marți, 7 aprilie 2009

Maria Panagia

"Panagia" este alt titlu dat Mariei, aratand spre faptul ca ea ar fi fost cu totul sfata, fara greseala. Biserica Catolica merge mai departe decat cea ortodoxa si invata pe oameni ca Maria insasi a fost nascuta fara pacatul originar.

Aceasta dogma inventata de catolici spune ca Maria s-ar fi nascut precum Cristos. Aceasta implica imediat ca Maria a fost fara pacat. Ei spun ca, pentru ca Cristos sa se nasca a fost nevoie de un om perfect din care sa se nasca. Nu, pentru ca Cristos nu s-a nascut prin concepere omeneasca, ci prin conceperea Duhului Sfant. Argumentul catolic doar muta problema cu o generatie in spate. Atunci si bunica ei ar fi trebuit sa fie pura. La fel si mama acesteia din urma. Si tot asa. Aceasta ne-ar duce nicaieri in contextul Genesei...

A fost Maria fara pacat? Nu. Omul este conceput in pacat, de unde problema este in ce priveste conceptia si nu nasterea in sine. De la Adam pana la noi, toti care s-au nascut din barbat si femeie sunt pacatosi. Doar Cristos s-a nascut prin Duhul Sfant si e, prin urmare, Sfant. Maria s-a nascut in pacat, fiind zamislita in pacat. Ea, intr-adevar, a fost o femeie tematoare de Dumnezeu, care s-a ferit de multe si a trait o viata curata. Dar nu perfecta. Maria insasi a avut nevoie de jertfa Domnul Isus Cristos, care, inainte de a muri, a dat-o in grija lui Ioan.

Nu este adevarat ca Maria a fost fara pacat. Scriptura nu mentioneaza aceasta si nici nu o sugereaza, dimpotriva. In acelasi timp, intelegerea corecta a invataturii Scripturii cu privire la pacat si sfintire (sfintenie) nu permite asa ceva.

Noi credem ca Maria a fost o femeie dosebita, un bun model de urmat, printre oameni. O femeie de caracter, evlavioasa si sfanta. Dar nu fara niciun pacat.

Niciun comentariu: