vineri, 17 aprilie 2009

Formalism religios

Formalism religios de sarbatoare. Sau, sarbatoare de formalism religios?

Era in timpul saptamanii sarbatorii azimilor. Apostolul Ioan relateaza moartea lui Cristos astfel"

28 După aceea, Isus, Care ştia că acum totul s-a sfârşit, ca să se împlinească Scriptura, a zis: „Mi-e sete!“1129 Acolo era pus un vas plin cu vin acru12. Au pus într-o ramură de isop un burete plin cu vin acru şi I l-au dus la gură. 30 Când a primit vinul, Isus a zis: „S-a terminat!“. Apoi Şi-a plecat capul şi Şi-a dat duhul.

31 Pentru că era Ziua Pregătirii, iudeii, ca să nu rămână trupurile pe cruce în timpul Sabatului, pentru că acel Sabat era o zi mare, i-au cerut lui Pilat să fie zdrobite picioarele celor răstigniţi şi să fie luaţi de pe cruce. 32 Soldaţii au venit deci şi i-au zdrobit picioarele primului, apoi şi ale celuilalt care fusese răstignit împreună cu El. 33 Însă, când au venit la Isus, au văzut că deja murise şi nu I-au mai zdrobit picioarele, 34 ci unul dintre soldaţi I-a străpuns coasta cu suliţa; şi imediat a ieşit sânge şi apă. 35 Cel ce a văzut lucrul acesta a depus mărturie şi mărturia lui este adevărată. Şi el ştie că spune adevărul, pentru ca şi voi să credeţi. 36 Căci aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească Scriptura carezice: „Nici unul din oasele Lui nu va fi rupt.“13 37 Şi în altă parte, Scriptura mai zice: „Vor privi la Cel pe Care L-au străpuns.“14

38 După aceea, Iosif din Arimateea, care era ucenic al lui Isus, dar în secret, de frica iudeilor, i-a cerut lui Pilat să-l lase să ia trupul lui Isus. Pilat i-a dat voie. Prin urmare, el a venit şi a luat trupul lui Isus. 39 A venit şi Nicodim, cel care la început se dusese la Isus noaptea, şi a adus un amestec de aproape o sută de litre15 de smirnă şi aloe. 40 Au luat trupul lui Isus şi L-au înfăşurat în fâşii de pânză de in, cu miresme, aşa cum este obiceiul de înmormântare la iudei. 41 În locul unde fusese răstignit era o grădină, iar în grădină era un mormânt nou, în care nu mai fusese pus nimeni. 42 Pentru că era Ziua Pregătirii Iudeilor şi pentru că mormântul era aproape, L-au pus pe Isus acolo.



In mijlocul suferintei Cristos sfarseste ispasirea pentru pacatele noastre. Scriptura se implineste pana la detaliu. Cristos moare in trup si e ingropat dupa obiceiul evreiesc.

Dar motivul pentru care a fost luat de pe cruce este straniu si grozav in acelasi timp. Ca sa nu ramana trupurile pe cruce in timpul Sabatului. Au gasit iudeii si solutia pe care sa i-o propuna lui Pilat. Iudeii au cerut moartea lui Cristos, dar cand Pilat le-a spus sa-L omoare ei, au raspuns cu un spiritual grotesc ca lor nu le ingaduie Legea sa omoare...

Insa ei L-au omorat, chiar daca prin mana celor faradelege (a romanilor, care nu aveau o Lege divina).

Si aici evreii sunt ingrijorati de Legea lor, fiindca se apropia Pastele si era deja Ziua Pregatirii, au cerut ca trupul lui Cristos sa fie zdrobit, sa-si poata tinea obiceiurile. Iata-i cum tineau zilele foarte amanuntit, regulile si obiceiurile. Dar cum L-au tinut pe cruce pe Isus, in grea suferinta si zdrobire - aceasta nu era impotriva Legii... Asa credeau ei.

Un formalism religios care implineste Legea, dar Il rastingeste pe Cristos. Aceasta este o definitie autentica a formalismului religios. A tine zile, a tine obiceiuri, a tine sarbatori ca la Carte, dar, in acelasi timp a-L tine si pe Cristos rastignit, cu ura, cu pizma, cu rautate, cu o inima demonica si goala de Dumnezeu.

...

Iata-ne in 2009. Desi te astepti ca lumea s-a mai cultivat, formalismul tot formalism. Ca altfel si-ar pierde sensul, nu? Si iata-i pe crestini pastrand bunul obicei al curateniei de Paste, zilele pe rand, fiecare pregatita si randuita pentru cate-o camera, pentru mancare, pentru cumparaturi...

Spre Vineri, Sambata oboseala e mare. Toate-s pregatite si aranjate special pentru burtile care asteapta "ziua sacrificarii", cand sa se infrupte in liniste de bunatatile pe care si le-au pregatit. Stomacul, madularul sef, i-a muncit pe bietii oameni de totul e acum pregatit. Pentru el.

Ma gandeam ca am putea face curatenie cu o saptamana inainte de Paste. Sau cu doua. Dar nu. Rugaciune, partasie, cantare si meditare la sacrificiul lui Cristos mai putin.

O zi pentru a scoate afara tot din inima si a face curat prin toate colturile nu e in program. Pentru a da afara mizeriile stranse prin cotloanele inimilor noastre rele. O zi de zdrobire, de post si rugaciune, de identificare cu Cristos, de a merge la cei sarmani si a sarbatori cu adevarat Pastele... Asta nu, o, nu.

Totul e ca la carte. Cristos rastignit, noi sa ne facem treaba. Iar vinerea-L dam jos seara, ca nu se cade sa ramana pe cruce. Asa a fost la rastignire, asa ramane obiceiul, nu-l putem schimba. Si-l tinem jos de pe cruce, pana dupa Paste, sa putem manca si sa ne simtim bine. Apoi revine intre noi "si El rastignit"... Formalism religios.

Scriptura ne arata ca noi putem sa tinem o zi pentru Cristos, sau putem sa nu o tinem, caz in care, tot pentru Cristos nu o tinem. Deci, pentru Cristos, in ambele cazuri. Ori, ma tem ca cei mai multi tin pastele pentru ei. Faptele sa vorbeasca si nu judecata mea nestiutoare. Caci faptele noastre stau inaintea lui Dumnezeu si ochii Lui ne privesc cu atentie, zi si noapte.

Ce mare tristete a fost atunci in inima lui Dumnezeu, cand Fiul Sau ne purta povara pacatelor noastre, iar oamenii L-au dat jos de pe cruce degraba, nu ca sa nu mai sufere, ci ca era "Ziua Pregatirii"... NO COMMENT.

Dar El ne poarta povara zilnic! Zilnic. Ce mare tristete pentru El sa ne vada si astazi la fel de interesati de obiceiurile noastre spre a le tine cu ora, minutul si secunda, dar total dezinteresati de Cristosul impovarat.

In fapt, nu toti cei care-si zic crestini asa sunt. Caci faptele roadelor vorbesc pentru fiecare, iar ziua judecatii divine sta sa vina.

Daca te-ai hotarat sa ti aceste zile pentru Cristos, atunci tine-le pentru Cristos. Daca nu, atunci macar nu mai spune ca sarbatoresti Pastele. Daca te-ai hotarat ca nu vrei sa faci deosebire intre zile, nu fa aceasta deosebire pentru Cristos. Ca in toate, Cristos sa fie glorificat in noi!

Niciun comentariu: