luni, 7 ianuarie 2008

"La inceput Dumnezeu"

Aceasta exprimare, "la inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul", este deosebit de importanta. Cum observa Dan Branzei intr-o prefata la cartea Genesa, afirmatia neaga:
- ateismul si politeismul;
- fatalismul si hazadrul;
- evolutionismul;
- impersonalismul;
- panteismul;

Ateismul sustine ca Dumnezeu nu exista, ca nu exista nici un dumnezeu. Dumnezeu Insusi le spune ateilor ca exista, prin Cuvantul Sau. Acum... ei vor spune - dovedeste. Ca un bun interlocutor (nu spun asta ca lauda), le voi raspunde: "Aveti putina rabdare, sa vina..."

Politeismul spune, dimpotriva, ca exista mai multi dumnezei care isi impart statutul de zeitati supraomenesti. Dumnezeu spune ca doar El este singurul Dumnezeu, cu numele "Elohim", aici in primul verset al Bibliei (care e la plural, fapt ce va provoca semne de intrebare, nu?).

Fatalismul bazat pe teoriile hazadrului vorbesc despre ordine pe baza dezordinii, fapt inexistent in orice experienta umana. Totusi, Biblia spune ca Dumnezeu a facut tot ce este si nu niste electroni (care, oare, de unde au existat?).

Evolutionismul se refera la evolutia omului din fiinte inferioare. El sta in picioare pe fundamentul unor erori de logica, printre care unele foarte solide. Dumnezeu spune in Cartea Sa ca El a facut pe om, El a facut animalele, El a facut plantele, pe fiecare dupa soiul lor (soi in sensul biblic si nu al definitiei propuse de "Biologie", unde inseamna altceva).

Se vorbeste si despre un Dumnezeu impersonal, aceasta fiind una dintre cele mai mari deviatii ale creierului uman (nu de la traditie si forma pastrata de la generatie la generatie, ci de la gandirea corecta - vei spune ce este aceea gandire corecta; iar eu voi zice: de ce intrebi asta?...)

Panteismul sustine ca Dumnezeu e una cu creatia Sa. Daca insa Dumnezeu a facut cerurile si pamantul (deci universul material), atunci El il preexista si nu poate sa se fi creat singur. Cineva poate argumenta ca doar a luat o forma, partiala. Dar, pentru a face, inseamna ca e o persoana. Biblia nu ne spune ca a luat o forma, ci ca a facut. Cand cineva face ceva, face ceva distinct de El. El exista deja, ca sa poata face.

Desigur, se poate discuta la infinit pe fiecare subiect de mai sus, neajungandu-se la nici o concluziee empirica. Totul tine de credinta. Nu tot asa este si cu evolutionistii, de exemplu. Ei sustin ca sunt din maimuta, dar s-ar simti jigniti daca i-ai trata ca pe o maimuta. In plus, nici nu se comporta ca animalele (desi unii dintre cei care i-au crezut, au inceput sa se indobitoceasca singuri, dezbracandu-se, vorbind murdar etc... fapte pe care insa nici animalele nu le fac...). Ar fi interesant sa observam ca nu exista divort printre maimute, nu exista avort etc. Si am dat doar doua exemple... Aceasta in NICI un caz nu poate fi numita EVOLUTIE (evenutal INVOLUTIE). Faptele aici dovedesc multe.

Biblia ne spune ca Dumnezeu era la inceput. Aceasta prespune mai multe:

1. Daca Dumnezeu era la inceput, inseamna ca era si inainte de inceput. Deci, daca acest inceput nu este "un inceput", atunci este "primul inceput", sau "inceputul". Asa ca, Dumnezeu este inaintea ORICARUI inceput. Asa ca, Dumnezeu este vesnic relativ la orice inceput. Sau, orice inceput este in prezenta lui Dumnezeu.

2. Daca Dumnezeu a facut ceva la inceput, inseamna ca a avut un plan inainte de inceput. Dar ceea ce a facut Dumnezeu in baza acelui plan a fost o lume finita, cu un sfarsit. Inseamna ca planul a avut un inceput. Inseamna ca a mai existat cel putin un inceput. Dar, chiar daca a mai existat un inceput, Dumnezeu trebuia sa fi fost inainte de acel inceput, fiindca nu putea incepe sa faca planul daca nu exista cand a inceput sa faca planul. Asa ca, este suficient sa se spuna "la inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul" si este o afirmatie fara cusur in contextul biblic.

3. Nu exista minciuna perfecta. Daca o minciuna ar fi perfecta ea ar fi adevar. Atunci, nu ar mai fi minciuna. Asa ca, afirmatia fara cusur "la inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul" este adevarata, fiindca nu poate sa fie minciuna, fiindca daca ar fi minciuna ar trebui sa fie o minciuna perfecta, dar nu exista minciuna perfecta.

4. De aceea "tatal minciunii" a incercat asa de mult sa inveteze tot felul de teorii, pentru a face cumva sa para ca "la inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul" nu este o afirmatie fara cusur.

Deci, "la inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul".

Niciun comentariu: