miercuri, 8 aprilie 2009

Interpretare si unitate

Studiam despre scrierile 1 si 2 Tesaloniceni si am gasit urmatoarea formulare intr-un comentariu succint scris de Daniel Branzai la 1 Tesaloniceni, in Biblia cu explicatii:

"Este evident ca greselile de interpretare nu se elimina prin restrangerea invataturii, ci prin si mai multa invatatura."


Vor ajunge la unitate cei care taie pretentii teologice de pe lista proprie, pentru a gasi un numitor comun cu altii si cu altii, in drumul pe care multi il apuca astazi spre ecumenism? Renuntarea la ce stiu eu conduce la o mai buna colaborare cu alti oameni? Nu cred. Mi se pare ca formularea de mai sus este graitoare.

Avem nevoie de a cauta invatatura Scripturii si nu de a renunta la ceea ce stim deja, de dragul unitatii. Apostolul Paul considera ca va ajunge la o mai buna unitate cu filipenii, frati dragi lui de altfel, dar, pana una alta el ii cheama la a umbla la fel "in lucrurile in care au ajuns de aceeasi parere". Paul recunoaste ca exista lucruri in care nu au o intelegere comuna si are incredere ca Dumnezeu ii va lumina si in acele privinte. El stia ca problema nu era la el...

O si mai buna cunostinta poate sa lumineze mintea celui care cauta adevarul. Noi suntem chemati sa ramanem in cautarea stiintei de Dumnezeu, sa nu abandonam mintile noastre nici formalismului religios si nici sentimentalismului carismatic.

Unitate va fi atunci cand cei implicati in ea se vor intoarce cu adevarat la Scripturi si la o vietuire pentru Dumnezeu nu pentru sine. Iar pana cand Cristos Isi va aduce toti sfintii impreuna, noi am fost lasati in biserici locale sa traim chemarea divina.

Sunt astazi prea multi care cred ca stiu adevarul, prea multi care cred ca au habar de realitate. Si totusi, prea putini care stau in picioare pentru Cristos in cele mai grele lovituri, suferinti si rani.

Indeamna-ti prietenul cu care vrei sa te impaci bine si indeamna-te si pe tine la apropiere de Dumnezeu, la a cunoaste tot mai mult pe Domnul, prin Scriptura. Unitatea va veni. Ce-i drept, nu asa cum o cauta multi astazi, prin conferinte cu strajeri, arcasi sau usieri. Caci rostul strajerilor e sa stea de paza, nu sa plece la conferinte.

Nu de unitate fara minte avem nevoie, ci de minte pentru unitate.

Niciun comentariu: