miercuri, 1 aprilie 2009

Cum sa-mi aleg facultatea?

In zilele noastre inca se mai predica faptul ca cineva trebuie sa stie din partea Domnului daca sa se casatoreasca. Fiindca, ce-i drept, crestinul nu e chemat sa se casatoreasca, ci sa slujeasca Domnului.

Iar, daca in ce priveste casatoria e important sa cunoasti daca sa te casatoresti, atunci, cu atat mai mult e important sa stii daca sa faci scoala. Si aceasta in primul rand pentru parinti. Dar si pentru copiii lor.

Obisnuiti fiind cu vremurile buna ale tineretii lor, parintii de astazi uita sau nu stiu ca scolile nu mai sunt acele locuri unde copilul invata stiinta. Era o vreme in care oamenii recunosteau cu respect doua persoane in sat: preotul si invatatorul. In scoli invatai frica de Dumnezeu si de la oameni de caracter, oameni drepti si cu o viata frumoasa.

Ei bine, acum nu mai e ca in acele vremuri. Si, dragi parinti, bine a fost, ne-am dori sa mai fie si acum tot asa, dar nu mai e! E o realitate. Prin urmare, ganditi-va bine la scolirea copilului pe care-l iubiti si caruia ii vreti binele. Nu stiu sa dau un sfat amanuntit cu privire la acest subiect. Incep sa ma gandesc tot mai mult la sistemul de invatamant, fiindca este posibil ca Dumnezeu sa-mi dea sarcina de a fi parinte biologic.

Pana atunci, m-am gandit la mersul la facultate si tineri. Ca unul care am avut aceasta alegere inainte, intr-o abordare de familie, cadru in care am tinut cont de indemnurile parintilor (nu am spus "si de" intentionat). Tatal meu a platit scolarizarea mea si este normal ca i-am dat credit in alegerea de atunci. Desi, tatal meu nu m-a fortat in vreun fel, ci mi-a urmarit aptitudinile si capacitatile cum a stiu el mai bine, cu o dragoste parinteasca autentic.

Dragi tineri, considerati-va parintii.

Apoi, discutati cu ei. Capacitatea lor de a intelege lucrurile in ansamblu este mai mare ca a voastra. Voi nu v-ati confruntat cu cresterea de copii, cu asigurarea hranei altora, cu a munci pentru a castiga un ban si o paine, nu doar pentru tine. Voi de obicei cereti si stiti sa fiti egoisti. Ei se gandesc la un bine mai larg. Discutati cu ei, puneti in discutie problemele de astazi si ceea ce vreti voi. Dar luati bine seama la sfatul lor.

Cel mai importat este SA STITI CHEMAREA LUI DUMNEZEU PENTRU VOI. Daca nu o stiti eu cred ca este mai intelept sa ascultati de parinti cu privire la facultate, decat de voi. Daca stiti ce inseamna sa fi crestin cu adevarat, daca intelegi ca Dumnezeu te cheama sa-L slujesti, atunci spune asta parintilor. S-ar putea sa nu te inteleaga, chiar daca sunt credinciosi. Dar spune-le sa stie, chiar daca o faci cu lacrimi. Sa nu cumva sa o faci cu rautate, caci nu Dumnezeu te-ar indemna la asa ceva.

Daca vrei sa-L slujesti pe Dumnezeu in viata, atunci vei intelege faptul ca orice faci va fi supus ascultarii de Cristos. Daca te faci profesor, fa-te si slujeste-i lui Dumnezeu. Cu cat vezi mai concret ce te cheama Dumnezeu sa faci in Imparatia Sa, cu atat vei vedea mai clar ce facultate sa alegi.

Daca iti cauti facultate pentru cat se castiga, atunci rau faci. Cu exceptia ca vrei sa dai Domnului toti banii si tu sa traiesti doar cu un minim necesar, nu iti recomand sa cauti meserii banoase. Intai de toate trebuie sa cauti ceva compatibil cu voia Domnului, apoi ceva care sa ti se potriveasca (in sensul de a putea face pentru Domnul o slujba mai buna in viata).

Daca vrei sa castigi bani pentru a face o lucrare buna pentru Domnul e un gand bun. Dar ai mare grija, fiindca aceasta dorinta este usor coruptibila. Sa nu te trezesti ca timpul pentru Domnul este doar o mica parte din zi, sau deloc... Un alt criteriu, daca meseria ia timp, este sa cauti o meserie care sa iti dea timp pentru Domnul.

Eu as incuraja meseriile prin care poti sa iti deschizi o mica afacere a ta, doar pentru a castiga banii necesari vietuirii, iar nu angajarea la o firma. Tocmai pentru ca sa-ti poti face tu organizarea timpului si nu altii.

Depinde mult si de capacitatea ta. Poti invata doua meserii? Atunci foloseste acest timp. Facultatea iti ofera posibilitatea de a folosi tot timpul pentru a invata ceva anume. Nu ti-l pierde cu placeri si nu alege facultatea in functie de unde merg prietenii tai sau cat de mare e gasca unde ajungi. Mai bine stai acasa, decat sa alegi atat de prost.

Roaga-te mult, vezi ce te cheama Dumnezeu sa faci. Oricare ar fi voia lui Dumnezeu pentru tine, El nu te va chema sa-ti irosesti viata pentru lucruri materiale, ci te va atrage spre sacrificiu de sine si o traire cumpatata. Dar, te va chema sa ii slujesti pe altii.

Poate Dumnezeu te cheama sa faci o tabara crestina, un orfelinat, o lucrare misionara printre saraci, o ajutorare a celor care predica Cuvantul, o slujire a tinerilor, a batranilor etc. Mai important decat orice este sa te pui la dispozitia lui Dumnezeu si sa traiesti in voia Lui. Greu va fi. Mai greu ca la armata sau la facultate.

Si, dincolo de orice, e important ce nota iei la facultatea vietii. Acolo, profesor e Dumnezeu si nota va conta in eternitate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu stiu ce fel de educatie oferea preotul si invatatorul din timpurile,...sunt revoltat pt ca in secolul asta se mai poate gandi asa,...sa ne intoarcem la trecuturi nu prea luminate,eu cred ca preotul trebuie sasi faca meseria lui ,profesorul pe a sa si in rest fiecare sa faca dupa constiinta sa,...ar fi multe de spus dar ,mai bine asa,...