sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Cum i-a vorbit Ingerul Domnului lui Avraam

Este frumos sa citesti Genesa. Totul este extraodinar, fascinant. Foarte mult invat de din istoria lui Avraam si din modul in care el s-a raportat la Dumnezeu.

In capitolul 22 gasim pasajul care ne arata cum Avraam a fost gata sa-si jertfeasca fiul pentru Dumnezeu, fiindca se temea de Dumnezeu. In versetul 12 avem:

"Ingerul i-a zis: 'Sa nu pui mana pe baiat si sa nu-i faci nimic; caci stiu acum ca te temi de Dumnezeu, intrucat n-ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau fiu, pentru Mine"


Avraam a fost incercat de Dumnezeu, fiindca Dumnezeu a vrut sa vada:
- nu daca e religios;
- nu daca e extremist;
- ci, daca se teme de El

Textul scoate in evidenta, printre multe altele, faptul ca exista doua mesaje pe care Ingerul Domnului i le aduce lui Avraam intr-o ordine importanta. Textul specifica: "Ingerul Domnului a chemat a doua oara din ceruri pe Avraam".

Atunci ce i-a spus prima oara? I-a spus de ce Dumnezeu i-a cerut sa-l aduca pe Isaac jertfa. I-a spus ca a fost o incercare a raportarii in fatza lui Dumnezeu - daca se teme de el. Noi, mai ales incurajati de presiunea societatii orientata pe sentiment (astazi), am zice ca e vorba de dragoste (ma refer aici la intelegerea unora, eronata, ca dragostea este un sentiment; chiar daca spun altceva... ma refer la traire). Avraam l-a iubit pe Dumnezeu, nu? Da, probabil ca da! Dar testul din partea lui Dumnezeu a fost clar - se teme Avraam de Mine? Teama de Dumnezeu si iubirea de Dumnezeu, atunci cand exista in realitate, sunt ca Tatal si Fiul (una si totusi distincte).

Apoi, Avraam are timp sa mai faca ceva. El numeste muntele, aduce arderea de tot a berbecelui. Interesant e textul care spune ca Avraam a adus berbecele ca ardere de tot "in locul fiului sau".

Apoi, Ingerul ii vorbeste a doua oara. In aceasta parte el ii spune cum il va binecuvanta foarte mult, ii va inmulti samanta... toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in el... De ce? "...pentru ca ai ascultat de porunca Mea". Definitia Noului Testament pentru iubire este aceasta - "ascultarea de poruncile lui Dumnezeu".

Dar, desi legatura dintre teama si iubire, fatza de Dumnezeu sunt un subiect atragator aici, nu la asta vreau sa ma refer. Uitati-va ca Ingerul a vorbit de doua ori. "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu" - prima oara. "si restul se vor da pe deasupra" (restul, in economia lui Dumnezeu). Cu alte cuvinte - Avraam, intai de toate, relatia cu Dumnezeu e cea mai importanta si apoi, vazand ca pui pret pe relatia asta mai presus de orice, Dumnezeu te binecuvanta.

Avraam nu a facut asta pentru binecuvantare. El a plecat cu un fiu pe care-l iubea, sa-l jertfeasca Domnului. Desigur, aici e vorba si de credinta. Avraam credea ca Dumnezeu il va invia, daca va muri, fiindca i-a promis deja ca in Isaac va avea o samanta.

Deci, Domnul nu a amestecat lucrurile. Nici noi nu trebuie sa le amestecam. Sa cautam, asadar, Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui. Sa pazim pentru aceasta poruncile Domnului... cu scumpatate.

Niciun comentariu: