joi, 24 ianuarie 2008

O noua lucrare

Oare va mai ramane ceva din miscarea evanghelica din Romania? Ma intreb aceasta fiindca o noua directie si o noua lucrare se naste din mijlocul bisericilor, majoritatea lipsite de atentia necesara apararii credintei adevarate, de ani de zile deja.

La ce ma refer? Ma refer la faptul ca se nasc tot felul de idei. Noile generatii (ca ei au intrebari si incearca sa faca ceva, fiind tineri, chestiune valabila in majoritatea cazurilor, din pacate) incearca sa aduca o schimbare, un suflu nou in adunari. Dar cum?

Se promoveaza inventivitatea omului, ceea ce, la prima vedere este un lucru bun, doar ca trebuie sa vedem cum se aplica aceasta. Pai, in primul rand, Scriptura e vazuta ca ineficienta. Studiul biblic este vazut ca un timp de plictiseala. Spiritualitatea devine ceva de "timp". Auzim - acum sa avem un timp spiritual. Apoi vom juca niste jocuri si ne vom bucura. Ce, crestinii nu stiu sa se bucure? A se citi "ce, crestinii nu stiu sa se bucure ca lumea?". Fiindca, cu adevarat, o alta categorie pentru a se face o comparatie nu exista...

Citeam undeva despre "o scrisoare din iad". E un filmulet, care ar trebui (pentru asta e facut) sa ne sperie putin si sa ne punem pe treaba, sa facem ceva pentru Domnul. Ma gandeam ca, daca o scrisoare reala din cer nu ne face sa lucram, cum ne va face o scrisoare fictiva din iad? Tot mai multi "lideri" de tineret imbratiseaza forme care se nasc din dorinta de a face noua generatie sa inteleaga ceva.

Aici intervine ceva interesant. Este vorba despre un cumul de factori. Intai, vorbim despre tineri adolescenti care nu sunt nascuti din nou, dar care sunt copii fratilor nostri si vin la adunarile noastre si de tineret. Apoi, vom lua in calcul presiunea globalizarii evanghelice si a conformarii la cultura americana, despre care nu discutam aici (cum s-a format si ce a condus la existenta ei... ar fi interesant de observat ca nu este consecinta gandirii crestine, chiar daca multi i-ar prezenta consecintele influentei in mediul evanghelic american, astazi, ca o alta forma de inchinare).

Liderii de astazi cauta metode sa atinga gandirea noilor generatii, care nu sunt insa nascute din nou. Tinerii nascuti din nou sunt amestecati printre si incet, aceste metode li se adreseaza si lor. Se ajunge la incercarea implementarii acestor metode in biserici. Aici intervine o problema majora pentru promotorii tendintelor acestora. Bisericile, de obicei, opun rezistenta, fiindca ceva strain adevarului incearca sa intre ca invatatura. Ceva ce se adresa tinerilor necrestini (copii de crestini sau nu, tot necrestini) incearca sa se adreseze acum crestinilor, ceea ce este lipsa de autenticitate in adevar.

Se naste o lucrare paralela cu a Bisericii, independenta de marea trimitere, care aduce roade pe masura. Se argumenteaza ca tinerii vin, se convertesc. Numarul insa nu poate decide calitatea si aceasta NICIODATA. Faptul ca oamenii cred minciuni si se duc cu miile este o caracteristica a omenirii. Intotdeauna cei multi au tras la starvuri.

Apoi, ce sa mai spun de psihologie. Cand eram mai mic (vreo 3 ani) nu intelegeam de ce intra psihologia in adunarile (tinerilor mai ales), fiindca mi se parea ceva gresit. Dar nu puteam intelege, nici nu puteam vedea ce se intampla. Dar, iata ce ne invata liderii nostri de tineret si nu doar, experti in cele pamantesti si cu o buna imagine de sine:
- oamenii se impart, chipurile, in patru mari categorii, fiecare trebuie sa fie in una din aceste categorii. Sunt teste, se fac consultatii si, daca un tanar spune ceva sau face ceva, e de vina temperamentul, cum zic ei. Duhul Sfant? A, ba chiar si Domnul Isus ar fi fost parte dintr-o categorie din cele specificate de ei, pe baza, desigur, studiilor unui mare intelept din lumea aceasta.

Pe langa faptul ca rad, plang si aproape ca strig de suferinta, cand vad tineri care cred asta si cand vad ca lucrurile astea lipsite de valoare intra in biserici sub pretextul ca ar ajuta. Cata lipsa de orice...

Daca cineva are duhul linistit si e bland... eu ma duc si-i zic ca e frumos cum e si ii incurajez pe tineri sa fie tot asa. Si cineva ma contrazice si-mi zice ca persoana aia e introvertita si deaia e asa. Ce sa mai zici? Cum sa explici viata unui om mort? Cum sa-i vorbesti logic celui care si-a vandut principiile reale?

Se naste astfel o noua lucrare. Personal sunt cu totul impotriva ei. Fara rezerve. M-am gandit mult la chestiunile astea si sunt clare deja pentru mine. Imi dau seama ca sunt duhuri impotrivitoare lui Cristos, sau anticristi care s-au sculat in ceasul de pe urma si care sunt multi.

Multi sunt inselati si abatuti de la adevar de mirajul generat de incercarea de implinire a unei nevoi izvorate din mandria personala, cu care a uitat sa lupte impreuna cu Cristos.

- psihologia ne invata ce sa facem, cum sa facem, ne inlocuieste logica si totul devine astfel diferit. Cei care merg pe drumul acesta s-ar putea sa nu se mai intoarca niciodata. Cand se schimba logica, Dumnezeu singur mai poate face ceva... Vorbesc aici de schimbare a gandirii, de spalare a creierului in sens real.


Acum, sunt multe de zis. Nu mi-am propus o abordare aprofundata. E doar o vorbire intentionata, adresata celor care se intreaba legat de cele spuse. Ce sa fie intre Dumnezeu si sistemul omului? Ce sa fie intre voia lui Dumnezeu si voia omului? Ce sa fie intre gandirea duhovniceasca si gandirea firii pamantesti?

Ce se intampla, tradus este asa... imagineaza-ti urmatorul scenariu adevarat:
- duminica la biserica, fratii vin imbracati in hainele criminalilor;
- unii vin cu servietele celor care tortureaza la ei, avand printre altele si Biblia;
- fetele vin imbracate ca prostituatele din tara;
- baietii vin cu sapci intoarse, cu beciuge in nas (ramase de la craciun, dupa taierea porcului) isi dau cate o palma ca salut si scuipa pe jos niste seminte;
- cineva vine cu cateva carti scrise de autori celebrii, la studiul biblic, pentru a le preda celor prezenti, ca filozofie de viata;
- apoi unul cu o personalitate puternica, dupa cum ne invata evolutia, se ridica si explica niste chestiuni din Biblie pe intelesul tuturor (adica a tuturor).

Este doar noua lucrare. Este o alta forma a ceea ce se intampla de fapt - cei din biserici incep sa copieze lumea si ideile lumii sunt implementate voit in biserici. Este o noua lucrare, cu roadele ei. Aceste roade se vor vedea, mai devreme sau ma tarziu, la vremea lor. Pana atunci, noi ar trebui sa fim in gradina la privit. Nu la privit cum se intampla atrocitatile, ci la smuls iarba si buruiana pe care nu noi am semanat-o.

Cum este lucrarea ta? Este ea produsul prezentei Duhului Sfant in viata ta? Este ea lucrarea lui Dumnezeu, cel suveran? Este lucrarea ta lucrarea Lui? Esti dintre sfintii lui Dumnezeu, acea singura categorie de oameni placuti Domnului, sau dintre cele patru optiuni pe care lumea le bifeaza in procesul de indobitocire a indivizilor?

"V-am scris in vederea celor ce cauta sa va rataceasca. Cat despre voi..." - vezi I Ioan 2. Mult har!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Multumesc pentru mesaj !!!
O singura precizare: anumite diferente "psihologice", de "personalitate" exista intre oameni, asa cum exista diferente biologice si fizice (culoarea ochilor,a parului)....Din cate stiu, psihologii care au impartit oamenii in tipuri de "temperamente" au facut-o pe baza studiului activatatii Sistemului Nervos Central. Aceste diferente in dinamica sistemului nervos la diferiti oameni, cu siguranta exista - si pot avea oarecare "efecte". Insa trebuie facuta diferenta intre roada Duhului care este blandetea si smerenia si faptul ca cineva vorbeste putin sau prefera solitudinea unei multimi aglomerate. In cadrul bisericii, aceste teorii psihologice sunt total irelevante pt ca nu adreseaza probleme spirituale - nici macar probleme strict umane nu rezolva. In Biserica lui Hristos se lucreaza cu Adevarul si Cuvantul si Duhul Lui.
Ca ne simtim "atrasi" mai mult de felul de a fi al unui om, cu care credem ca "suntem compatibil" sau avem "Afinitati" este irelevant, din punctul de vedere al lui D-zeu. Ni se porunceste sa iubim pe toti oamenii (inclusiv cei care nu ne sunt cei mai "simpatici"). Tot ceea ce ne cere D-zeu sa facem in probleme de relationare si spiritualitate are nevoie doar de resurse spirituale, date de Duhul Sfant si Cuvant.
Cine e nascut din nou, va lucra la acestea cu resurse spirituale, dincolo de diferentele umane.
Cine e pamantesc, va lucra cu metode si teorii umane pentru probleme spirituale transcedentale - pe care cu nici o teorie umana nu le va putea rezolva.

Multumesc pentru apararea invataturii sanatoase si a credintei curate !

In lupta cea buna a credintei, in Hristos,
Roxana