miercuri, 22 aprilie 2009

Intelegerea Scripturilor

Evanghelistul Luca relateaza ca ultima parte a scrierii sale (Evanghelia dupa Luca) doua intalniri a Domnului Isus cu ucenicii: una doveditoare, prin care le arata ca a inviat cu adevarat in trup, si cea cand S-a si inaltat la ceruri, binecuvantandu-i.

In prima dintre acestea, Luca mentioneaza ca Domnul Isus le-a deschis mintea ucenicilor pentru a intelege Scripturile (Vechiul Testament), care vorbeau despre El in Legea lui Moise, in Prooroci si in Psalmi. Domnul Isua a talcuit Scripturile, tot in acest sens, celor doi ucenici de pe drumul Emausului.

Este important ca Luca mentioneaza ce anume a deslusit Domnul Isus ucenicilor din Scripturi. Nu ni se spune despre intalnirea cu cei doi, dar ni se spune despre intalnirea cu toti.

Iata ce spun Scripturile despre Cristos, in concluzie:

"Atunci le-a deschis mintea, ca sa inteleaga Scripturile. Si le-a zis: 'Asa este scris, si asa trebuia sa patimeasca Cristos, si sa invieze a treia zi dintre cei morti. Si sa se propovaduiasca tuturor neamurilor, in Numele Lui, pocainta si iertarea pacatelor, incepand din Ierusalim.'"



Deci:
- Cristos trebuia sa patimeasca;
- Cristos trebuia sa invieze a treia zi dintre cei morti;
- Cristos trebuie (inca) sa fie propovaduit tuturor;

Cristos a patimit. Cristos a inviat. Cristos este propovaduit (inca) dupa Scripturi. Astfel, daca intelegem bine Scripturile, vom avea intelegerea aceasta ca datoria noastra este sa propovaduim, in Numele Lui, pocainta si iertarea pacatelor.

In Faptele Apostolilor (unele fapte ale unor apostoli) ne sunt relatate evenimente istorice prin care Scriptura a continuat sa se implineasca. Istoria ne relateaza si ea astfel de evenimente. Noi trebuie sa continuam sa traim astfel de realitati, in faptele noastre prin credinta.

Este dovada unei intelegeri corecte a Scripturilor, conform cu interpretarea lui Isus Cristos.

Niciun comentariu: