi categorie, sau sunt in acelasi plan etc. Rationamentul poate fi corect, dar nu intotdeauna si, chiar exista posibilitatea ca, in practica, el sa nu existe ca un caz real.

Ce spirit anima aceasta dorinta de a lovi in istoricitatea lui Isus Cristos? Chiar "spiritul vremii" - calul troian... E spiritul despre care vorbea si apostolul Ioan, care este deja in lume. Dar nu este acum momentul sa ne apropiem de Scripturi, nu inca.

Dar la ce similaritati se refera filmul si alte prezentari si filmulete promovate de media si Internet exact cum chiar autorii Zeitgeist sustin ca se realizeaza controlul maselor. Sa mentionez ca acest film este in topul vizualizarilor pe Internet? La un moment dat era pe primul loc, nu stiu acum.

Un comentariu:

arpi spunea...

Intimplator am intrat pe site, defapt voiam sa caut niste predici audio cu istoria binecuvantarii.

Am ramas uimit sa gasesc acest subiect si aici. Chiar doream sa vad o pozitie clara fata de continutul acestui film Zeitgeist, dar am crezut ca nici nu se stie in randul fratilor meri despre acest material. Ei bine, vad ca se cunoaste ca este acest material raspandit.

Pare sa prezinte lucruri sau realitati din viata, insa cand ajunge la partea cu religia/credinta am renuntat sa ma mai uit mai departe. Voit sau nevoit neaga credinta crestina, ceea ce m-a determinat sa ma uit pina la sfarsit.

Acum vazand subiectul aici pe site, chiar e binevenit si sunt curios sa va aud parerea dumneavoastea pentru ca este o gandire a lumii.
Mi-am pus si eu semne de intrebare: daca unii controleaza totul, atunci cum a ajuns pe net acest material? Sau e manipulare? Sau nu controleaza deplin netul?
sau exact cum puneti problema si dumneavoastra: autorii de ce nu isi dezvaluie identitatea?
Chiar sunt curios sa vad ce ziceti si o sa ma uit cu interes la articolele dumneavoastra