luni, 28 ianuarie 2008

Alegerea in casatorie [1]

De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa si se vor face un singur trup.


Versetul ne spune ca unirea cu sotia inseamna despartire de parinti. In ce sens? In sensul ca de acum, odata casatoriti, cei doi sunt un singur trup. Este, insa, evident ca parintii sunt si ei un singur trup, dupa aceeasi regula. Prin urmare, avem de-a face cu familii distincte, separate; entitati unice, de sine statatoare.

Acest verset aduce o importanta deosebita asupra unirii unul barbat cu o femeie. Este vorba de intemeierea unei noi entitati, un nou trup, acela al familiei pe care cei doi o formeaza. Prin urmare este esential cu cine te casatoresti. Fiindca un nou trup se formeaza. Ei se vor identifica unul cu celalalt si amandoi impreuna.


Cand au început oamenii să se înmulţească pe faţa pămîntului, şi li s-au născut fete, fiii lui Dumnezeu au văzut că fetele oamenilor erau frumoase; şi din toate şi-au luat de neveste pe acelea pe cari şi le-au ales. Atunci Domnul a zis: „Duhul Meu nu va rămînea pururea în om, căci şi omul nu este decat carne păcătoasă: totuş zilele lui vor fi de o sută douăzeci de ani.”


In acest pasaj, din Genesa 6, gasim o situatie trista. Fiii lui Dumnezeu, uitand parca sa mai cheme Numele Domnului, s-au uitat la fetele oamenilor. Si au vazut ca sunt frumoase. Din toate si-au luat de neveste pe acelea pe care si le-au ales. Observati cum EI si-au luat si EI si-au ales.

Expresia "fiii lui Dumnezeu" regaseste in original Elohim pentru Dumnezeu. Este cuvantul cu care incepe Biblia. Desi inca de acum Dumnezeu apare in original si ca YHWH, atunci cand in capitolul 5 se prezinta spita de neam a lui Adam, fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu apare aici ca Elohim.

Elohim, este, asadar, tatal lui Adam. Adam a nascut pe Abel, dar Abel a murit. Spita de neam a lui Adam din capitolul 5 ne duce direct la Set (pe care Adam l-a avut in locul lui Abel). Este momentul cand oamenii au inceput sa cheme Numele Domnului. Acestea sunt fiii lui Dumnezeu, cei nascuti din Adam, pe linia Abel/Set. Nu este momentul sa dovedim pe larg aici faptul ca Genesa 6 prezinta pe fiii lui Dumnezeu ca fiind cei nascuti pe linia Dumnezeu-Adam-Abel/Set.


Observam aici modalitatea acestor oameni de a alege. Iata cum au ales:
- pe baza frumusetii fizice (au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase);
- fara sa-L consulte pe Dumnezeu in vreun fel;
- alegand ei, subiectiv;

Reactia lui Dumnezeu a fost una de parere de rau. Dumnezeu nu a aprobat aceasta. De ce? Pentru a intelege inima lui Dumnezeu, vom cita un pasaj din profeti. Desi, cronologic este mai tarziu, vedem acolo ce cauta si ce urmareste Dumnezeu prin casatorie, legat de ceea ce discutam aici:

"Acum, catre voi se indreapta porunca aceasta, preotilor!
Daca nu veti asculta, daca nu va veti pune inima ca sa dati slava Numelui Meu, zice Domnul ostirilor, voi arunca in voi blestemul, si voi blestema binecuvantarile voastre; da, le-am si blestemat, pentru ca n-aveti pe inima porunca Mea.
Iata, va voi nimici samanta, si va voi arunca balega in fata, balega vitelor pe care le jertfiti, si veti fi luati impreuna cu ele.
Veti sti atunci ca Eu v-am dat porunca aceasta, pentru ca legamantul Meu cu Levi sa ramana in picioare, zice Domnul ostirilor.
Legamantul Meu cu el era un legamant de viata si de pace. I l-am dat ca sa se teama de Mine; si el s-a temut de Mine, a tremurat de Numele Meu.
Legea adevarului era in gura lui, si nu s-a gasit nimic nelegiuit pe buzele lui; a umblat cu Mine in pace si in neprihanire, si pe multi i-a abatut de la rau.
Caci buzele preotului trebuie sa pazeasca stiinta, si din gura lui se asteapta invatatura, pentru ca el este un sol al Domnului ostirilor.
Dar voi v-ati abatut din cale, ati facut din Lege un prilej de cadere pentru multi, si ati calcat legamantul lui Levi, zice Domnul ostirilor.
De aceea si Eu va voi face sa fiti dispretuiti si injositi inaintea intregului popor, pentru ca n-ati pazit caile Mele, ci cautati la fata oamenilor, cand talmaciti Legea.
N-avem toti un singur Tata? Nu ne-a facut un singur Dumnezeu? Pentru ce dar suntem asa de necredinciosi unul fata de altul, pangarind astfel legamantul parintilor nostri?
Iuda s-a aratat necredincios, si in Iuda si la Ierusalim s-a savarsit o uraciune; fiindca Iuda a spurcat ce este inchinat Domnului, ce iubeste Domnul, si s-a unit cu fiica unui dumnezeu strain.
Domnul va nimici pe omul care a facut lucrul acesta, pe cel ce vegheaza si raspunde, il va nimici din corturile lui Iacov, si va nimici pe cel ce aduce un dar de mancare Domnului ostirilor.
Iata acum ce mai faceti: Acoperiti cu lacrimi altarul Domnului, cu plansete si gemete, asa incat El nu mai cauta la darurile de mancare, si nu mai poate primi nimic din mainile voastre.
Si daca intrebati: ,Pentru ce?... Pentru ca Domnul a fost martor intre tine si nevasta din tineretea ta, careia acum nu-i esti credincios, macar ca este tovarasa si nevasta cu care ai incheiat legamant!
Nu ne-a dat Unul singur Dumnezeu suflarea de viata si ne-a pastrat-o? Si ce cere acel Unul singur? Samanta dumnezeiasca! Luati seama dar in mintea voastra, si nici unul sa nu fie necredincios nevestei din tineretea lui!
Caci Eu urasc despartirea in casatorie, - zice Domnul, Dumnezeul lui Israel, - si pe cel ce isi acopera haina cu silnicie, - zice Domnul ostirilor. - De aceea, luati seama in mintea voastra, si nu fiti necredinciosi!"
Voi obositi pe Domnul prin cuvintele voastre, si mai intrebati: "Cu ce L-am obosit?" - "Prin faptul ca ziceti: ,Oricine face rau este bun inaintea Domnului, si de el are placere! Sau: "Unde este Dumnezeul dreptatii?"



Versetul 15 este foarte important in studiul de fatza. Acolo, expresia "samanta dumnezeiasca" este "samanta de Elohim". Se clarifica deja multe pentru cei care au citit cu atentie acest material prezentat pe scurt. Dumnezeu doreste samanta dumnezeiasca, iar aceasta este inteleasa prin studierea Genesei, cum am facut mai sus.

Astfel, fiii lui Dumnezeu din Genesa 6 au esuat. Au gandit fireste si au actionat ca si cum Duhul lui Dumnezeu nu ar fi fost in ei, pe cand a fost. Aceasta a provocat tristete Domnului.

Ei au facut niste greseli grave:
- s-au uitat la fete care nu erau dintre fetele Domnului;
- s-au lasat atrasi de frumusete;
- s-au lasat influentati de numar mare de fete dintre care putea alege;
- au considerat ca isi pot alege ei partenerul de casatorie, dupa criterii subiective, proprii, dupa cum ii placea fiecaruia;
- l-au neglijat pe Dumnezeu in aceasta alegere esentiala, fapt ce i-a costat mult.

Invatam de aici, pana acum faptul ca Dumnezeu nu vrea ca noi sa ne casatorim cu oricine, dar ca omul poate gresi in alegerea in casatorie. Deci, omul este responsabil cu cine se casatoreste intr-un sens clar. Care este acesta? Omul este responsabil sa stie voia lui Dumnezeu cu privire la partenerul de casatorie. Omul lui Dumnezeu nu se poate casatori cu oricine.

Niciun comentariu: